Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нацбанк розраховує отримати 2 млрд доларів траншу кредиту від МВФ до кінця осені

Національний банк України розраховує отримати черговий кредитний транш Міжнародного валютного фонду (МВФ) у рамках програми EFF до кінця осені.

Про це повідомив заступник голови центробанку Олег Чурій, передає «Інтерфакс-Україна».

«Наш прогноз — нам вдасться домовитися з МВФ, і до нашого прогнозу ми закладаємо отримання траншу до кінця осені в сумі близько 2 мільярдів доларів», — сказав він під час круглого столу, організованого «Фінансовим клубом», у Києві у вівторок.

Заступник голови НБУ також нагадав, що співпраця з Фондом відкриває Україні шлях до залучення фінансування від інших міжнародних організацій, таких як Світовий банк і Європейська комісія, на загальну суму близько 1,5 мільярди доларів.

«Ми можемо отримати ці кошти до кінця року», — сказав Олег Чурій.

Більше того, додав він, це буде позитивним сигналом для приватних інвесторів, і Україна зможе вийти на зовнішній борговий ринок і розмістити довші цінні папери та за нижчою ставкою (порівняно з останнім шестимісячним випуском на 725 мільйонів доларів, розміщеним із прибутковістю 9,1% річних — ред).

«Ми очікуємо, що Міністерство фінансів зможе розмістити євробонди на суму близько 1,5 мільярди доларів. Це досить серйозна сума, яка зайде в резерви, яка дасть змогу країні здійснювати зовнішні виплати та Національному банку операції валютному ринку», — сказав він.

Водночас Олег Чурій звернув увагу, що вартість запозичення на зовнішньому ринку залежить не лише від МВФ, але і від ситуації на світових ринках.

«Вона на сьогодні не зовсім сприятлива для ринків, що розвиваються. Але ситуація динамічна та може швидко змінитися. Принаймні у Мінфіну буде можливість вийти з позикою, яка їм необхідна для фінансування та поточних виплат за боргами, і дефіциту бюджету», — сказав заступник голови НБУ.

Схожі новини