Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Єпископату УПЦ московського патріархату наплювати на Україну…»

Услід за російською православною церквою її підрозділ на берегах Дніпра розірвав зв’язки з Константинополем/

Усі маски скинуто! Так можна сказати про демарш, який влаштували главі Української держави Петру Порошенку ієрархи так званої
Української православної церкви, що перебуває в єдності з московським патріархатом. Митрополит Онуфрій і майже вісімдесят членів Синоду УПЦ МП відмовилися зустрітися з президентом, попри висловлене ним прохання. Намагалися диктувати йому свою волю. Крім того, на «екстреному соборі» продублювали рішення про розрив зв’язків з Константинополем, яке місяць перед тим ухвалила Російська православна церква. Тобто в УПЦ МП вкотре засвідчили, що вона є частиною російської структури…

Президент Петро Порошенко запрошував ієрархів УПЦ МП, щоб з перших уст вони почули про деталі недавньої зустрічі з Вселенським Патріархом Варфоломієм І, про проведення Об’єднавчого собору Православної церкви в Україні і надання Томосу про автокефалію, який засвідчив би справжню незалежність УПЦ. Для розмови перша особа держави запропонувала нейтральну територію — приміщення Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім».

Однак в УПЦ МП проігнорували це запрошення, спішно призначивши на обумовлений час засідання свого Священного синоду, а згодом — і «екстрений» Собор єпископів УПЦ МП. Повідомили на Банкову, що церковні питання готові обговорювати лише «на церковній території». І поставили свою умову: президент має приїхати до членів Синоду у Києво-Печерську лавру.
Такий ультиматум Петро Порошенко відкинув.

Ось що сказав з цього приводу прес-секретар УПЦ Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря): «Не треба забувати, що Росія воює проти України, а тому глава держави повинен перебувати під особливою охороною. Отже, це його пріоритет — визначати місце для проведення зустрічі». За словами архієпископа, з боку очільників УПЦ МП спостерігалося бажання «примусити главу держави слідувати їхнім умовам».

А на терміново зібраному Соборі єпископат УПЦ МП наче під копірку заявив про розрив євхаристійного спілкування з Вселенським Патріархатом, назвав «недійсним і неканонічним» рішення його Синоду про визнання канонічними єпископами предстоятелів УПЦ К П Філарета і УАПЦ — Макарія. Відмовився приєднуватися до єдиної православної церкви, заявивши, що автокефалія Україні не потрібна, що цей процес — «штучний», «нав'язаний ззовні». А ще застеріг українських законодавців від спроб змінити назву УПЦ, яка перебуває в єдності з московським патріархатом.

У відповідь на демарш УПЦ МП в Адміністрації президента заявили: «Ні мова ультимативних вимог, ні проведення засідання Синоду за сценарієм, ймовірно спрямованим з Москви, не здатні зірвати процес створення Української помісної православної церкви». Коментуючи відмову верхівки УПЦ МП від участі в Об’єднавчому соборі, представники президентської команди заявили: «Це їхній вибір. Таким чином вони показали, що йдуть далі не з Україною, а з Росією». За інформацією з АП, після зриву зустрічі з ієрархами УПЦ М П Петро Порошенко мав телефонну розмову з митрополитом Онуфрієм, у ході якої негативно відгукнувся про таку поведінку. І все ж президент того дня таки мав зустріч з кількома ієрархами УПЦ МП, які прагнуть створення єдиної помісної церкви. Джерела кажуть, на розмову до першої особи країни прийшли щонайменше три ієрархи московського патріархату.
Вони повідомили про сильний тиск на них з боку свого керівництва, тому просили поки що не оприлюднювати їхніх імен. Не виключено, що після візиту до президента на цих сміливців чекає «анафема» відпсевдоукраїнської церкви…

Думка з приводу

Віталій Портніков, публіцист

Піти на зрив зустрічі керівництво УПЦ МП могло тільки після жорсткої вказівки, отриманої від свого власного керівництва — московського патріархату. А патріархія, своєю чергою, навряд чи наважилася б на таку вказівку без консультацій із адміністрацією президента Росії. Коли йдеться про чужі землі, Путін і Кирило діють у «симфонії». Однак замість симфонії вийшла какофонія. Якби запланована зустріч відбулася, вона навряд чи вплинула б на актуальну позицію єпископату УПЦ МП щодо надання автокефалії
для Української церкви. Однак дозволила б цьому ж єпископату продемонструвати повагу до Української держави, наголосити, що УПЦ МП — українська церква. А замість цього був поспіхом — і, судячи з цієї поспішності, обманом — скликаний собор для засудження Матері-Церкви, Константинопольського патріархату. І на цей нецерковний вчинок зважилися клірики, які після відновлення канонічної території Константинополя є його священиками, які заради порятунку своїх вірян зобов’язані чекати подальших вказівок від Вселенського Патріарха, а не відрікатися від нього! Яке самовдоволення! Цей обман — як і сам зрив зустрічі з президентом — продемонстрував те, що ми знали і без демаршу московських церковників. УПЦ МП — російська церква. І її єпископату наплювати не на президента України, не на Константинопольський патріархат, не на автокефалію. Її єпископату наплювати на Україну. З високої кремлівської дзвіниці.

Схожі новини