Передплата 2024 «Добрий господар»

Не губернатор, а український шейх

«Золотим» генералом, який очолює Запорізьку область, зацікавилося НАБУ

У своїх деклараціях запорізький губернатор Костянтин Бриль не забуває вказувати, що є членом громадського об’єднання «З вірою в Україну». Ще б йому не вірити в Україну, де вже за четвертого президента живе, як у Бога за пазухою. Гори добра наживає і з каламутної води постійно сухим виходить. Ні зміни влади, ні люстрація Бриля не потопили. Не факт, що «прокусити» губернатора з такими талантами вдасться й Антикорупційному бюро, яке зацікавилося незадекларованими статками мільйонера з ОДА. У НАБУ підозрюють, що з торішньої декларації Бриля «випав» цілий список рухомого і нерухомого майна (включаючи п’ять люксових автомобілів), а також витрати на шикарний відпочинок і навчання доньок в елітній школі.

Після призначення в ОДА (у квітні 2016-го) Костянтин Бриль взагалі декларацією не переймався. Немає декларації — немає проблем. Прикриваючись «ксивою» СБУ, новопризначений губернатор, вочевидь, розраховував, що інформація про його статки так і залишиться засекреченою.

На запит журналістів програми «Схеми» у Службі безпеки тоді так і відповіли: декларації Бриля немає у відкритому доступі, бо це — державна таємниця. Не губернатор, а — цілий секретний агент. «Згадана особа проходить військову службу у Службі безпеки України та направлена до Запорізької обласної державної адміністрації для роботи на штатних посадах на час виконання конкретних завдань в інтересах контррозвідки, боротьби з корупцією та організованою злочинною діяльністю», — заявили в СБУ.

Та тільки «розвідник» Бриль забув дітей своїх щодо конспірації проінструктувати — щоб не викладали у соцмережі фото дорогих обновок і відпочинку на шикарних курортах. Доньки «секретного» губернатора красувалися зі сумочками від Louis Vuitton і Dior (вартість таких — від трьох тисяч доларів). Хизувалися селфі зі сімейного відпочинку у Маямі і на Мальдівах.

Та й татко погано маскувався — дорогі авто, годинники, вартість яких на ще одну розкішну обновку у гаражі потягне… Коли 2017-го на сайті НАЗК нарешті з’явилася перша декларація Бриля (хоча він продовжував поєднувати губернаторське крісло зі службою в СБУ, з якої лише у травні минулого року звільнився), згадка про дорогі аксесуари у ній була. Щоправда, без вказання ціни часомірів. А ось про витрати на «буржуйський» відпочинок — ні слова. Як і про розкішний автопарк. У «транспортному» розділі, крім скромного Volkswagen Caddy, Бриль вказав лише Toyota Camry за 100 тисяч гривень. І де за такими цінами такі авто «штовхають»?! На вторинному ринку ціни на Toyota Camry того ж року випуску, що й у запорізького губернатора була, стартують від 450 тисяч гривень. Була, бо, судячи з наступної декларації, Бриль її продав. Купив за 100 тисяч — збув за 600 тисяч!

Але «копійчана» ціна губернаторської «Тойоти» — квіточки. Ягідки полізли, коли за розслідування щодо статків Бриля взялися у НАБУ. З’ясувалося: у звіті за 2016 рік очільник Запорізької ОДА «забув» вказати «інформацію про наявність у нього та членів його сім’ї нерухомого й рухомого майна, а також права на користування та розпорядження таким майном, серед якого, зокрема, п’ять автомобілів (Range Rover і чотири Mercedes), два елінги, земельна ділянка».

А ось і ще кілька цікавих подробиць з розслідування НАБУ.

2016-го Бриль зі сім’єю примудрився злітати до Туреччини, Італії, Німеччини, Франції, Греції, Ізраїлю. «Вартість послуг однієї із авіакомпаній, — з’ясували детективи НАБУ, — яка здійснювала авіаперевезення сім’ї, склала понад 41 700 доларів». Це — майже уп’ятеро більше за тодішній річний дохід Бриля.

Не вказав губернатор у декларації і витрати на елітний граніт науки для трьох доньок-учениць приватної столичної школи, рік навчання в якій коштує 10 тисяч доларів (за особу). Про членські внески у кінному клубі теж забув. Сума, за інформацією НАБУ, чималенька, враховуючи, що членами клубу є не лише губернатор, а й дружина з доньками. Дорослий «квиток» — 35 тисяч гривень на рік, дитячий — 25 тисяч. І це — без урахування вартості занять з інструктором.

Може, і тут для «секретного» губернатора алібі у СБУ організують? Скажуть: так був зайнятий своєю місією «в інтересах контррозвідки та боротьби з корупцією», що ніколи було декларацію у повному варіанті заповнювати — обмежився скороченою?

Так чи інакше, про аргументи для НАБУ Брилю доведеться подбати. Бо з Бюро фокус, випробуваний губернатором на антикорупційній комісії ОДА, не «проконає». Торік ЗМІ писали про конфлікт між Брилем і згаданою комісією. Антикорупційні «комісари» підписали протокол про незаконне збагачення губернатора, зазначивши, що його реальні статки не відповідають задекларованим. У комісії заявили: скерують документ у Генпрокуратуру, САП і НАЗК.

«Винуватець» із відповіддю не забарився — підписав розпорядження про припинення діяльності антикорупційної комісії в її тодішньому складі. Розпуск аргументував тим, що у роботі «антикорупціонерів» були виявлені порушення.

Схожі новини