Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Автор підручника — підставна особа. Про військову агресію Росії проти України немає жодної згадки»

Учитель заявляє про маніпуляцію та інформаційну диверсію у шкільному підручнику «Захист Вітчизни» для старшокласників

Заступник директора Класичної гімназії ЛНУ ім.І.Франка Сергій Хараху заявляє про «перекручування історичних фактів» у підручнику «Захист Вітчизни» для 10-го класу. Сергій Хараху викладає цей предмет у гімназії та має намір звернутися до СБУ, — якщо підручники київського видавництва «Генеза» (2018 р.) авторства Миколи Гнатюка з'являться на шкільних партах.

«У цьому підручнику є помилки по історичному фактажу, — розповів журналісту «ВЗ» Сергій Хараху. — А також концептуальні помилки. Автор намагається уникнути будь-яких згадок про Росію. Коли йде інформація по конкретних темах, не наводить реальних фактів, які торкаються військової агресії Росії щодо України. Якщо йдеться про міжнародні злочини, немає прикладу, скажімо, про збиття терористами «Боїнга» над Донбасом… Дітям наводять інші приклади, далекі від теми.

Крім того, у підручнику немає фотографій українських військових, а є картинки військових без опізнавальних знаків, із радянською зброєю. Чому автори не захотіли брати фотографії українських солдатів зі сучасною українською зброєю? Це неприпустимо! Як можна подавати підручник з ілюстраціями такого гатунку? Тираж становить десятки тисяч примірників. Це величезний бюджет! «.

На 138-й сторінці є фото… бойовиків «ЛНР-ДНР», каже викладач. «Такого блуду в підручнику море, — пояснює Сергій Хараху. — У ньому немає жодної згадки про переможні битви наших військових. Приховуються будь-які деталі щодо війни на сході України. Якщо діти будуть читати такий підручник, не зможемо виховати у них відчуття патріотизму».

«Я намагався знайти бодай якусь інформацію про зазначеного автора, — веде далі пан Сергій. — Про нього ніде нічого немає (У „Фейсбуці“ також його немає). Цей Микола Гнатюк ніколи не писав жодних підручників. Мені здається, це підставна фігура, яку використовують колишні автори… Хтось явно прикривається цією людиною. Це тонкоспланована операція. Я був членом робочої групи, коли міняли програму з предмету „Захист Вітчизни“, і бачив тотальний опір. Члени комісії хотіли залишити програму без змін, яка була за Радянського Союзу. Мене у ту групу ледь взяли, як громадського діяча та сотника Самооборони».

За словами Сергія Хараху, він скерував лист-скаргу на автора цього підручника у Міністерство освіти. «А перед тим я подзвонив до прес-служби Міністерства освіти і науки України. Думаю, там мають зацікавитись цією темою. Але чоловічому голосу на іншому кінці дроту було до лампочки, хто, де і що збрехав під прикриттям МОНу, — каже пан Сергій. — Утім, він дав телефон відділу Інституту модернізації змісту освіти. Мовляв, експерти перевіряли зміст підручника. Я дізнався, що серед так званих експертів МОНу — колишній радянський офіцер-ватник, методист Хмельницького ОІППО з предмету «Захист Вітчизни «Назаренко А. П., який, до речі, був проти змін у програмі предмету. Він був за збереження «совдепії», проти НАТО і нової воєнної доктрини. Плюс голосував за скорочення годин на фізпідготовку. Якщо є такі «експерти» у міністерстві, то прийміть мої співчуття!».

«За тим телефоном зі мною почала говорити старша по голосу жіночка. Сказала писати офіційного листа-скаргу! Я запитав, чи можна надіслати електронного листа? Мені повідомили, що потрібен підпис. У відділі ніхто не знав, що існує стандартна форма звернення на їх же сайті! — веде далі Сергій Хараху. — Який дрімучій і печерний освітній менеджмент! І це фахівці Інституту модернізації змісту освіти! Зараз вони там розглядатимуть скаргу, а підручник надрукують (чи вже надрукували). На переробку піде купа грошей, адже замінити сторінку — це за вартістю теж саме, що надрукувати третину книжки! Під сотню тисяч наших з вами, платників податків, грошей. Я знайомий з поліграфічним процесом. І хто скаже, що це не саботаж?».

Схожі новини