Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дама з «Порше», «охоронець» депутатської їдальні і «колишня» Ляшка…

Кого посватали в оновлений Центрвиборчком?

Тягнуть-тягнуть — витягнути не можуть. На таку зовсім не казкову «Ріпку» перетворилися «вибори» нових членів ЦВК замість 13-ти, термін повноважень яких давно сплив (у більшості — ще чотири роки тому). Президентське подання із прізвищами кандидатів третій місяць у Верховній Раді «маринується». Вже й благословення профільного комітету отримало і навіть в анонсі голосувань на минулому пленарному тижні «засвітилося». Але процес так і не пішов. За майбутню ЦВК усе ще торгуються, обіцяючи результат тепер вже у травні. Не виключено, що підсумком торгів стануть поправки до списку кандидатів в оновлену ЦВК. Але це — хіба що плюс одне прізвище висуванця від «Опозиційного блоку». Тоді на 13 вакансій буде вже не 14, а 15 претендентів. Хто може стати зайвим? А для кого і за які заслуги крісло у Центрвиборчкомі — з твердою гарантією?

СУДЯЧИ з того, що додаткового президентського подання із кандидатурою від «Опоблоку» (про таку можливість ще у лютому заявляла представник президента у В Р Ірина Луценко) досі немає, торги, схоже, вперлися саме у недомовленість з «ОБ». Не те щоб Банковій конче розходилося на підстраховці від «опоблоківців» під час рейтингового голосування за призначення нових членів ЦВК (голосів ніби достатньо вимальовується, враховуючи, що свої пайки у кандидатському списку отримали «донорські» для коаліції групи «Воля народу» та «Відродження»). Торгуються радше із прицілом вже на наступний мах за мах.

Та й наражатися на звинувачення у дискримінації опозиціонерів (про що «опоблоківці» ледь не на кожному стовпі трублять, скаржачись на відсутність їхньої кандидатури у списку до ЦВК) не в інтересах Банкової. Пункт про те, що у ЦВК мають бути представлені усі парламентські фракції, прописаний в одній із резолюцій ПАРЄ. Якщо в остаточному списку на розгляд у сесійній залі таки з’явиться висуванець від «Опоблоку», першим на виліт, за результатами рейтингового голосування, буде точно не він.

У «Батьківщині» вже «призначили» на жертву свого кандидата — Андрія Євстігнєєва (працює доцентом кафедри екологічного права КНУ імені Тараса Шевченка). Мовляв, на Банковій його лише для окозамилювання у кандидатський список внесли. З розрахунком, що, за командою, голосів за делегата від «біло-сердечних» набереться рівно стільки, аби до ЦВК він не пройшов. За таким же принципом у кандидати-першочерговики на виліт можна записати і висуванця від «Самопомочі», яка теж у немилості Банкової, Євгена Радченка.

«Поперти» обох, і Євстігнєєва, і Радченка, настільки ж спокусливо, як і ризиковано. Але якщо за мінус одну кандидатуру від «неугодних» фракцій ще можна буде виправдатися перед міжнародними «ревізорами», то за дві точно не вдасться.

За нинішніх розкладів (14 кандидатів на 13 вакансій у ЦВК), найпростішим для Банкової видається варіант зі «самопожертвою». Чи не з таким розрахунком президент в останній момент доповнив кандидатський список ще одним, шостим висуванцем від «БПП», щоб розширити поле для маневру? «Президентську шістку» можуть знову перетворити на п’ятірку (до голосування чи вже за його результатами, не важливо). Бачите, мовляв, які ми благородні: на «чужих» кандидатів не посягали — своїм пожертвували.

При цьому скромно мовчатимуть про ще одного свого «кадра», якого сподіваються завести у Центрвиборчком «під прикриттям». Йдеться про Тетяну Сліпачук, яку делегувала до ЦВК група «Воля народу». Точніше — нібито делегувала.

Насправді ниточки від «воленародної» висуваниці тягнуться до Банкової. На це вказують не лише давні зв’язки Сліпачук із заступником глави президентської Адміністрації Олексієм Філатовим, а й її участь за президентською квотою у комісії з обрання голови Державного бюро розслідувань.

А ОСЬ хто представляє офіційну «БПП"-збірну. Віталій Плукар може переїхати у ЦВК просто з президентської Адміністрації, де працює у Департаменті місцевого самоврядування та децентралізації. Михайла Вербенського (у МВС очолює Департамент аналітичної роботи та організації управління) називають креатурою нинішнього генпрокурора. У бутність Юрія Луценка міністром внутрішніх справ Вербенський був його замом.

Побачивши у кандидатському списку до ЦВК прізвище Олега Конопольського, дехто поспішив зарахувати його до висуванців від «Народного фронту». У біографії Конопольського і справді є «фронтовий» пунктик: був співзасновником громадської організації «Фронт змін», на президентських виборах 2010-го — довіреною особою Арсенія Яценюка. Але в оновленій ЦВК Конопольський (у разі результативного голосування за його кандидатуру) представлятиме не «фронтовиків», а «президентських». У «НФ» від висування його кандидатом у Центрвиборчком відхрестилися. У «БПП» ж «своїм» наразі офіційно не оголосили. Але поінформовані джерела підтверджують: Конопольського лобіює саме Банкова.

У жіночій частині «БПП"-збірної — колишня помічниця Порошенка, донька екс-заступника генпрокурора і замкерівника секретаріату парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя. Серед «поручителів» Ольги Желтової називають очільника згаданого комітету Руслана Князевича, який до депутатства встиг у ЦВК попрацювати, і представником президента Порошенка у парламенті був.

Прізвище 44-річної професора Ольги Лотюк (викладає на юрфаку КНУ ім. Тараса Шевченка) встигло нашуміти з прив’язкою до її впливового батька, який і прокурором Києва був, і замом генпрокурора. Адвокатське бюро «Лотюк та партнери» фігурувало у розслідуванні «Наших грошей з Денисом Бігусом» — про «прихватизацію» майна Міноборони на столичному Печерську. Розплутуючи схему, журналісти вийшли і на родинно-бізнесові зв’язки Лотюків з Горащенковими. Нагадаємо, колишній помічник президента Порошенка, а нині — перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення президентської Адміністрації Олексій Горащенков, якому «пророкували» крісло директора Державного бюро розслідувань, — фігурант гучного скандалу щодо втручання Банкової у діяльність Нацагентства з питань запобігання корупції.

У кандидатки до ЦВК Світлани Кустової зв’язки крутіші, ніж у кузини Горащенкова Ольги Лотюк. Кустова працювала особисто з Порошенком, в його останню перед президентством депутатську каденцію. Була помічником-консультантом на громадських засадах. А коли шеф «перебрався» на Банкову, їй продовжили парламентську «ксиву»: Кустова стала помічником-консультантом Ірини Фріз, яка до депутатства працювала речницею Порошенка.

Колишню помічницю Петра Порошенка Світлану Кустову «приміряють» не у рядові члени ЦВК, а на голову комісії
Колишню помічницю Петра Порошенка Світлану Кустову «приміряють» не у рядові члени ЦВК, а на голову комісії

На Банковій уже пробували прилаштувати Кустову у ЦВК. У вересні 2014-го з президентської подачі у Верховній Раді було зареєстровано два проекти постанов — про звільнення з ЦВК, у зв’язку із закінченням терміну повноважень, Тетяни Лукаш (сестра колишньої «регіоналки», екс-міністра юстиції Олени Лукаш досі секретарює у Центрвиборчкомі) і призначення на вакансію Світлани Кустової. Але до розгляду цих кадрових пропозицій Порошенка у сесійній залі справа не дійшла.

На «президентській» трійці, точніше — четвірці (враховуючи «закамуфльовану» кандидатуру Сліпачук), жіноча частина кандидатського списку до ЦВК не закінчується. З трьох висуванців від «Народного фронту» двоє — жінки. Від фракції Ляшка і групи «Відродження» кандидати теж у спідницях.

«Фронтовики» хочуть бачити у ЦВК нардепа Ірину Єфремову та першу заступницю міністра юстиції Наталію Бернацьку. За компанію з Леонтієм Шипіловим, який викладає на кафедрі загальнотеоретичного правознавства та публічного права Києво-Могилянської академії і за сумісництвом працює помічником-консультантом нардепа від «НФ» Миколи Величковича. За лобіюванням цієї кандидатури проглядається прізвище спікера Андрія Парубія, в якого Шипілов — у радниках.

Ірина Єфремова — людина з аваковської обойми. Торік до її колекції «великомученицьких» орденів ледь ще одна нагорода не додалася — «За оборону парламентської їдальні від журналістів». Єфремова навіть запропонувала обмежи ти перебування журналістів у харчевні, бо ті, бачите, заважають депутатам нормально поїсти і поспілкуватися з колегами.

ВИПУСКНИЦЯ, а потім і викладач «ківаловської академії» Наталія Бернацька — протеже не будь-кого, а самої Фортуни. Та їй і заможних батьків (в е-декларації замміністра вказала, що користується записаною на матір столичною квартирою на 124 «квадрати» і парочкою люксових авто — Lexus та Porche Cayenne), і щедрого дарувальника (його щедрістю Бернацька пояснювала походження своїх задекларованих цінностей, серед яких — колекція дорогих годинників та ювелірки), і стрімку кар’єру, і чоловіка-мільйонера (на весілля пари навіть «хворий» Насіров на своїх двох, а не на ношах і під «фірмовою» ковдрою завітав). Висуваниці від групи «Відродження» Аллі Басалаєвій теж гріх на життя жалітися. Ще за президентства Януковича отримала суддівську мантію. У крісло судді Дарницького райсуду столиці «переїхала» з ЦВК, де сім років працювала юристом у секретаріаті. Там же досі трудиться і чоловік Басалаєвої Олександр Веселий. Причому трудиться так плідно, що і розкішний сімейний маєток встиг нажити, і нескромною «бехою» за більш як півмільйона гривень обзавестися. Й усе це — із зарплатою у 243 тисячі річних. Басалаєва за минулий рік ще менше задекларувала — неповних 200 тисяч гривень.

Співставляючи доходи і витрати подружжя, розслідувачі проекту PROSUD внесли декларацію судді до «чорного списку», скерувавши свої підозри до НАБУ, НАЗК, Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Та навряд чи інформація про сумнівні статки завадить поверненню Басалаєвої до ЦВК (але вже не у секретаріат, а у «членське» крісло).

Прізвище «делегатки» від фракції «радикалів» Тетяни Юзькової (адвокат отримала депутатський мандат після того, як у «радикалів» звільнилося парламентське крісло Злати Огнєвіч, яка склала повноваження) теж на слуху. Але з прив’язкою не до декларації, а до її родинних, ділових й амурних зв’язків. Батько Юзькової був першим головою Конституційного Суду, сестра працює суддею у Шевченківському районному суді столиці. В орбіті зв’язків Юзькової крутиться прізвище Віктора Медведчука. Але депутатка запевняє, що з путінським кумом знайома лише по лінії адвокатської діяльності. Чого не скажеш про стосунки Юзькової з Олегом Ляшком. За інформацією ЗМІ, Юзькова була й адвокатом, і першою цивільною дружиною головного «вилоносця».

Схожі новини