Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Окупаційна влада Криму хотіла приховати техногенні катастрофу на «Титані», — МінТОТ

Хімічні викиди на підприємстві Кримський титан близько окупованого Армянська в анексованому Криму сталися з причин техногенної катастрофи, яку окупанти всіляко намагалися приховати.

Про це заявив перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі в ефірі Свободи слова на ICTV, передає nv.ua.

«Факти свідчать про те, що це була техногенна катастрофа. Які причини виникнення її на виробництві, — це може бути комплекс причин: від порушення технологічної карти, завершуючи порушенням правил використання брудних речей тощо», — сказав він.

Куркчі зазначив неодноразові спроби окупантів приховати і замовкнути катастрофу.

«Маючи надію на те, що це був одноразовий викид, окупанти спробували замовчати ці події. Але факти говорять про те, що це була протягнута в часі техногенна катастрофа», — резюмував Куркчі.

Куркчі додав, що остаточно все стане на свої місця, коли компетентні органи отримають з Миколаївського інституту землі результатів аналізу перших зборів поверхні землі, які були взяті два тижні тому.

Нагадаємо, в ніч на 24 серпня в місті Армянськ на півночі окупованого Р Ф Криму з'явився невідомий наліт «липкої іржі», яким вкрилися металеві предмети. Крім того, жителі скаржилися на першіння в горлі, висип і загальне нездужання.

Окупаційна влада заявила, що забруднення повітря, пов'язане з випарами змісту кислотного накопичувача, в який скидають хімічні відходи з 1971 року. У зв'язку з цим повідомлялося, що завод Кримський титан призупинив свою роботу. З Армянська вивезли всіх дітей шкільного та дошкільного віку.

Водночас, за даними українського уряду, причиною негативного впливу заводу Кримський титан на навколишнє середовище і здоров'я людей зараз є не кислотний накопичувач відходів підприємства, а викиди в атмосферу, які здійснює завод.

За словами голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, шкідливі викиди в атмосферу на заводі Титан можуть бути спричинені або людським фактором і корпоративним конфліктом на підприємстві, або ж солоними підземними водами, які використовуються для виробничих потреб заводу при дефіциті прісної води.

Президент України Петро Порошенко завив, що екологічна катастрофа в окупованому Армянську сталася внаслідок тренувань російських військових.

Схожі новини