Передплата 2024 «Добра кухня»

Вибух, стрілянина та масове вбивство в коледжі в Керчі: все, що відомо на цей момент (ОНОВЛЕНО)

У Керчі в будівлі політехнічного коледжу стався вибух та стрілянина, в результаті якого загинули 18 осіб, щонайменше 40 — постраждали.

Підконтрольний Росії «глава» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив, що студент, який нібито влаштував вибух у коледжі в Керчі, застрелився.

Про це повідомляє «Інтерфакс».

«Студент цього коледжу, 22 роки, вчився на четвертому курсі в цьому ж навчальному закладі», — сказав Аксьонов.

Він також повідомив, що внаслідок теракту в керченському коледжі загинули 18 людей, постраждали 40.

За його словами, поки що неможливо сказати, з чим пов'язана трагедія. «Слідчі органи працюють, тіло вбивці виявлено в бібліотеці на другому поверсі», — повідомив глава Криму.

Раніше повідомлялося про 10 загиблих, згодом їхня кількість зросла до 13 осіб.

На відео, оприлюдненому Kerch. FM, видно людей, які зібралися поблизу місця НС, автомобілі «швидкої», пожежну та інші екстренні служби, правоохоронців.

Російські ЗМІ озвучили першою версією інциденту — вибух газу, втім вона не підтвердилася.

Згодом, як повідомляє телеканал «112 Україна» офіційна версія інциденту — теракт. В Національному антитерористичному комітеті Росії заявили, що причиною вибуху в коледжі став «підрив невстановленого вибухового пристрою».

— Свідки заявляють про «хлопця з рушницею», який стріляв у коледжі по підлітках. Коментар студента Семена Гаврилова «Комсомольській правді»:

«Я, якщо чесно, вночі майже не спав, тому в кінці пари заснув. Це мене і врятувало. Я прокинувся від гуркоту. Виглянув з кабінету, а там ходить хлопець з рушницею і розстрілює всіх. Тоді я закрився в надії, що він мене не почує. Через 10 хвилин приїхали поліцейські з автоматами. Що відбулося зі стрільцем, я не знаю. Коли силовики стали евакуювати студентів і вчителів, я теж вийшов. В тому коридорі, де прогримів вибух, повибивало вікна. На підлозі валялися тіла вбитих. Всі стіни були обвуглені».

— Телеграм-канал Mash опублікував фото ймовірного підозрюваного:

Також наголошується, що друга фотографія стрілка була зроблена на території коледжу перед нападом.

«У будівлю політеху він зайшов в одному одязі, там — переодягнувся», — повідомляє Mash.

Ольга Гребенникова, директорка коледжу у Керчі, де стався вибух, прокоментувала трагедію та підтвердила стрілянину після вибухів.

За її словами, зловмисники увірвалися через 5−10 хвилин після її від’їзду з коледжа. Пролунав вибух, через який повилітали вікна. «Потім бігали, кидали якісь вибухові пакети. Потім з автоматами бігали. Вбивали усіх, кого могли знайти», — заявила вона.

«Справжній теракт, як у Беслані», — додала директорка.

За даними телеграм-каналу 112, тіло підозрюваного знайшли на другому поверсі коледжу. Його нібито звуть Владислав, він 2000 року народження. Mash доповнює, що підозрюваний застрелився.

Телеканал «Дождь» цитує ще одного свідка:

«Перерва коли була після другої пари, вже до дзвінка залишалося хвилини дві, і щось вибухнуло на початку корпусу. Ми всі не зрозуміли, що це, і почали тікати, всі були в шоці, стріляли по ногах. Всі бігли, куди бачили. Говорили, що була така (людина зі зброєю). Вибухи, постріли чула. Я дзвонила дівчинці, вона говорила по телефону, щоб я забрала звідти, кричала».

Спочатку Слідчий комітет Росії кваліфікував інцидент як теракт. ​Пізніше він перекваліфікував справу про напад на коледж у Керчі в анексованому Криму зі статті «теракт» на статтю «вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом».

Президент Росії Володимир Путін «висловив глибокі співчуття» рідним і близьким загиблих у результаті інциденту, повідомляє Крим. Реалії.

Українські прикордонники посилили заходи безпеки на адміністративному кордоні з окупованим Росією Кримом після вибуху у коледжі у Керчі. Про це повідомили у Державній прикордонній службі.

«Перш за все, заходи стосуються недопущення будь-яких провокацій на межі з окупованим півостровом, забезпечення безпеки громадян, які перетинають адмінмежу, та особового складу. Основну увагу персоналу, який несе службу у контрольних пунктах, а також здійснює безпосередню охорону адміністративної межі, акцентовано на викритті та недопущенні переміщення заборонених предметів. До служби залучені службові собаки, натреновані на пошук зброї та вибухівки», — йдеться у повідомленні.

На адмінкордоні також посилили та військове спостереження, організована взаємодія з правоохоронними органами.

Прокуратура Автономної Республіки Крим кваліфікує як терористичний акт вибух у політехнічному коледжі в Керчі.

«Прокуратура Криму зареєструвала кримінальне провадження за фактом терористичного акту за ст. 258 ч. 3 Кримінального кодексу України», — розповів начальника відділу прокуратури, А Р Крим Роман Мурачов на брифінгу в Києві в середу.

Він підкреслив, що в ситуації, що склалася, прокуратура черпає інформацію зі ЗМІ, в тому числі щодо версій події, кількості загиблих і поранених, а також інших даних.

«Ми перевіряємо всі без винятку версії… І будуть дані доручення СБУ перевірити ці версії», — сказав Мурачов.​

«Керченський політехнічний коледж» — державна бюджетна освітня установа, його засновником є російське Міністерство освіти Криму. Згідно з даними сайту установи, тут готують фахівців середньої ланки і кваліфікованих робітників, службовців, у тому числі кухарів, зварювальників, бухгалтерів, технологів, перукарів.

Схожі новини