Передплата 2024 «Добрий господар»

Миротворці, газ і санкції України проти РФ: основні теми зустрічі Порошенка і Меркель

Президент України Петро Порошенко провів переговори з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Лідери держав обговорили економічну співпрацю, миротворців ООН на Донбасі та санкції проти РФ, повідомляє прес-служба глави держави.

Миротворча місія на Донбасі

Україна сподівається на підтримку спільних пропозицій нашої держави, Німеччини, Франції та Сполучених Штатів Америки у рішенні щодо запровадження миротворчої місії під егідою ООН у окупованій частині Донбасу.

Як відзначив президент Петро Порошенко ця ініціатива зумовлена відсутністю прогресу у мирних перемовинах та можливості контролювати дії проросійських бойовиків і представників Росії в окупованих районах на Сході України щодо виконання ними зобов’язань згідно Мінських домовленостей.

«Ми не маємо спільного центру координації і контролю російських представників на окупованій території, які б могли ефективно забезпечувати режим припинення вогню. Ми не маємо, поки що, прогресу на переговорах по Мінському процесу. І ми сподіваємося, що (будуть підтримані — ред.) пропозиції, які спільно висувають Франція, Німеччина, Україна, Сполучені Штати щодо проекту рішення Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй щодо запровадження миротворчої місії, яка буде не ескортом для спостерігачів ОБСЄ, а буде повноцінною, повномасштабною, яка зможе роззброювати незаконні збройні формування, захистити людей, які живуть на окупованих територіях і наблизити безпекові кондиції для початку політичного процесу місцевих виборів», — заявив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, під час сьогоднішніх перемовин ситуації на Сході України було приділено багато уваги і вона обговорювалася детально. «Я поінформував пані Канцлера про те, що не дотримуються перемир’я, навіть незважаючи на те, що ми мали спільну заяву учасників Нормандського формату — Президента Макрона, Канцлера Меркель, Президента Порошенка і Президента Путіна. В десять разів більше контрольовані Росією бойовики і російські солдати порушують перемир’я і лише дванадцять разів українські воїни відкривали вогонь у відповідь для того, щоб захистити себе», — констатував він. Президент зауважив, що під час зустрічі також обговорювалося питання продовження санкцій у випадку не виконання Мінських домовленостей.

Санкції

Петро Порошенко доручив підготувати рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій проти російських олігархів.

«Вони будуть максимально гармонізовані з рішенням Уряду США», — підкреслив Глава держави, додавши, що ці санкції стосуватимуться і пана Дерипаски, і інших олігархів, які на сьогоднішній день є ключовими учасниками російських процесів, в тому числі і щодо активної роботи в Криму, щодо постачання зброї збройним силам РФ.

«Звичайно реакція України буде дуже швидкою і рішучою», — підкреслив Петро Порошенко.

Економічна співпраця

Україна та Німеччина домовилися про проведення спільного бізнес-форуму, який сприятиме розширенню економічної співпраці.

«Ми дійсно досягли і з Канцлером, і Міністром закордонних справ, під час моєї зустрічі, домовленості щодо потужної урядової делегації Німеччини, яка має відвідати Україну найближчим часом. Проведення потужного бізнес-форуму, який сприятиме розширенню інвестицій», — повідомив Глава Української держави. Він зазначив, що під час переговорів обговорювалася «ціла низка двосторонніх питань щодо розширення економічної співпраці».

Петро Порошенко також відзначив зростання товарообігу між двома країнами. «Я можу сказати, що і я, і пані Канцлер задоволені темпами зростання взаємної торгівлі — вона зросла більш, ніж на 20%», — констатував він.

Також Німеччина залишається одним із впевнених лідерів в інвестуванні в Україну, додав Президент.

Ангела Меркель, у свою чергу, зазначила, що під час перемовин обговорювалося співробітництво України та Німеччини і внутрішньополітична ситуація в Україні. «Тут є широке питання реформ, які просуваються», — зауважила вона та додала, що Німеччина підтримує українські реформи.

За її словами, було досягнуто домовленості про візит в Україну низки державних секретарів. «У нас відбудеться українсько-німецький економічний форм, де ми будемо поглиблювати наше двостороннє співробітництво», — додала Федеральний канцлер.

Газ та «Північний потік-2»

Також Німецька сторона прийняла до уваги позицію України щодо будівництва газопроводу Північний потік-2.

«Звичайно я дуже уважно заслухала українські застереження і це правильно. Я вчора під час телефонної розмови з російським президентом наголосила, що не може такого бути, що через „Північний потік-2“ Україна практично не буде мати жодного значення як транзитна країна природного газу», — підкреслила Федеральний канцлер.

Ангела Меркель зазначила, що транспортування російського газу має стратегічне значення для України. «Треба розділяти два питання. Одна справа, коли йде мова про російський природний газ, який проходить через Балтийське море, чи це через Україну. Залежність залишається від російського газу. Але для України — це має стратегічне значення», — зазначила Ангела Меркель.

Федеральний канцлер підкреслила, що проект «Північний потік-2″ неможливий без того, що ми з'ясували однозначно як виглядатиме ситуація з українським транзитом».

Вона наголосила, що потрібно враховувати застереження України і знайти компромісне рішення: «Ви бачите, що це не тільки економічний проект, він звичайно має також враховувати політичний фактор. І ми й надалі будемо залишатися в контакті. І ми будемо обмінюватися думками».

Схожі новини