Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Угорщина втретє заблокувала Комісію Україна-НАТО на рівні міністрів

Засідання Комісії Україна-НАТО у Брюсселі на рівні міністрів закордонних справ цього тижня не відбудеться через вето Будапешта.

Про це Укрінформу у Брюсселі підтвердили у євроатлантичних дипломатичних колах.

Будапешт уже втретє блокує проведення засідання Комісії України з Альянсом на міністерському рівні, висловлюючи таким чином претензії щодо мовної статті українського закону про освіту.

У четвер, 27 квітня, у Брюсселі пройде засідання Північноатлантичної ради на рівні глав МЗС союзників. Українська сторона планувала провести у рамках зустрічі засідання Комісії Україна-НАТО. Усі союзники, а також Міжнародний секретаріат Альянсу підтримали таку ініціативу, проте Угорщина її заветувала.

Раніше повідомлялося, що у лютому Будапешт удруге заблокував міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснила, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту.

20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь Президента України Петра Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

Як відомо, 28 вересня 2017 року набув чинності новий український закон про освіту. Його норма щодо державної мови освіти викликала критику в деяких колах в Україні і за кордоном, зокрема Угорщині.

Перехідні положення закону передбачають поступове збільшення кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

Схожі новини