Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Реєстрація на пробне ЗНО — з 8 січня

Процедури ЗНО у 2019 році змінюватись не будуть — запевняють освітяни.

«Випускники 2018 року при здачі документів у вищі навчальні заклади зможуть скористатися своїми результатами ЗНО. Процедури ЗНО змінюватись не будуть, тому на Львівщині уже триває робота для організації правильного і вдалого проведення ЗНО», — розповіла директор департаменту освіти та науки Любомира Мандзій.

ЗНО відбуватиметься з одинадцяти навчальних предметів: українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Як і в попередні роки, за запитом учасників, завдання сертифікаційних робіт з історії України, математики, біології, географії, фізики та хімії буде перекладено кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською й угорською мовами. Відтак, як повідомили освітяни, зареєструватись на пробне оцінювання можна із 8 січня. Воно відбуватиметься у такі дні: 16 березня — із української мови та літератури, 23 березня — англійська, іспанська, німецька, французька мови, математика, історія України, фізика, біологія та хімія.

Для участі у конкурсі для навчання у вищих навчальних закладах України абітурієнти зможуть подати сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років. Однак результати з іноземних мов прийматимуть до розгляду лише у сертифікатах 2018 та 2019 років. Випускникам закладів загальної середньої освіти результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох навчальних предметів буде зараховано як результати державної підсумкової атестації.

«Наступного року учні, слухачі та студенти закладів професійної та вищої освіти, які цього року завершуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти, обов’язково проходитимуть державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання з двох предметів: з української мови і математики або історії України (період ХХ — початок ХХІ століття) на вибір», — зазначила директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк".

А тим часом…

Цього року на Львівщині зовнішнє незалежне оцінювання здаватимуть 12 955 учнів 11-х класів. Для випускників 2019 року вже підготували накази Міністерства освіти, склали календарний план та підготували умови прийому до вищих навчальних закладів. Окрім того, для окремих вступників утвердили важливі нововведення. Про це розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

«Треба проводити широку інформаційну кампанію для випускників загальноосвітніх навчальних закладів, студентів коледжів 2 та 4 курсів, для учнів системи профтехосвіти, щоб усі знали, що нового їх чекає наступного року. Загалом процедура ЗНО не зміниться, зміняться окремі позиції та формати. Як і раніше, на тестування винесено 11 предметів, 4 з яких може обрати абітурієнт», — сказала Лариса Середяк.

Серед нововведень — з наступного року кожен студент коледжів та учень системи профтехосвіти повинен буде складати ЗНО.

«Відтепер вони зобов’язані у форматі ЗНО складати тести з української мови та літератури, математики або історії України — на вибір студента. Третій писатимуть у своєму навчальному закладі». Також Лариса Середяк зазначила, що так само, як медичні університети поставили мінімальний поріг для вступу на свої факультети, так у 2019 році планують зробити на спеціальностях «Право», «Міжнародні відносини» і «Управління та адміністрування».

«Цього року у медичних вузах знизили поріг на вступ на „Фармацію“ до 130 балів. До них приєдналися й „Право“, „Міжнародні відносини“ і „Управління“. Це цілком правильно, адже давати знання треба на якійсь основі, а 100 б балів — це навіть не рівень».