Передплата 2024 ВЗ

Державною охороною як приватною користуються…

«УДОвці» — і за супровід, і за няньок, і за таксистів

Коли доходить до чергового розгляду бюджету на рік прийдешній, серед депутатсько-чиновницьких видатків на слуху зазвичай мільярди на Верховну Раду, Кабмін і Держуправління справами. Але є серед бюджетних рядків пунктик, який мало хто помічає, хоча суми у ньому — дуже помітний довісок

до витрат на наших «дорогих достойників». Це — стаття видатків на Управління державної охорони (УДО), яке «сторожить» владні будівлі і їхніх обивателів. Ось тільки у законі список цих обивателів обмежений, а «розпорядники» держохорони роздають казенних бодігардів, за яких платимо ми з вами, на власний розсуд. Історія з «бюджетними» тілоохоронцями для антикорупційного прокурора Назара Холодницького не перша з цього репертуару, і точно не остання.

З’ясувалося, що «ходяча броня» в очільника САП — вже другий рік. Але якщо раніше охоронці слідували за Холодницьким тінню, не привертаючи до себе уваги, то після його появи на засіданні Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (у так званій акваріумній справі) «бодікортеж» потрапив під журналістський приціл. Ще б пак: не помітити охоронців було важко, і не лише через кількість. Серед охорони Холодницький був як за подвійною кам’яною стіною — не підступитися.

Послуги такої кількості приватних бодігардів обійшлися б у чималеньку суму. Але антикорупційному прокуророві супровід не коштував ні копійки. Тому що казенний. І це при тому, що у списку «привілейованих», яким державна охорона за законом належиться, очільник САП (він же — заступник генпрокурора) не значиться. Президент у переліку є, прем’єр, спікер, перші віце-прем'єр і віце-спікер, голови Конституційного і Верховного Суду, міністр закордонних справ і очільник Генпрокуратури теж присутні. Про САП — ні згадки.

На запит Bihus.Info в УДО так і не потрудилися розтлумачити, на підставі яких законодавчих «цеу» антикорупційному прокуророві державну охорону виписали. Послалися лише на розпорядження президента, яким той ще 19 листопада 2016 року «дарував» Холодницькому «УДОшний» супровід.

У Законі «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» є норма про те, що Гарант може ухвалювати такі рішення щодо окремих посадовців, якщо йдеться про загрозу життю чи здоров’ю. Але у переліку і цих посадовців керівника САП немає. Тож виходить, що охорону Холодницькому виписали не за буквою закону, а тому що на Банковій веліли.

З якої радості чи переляку? Бо Холодницький, бачите, попросив — після того, як хтось двері до його квартири підпалив. Аргумент, звісно, залізобетонний. Але тоді треба було закон персонально під очільника САП змінити, доповнивши список «УДОбних» цією посадою. А там, гляди, і ще «каравани» топ-жертв паліїв підтягнуться, і їм казенну охорону роздати. Які проблеми: бюджет же — гумовий, можна мільйонами розкидатися.

Та що мільйонами — сотнями мільйонів! Статтю видатків на УДО вже до мільярда розтягнули — з 852 мільйонів, які були закладені у торішньому бюджеті. За гроші платників податків політики і чиновники отримують у своє розпорядження не просто охорону, а ціле Бюро безкоштовних послуг. На VIP-весіллях і бенкетах «УДОвці» працюють паркувальниками, розвізниками, зустрічальниками гостей. І все це — під вивіскою «Охорона державних осіб і членів їхніх родин». Так було на весіллі старшого сина генпрокурора Луценка. І на святкуванні 50-річного ювілею начальника УДО Валерія Гелетея (підлеглі на його уродинах навіть честь гостям віддавали).

На поліцейській охороні для «обраних» теж не економлять. Серед нашумілих історій — «бодіпридане» для нардепа"фронтовика" Ігоря Котвіцького (у миру — «корєша» і бізнес-партнера міністра внутрішніх справ Авакова). За минулий рік Котвіцький задекларував майже 196 млн. грн. доходів, стоси готівки (260 мільйонів «українських», мільйон доларів і 340 тис. євро) та «півцарства» у банку — 21 млн. гривень, «лимон» євро і 10,5 млн. доларів. Але навіщо йому свої мільйони на приватну охорону витрачати, якщо можна «халявним» супроводом користуватися?!

А тим часом…

Для Верховної Ради закупили… колючий дріт. Майже 200 метрів «колючки» використають для того, аби убезпечити від непроханих гостей внутрішній дворик будівлі на Банковій, в якій розміщені парламентські комітети. Покупка обійшлася у 26 тисяч гривень.

Схожі новини