Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи посадять парламент, уряд і Банкову на бюджетну дієту?

Ціна питання — 617 мільйонів гривень

Коли у Кабміні виводили цифри у «владних» статтях проекту бюджету на наступний рік, у лісі щось здохло. І не одне. Якщо від бюджету до бюджету видатки на можновладців лише жирнішали, то цього разу вперше схудли. Причому урізання передбачили і для Верховної Ради, і для Кабміну, і для Держуправління справами, яке завідує, зокрема, казенною пайкою на утримання президента і його адміністрації. Залишилося дочекатися бюджетного закону на виході. Підніметься депутатам рука рубанути серпом по живому, чи знову обділених «увімкнуть», розповідаючи, що після урізання навіть на папір для парламентських туалетів не вистачатиме?

Зрештою, якраз Верховній Раді гріх на «свою» статтю у проекті бюджету жалітися. Парламентські видатки збираються всього на чотири відсотки скоротити: з 1 мільярда 730 мільйонів (це цьогорічна цифра) до 1 мільярда 669 мільйонів. Зокрема, майже 32 мільйони — економія на «показусі». На цю суму планують урізати витрати на висвітлення діяльності ВР через телебачення і радіо. Давно пора: від такого «кіно» у жанрі радянського соцреалізму користь хіба що тим, хто гроші за нього отримує.

Для Кабміну передбачили жорсткішу дієту — з урізанням «пансіону» на дев'ять відсотків. Порівняно з цьогорічним бюджетом, це — мінус 156 мільйонів гривень. А ось у ДУСі, якій цьогоріч вділили рекордні 2,7 мільярда гривень, збираються відмінусувати майже 400 мільйонів. 50 мільйонів у проекті бюджету недоважили на утримання Банкової. Якщо у цьогорічній казні на «президентську» статтю (включно із видатками на Адміністрацію) передбачено 947 мільйонів гривень, то у бюджетній чернетці на 2019 рік — 897 мільйонів.

Якщо бюджетний закон таки ухвалять без змін у частині витрат на парламент, уряд і ДУСю, економія вийде відчутна — 617 мільйонів гривень. Ось тільки не факт, що зекономлене не «пришпандьорять» до інших «хлібних» статей, на яких тишком-нишком можна руки нагріти. Та й остаточне ухвалення бюджетного закону ще не означає, що затверджені у ньому цифри упродовж року недоторканними залишаться. Сьогодні можна попіаритися на урізанні видатків для «заможновладців». А завтра одним голосуванням у тій же Верховній Раді таку «добавку» в урізані VIP-статті підкинути, що від розпіареного бублика лише дірка залишиться. Достатньо згадати «роздачу слонів», яку влаштували під парламентським куполом улітку минулого року, коли перед парламентськими канікулами Верховна Рада проголосувала за освоєння півторамільярдного (у доларах) «конфіскату Януковича». Під шумок із піар-супроводом про використання коштів на соціальні програми, лікування важко хворих українців за кордоном, посилення обороноздатності країни, парламенту підкинули додаткові 94 мільйони гривень, Кабміну — майже півмільярда. Про Банкову, звісно ж, не забули: видатки на президента та його Адміністрацію на 73 мільйони гривень збільшили (загалом у бюджетний рядок Держуправління справами додали 340 мільйонів). На «оборонку» вділили менше, ніж на міністерство Авакова: 4,7 мільярда — проти чотирьох. Майже півмільярда гривень перепало СБУ. Понад 800 додаткових мільйонів виділили Генпрокуратурі. Мовляв, заслужила, забезпечивши повернення до бюджету вкраденого «папєрєдніками».

Схожі новини