Передплата 2024 ВЗ

Історичний момент: Варфоломій вручив Томос Православній церкві України

  • 06.01.2019, 10:29
  • 968

У Стабулі на Фанарі під час служби в храмі Святого Георгія вселенський патріарх Варфоломій вручив підписаний напередодні, 5 січня, Томос для Православної церкви України. Документ з рук вселенського патріарха в процесі спільного богослужіння отримав предстоятель ПЦУ Єпіфаній.

Про це повідомляє «Сегодня».

Вручення сувою з Томосом про визнання Православної церкви України автокефальної на всесвітньому рівні відбулось під час літургії, оскільки в церковних канонах не прописана окрема процедура передачі Томосу.

Після читання Євангелія патріарх Варфоломій зачитав звернення до Української церкви і вірян, в якому оголосив про надання Томосу Православної церкви України.

Фото / Адміністрація Президента
Фото / Адміністрація Президента

«Згідно з канонічними прерогативами Константинопольського престолу, ми проголошуємо, що вся Православна церква України в межах незалежної України з усіма парафіями, відтепер — канонічно автокефальна», — сказав Варфоломій

Отримавши сувій з Томосом і жезл предстоятеля, митрополит Єпіфаній стає рівним серед предстоятелів церков усього світу.

Фото / Адміністрація Президента
Фото / Адміністрація Президента

Українська делегація на чолі з президентом України Петром Порошенко прибула до Вселенський патріархат і взяла участь в Урочистій церемонії отримання Томосу і освячення води в храмі святого Георгія.

Нагадаємо, напередодні, 5 січня в Стамбулі відбулося офіційне підписання Томосу для України Вселенським патріархом.

Схожі новини