Передплата 2024 «Добре здоров’я»

247 «за» — від депутатів, і «чмок» — від Гонтаревої

У крісло голови Нацбанку посадили Якова Смолія

Валерія Гонтарева нарешті догуляла свою відпустку, яка затягнулася на довгих 10 місяців. Тепер може повертатися у Нацбанк — трудову книжку забрати. В очікуванні парламентського благословення торішня заява пані Гонтаревої про відставку вже пожовкнути встигла. І ось дочекалася свого часу. Хором у 342 голоси Верховна Рада звільнила очільницю НБУ. А іншим рішенням, за яке проголосували 247 нардепів, призначила головним банкіром Якова Смолія.

Подання на звільнення Гонтаревої і призначення Смолія президент вніс ще у січні. І хоча навіть коню було зрозуміло, що голосів за відставку «відпускниці» із запасом знайдеться, розгляд цього кадрового питання затягнувся. А все через те, що не було гарантій результативного голосування за кандидатуру потенційного наступника Гонтаревої. Політичні торги точилися не за принципом «Смолій нам підходить чи ні», а за формулою «баш на баш». В обмін на підтримку запропонованої президентом заміни Гонтаревій у «Народному фронті» забажали отримати для себе крісло Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Були також розмови про посади двох заступників голови НБУ для ставлеників «НФ».

Коли у порядку денному засідання ВР 15 березня з’явився пункт про звіт Гонтаревої у парламенті, було зрозуміло: торги нарешті увінчалися результатом. Ось тільки добре знаючи, як такі результати можуть закінчитися «кидаловом», кожна зі сторін до останнього намагалася вибити для себе страховку. У «Народному фронті» наполягали, щоб питання про омбудсмена передувало голосуваннюза призначення голови Нацбанку. У «БПП» напирали: спершу Смолій, потім — омбудсмен (на заміну Валерії Лутковській у «НФ» висунули свою людину — нардепа Людмилу Денісову).

Почали з «банківської» ставки. Але спершу були недовгі проводи Гонтаревої, яка після омолоджувально-лікувальних процедур в індійській клініці (у гривневому еквіваленті це задоволення обійшлося «відпускниці» у 373 тисячі) виглядала, як «баба ягодка опять». Під час своєї фінішної промови вона заявила, що з реформаторською місією впоралася. «Коли всі реформи, яких негайно потребували українська економіка та банківський сектор, були зроблені, я вважала свою місію повністю виконаною, і подала президентові офіційну заяву про відставку за власним бажанням», — нахвалювала себе пані Гонтарева.

Навіть якби і почервоніла, говорячи про реформаторські досягнення, все одно під «індійською» засмагою не видно було б.

Після прощання з Гонтаревою інтрига щодо реалізації кадрових домовленостей загострилася. Спікер Андрій Парубій ледь не до посиніння, раз за разом, у різних комбінаціях ставив на голосування пропозицію продовжити ранкове і вечірнє засідання парламенту до закінчення кадрової теми.

Але на табло знову і знову висвічувався провальний результат. Лише зі сьомої спроби знайшлося 230 «за» (питання щодо омбудсмена залишили на вечірнє засідання).

Поки у напівпорожній сесійній залі обговорювали кандидатуру Смолія, спікер не забував нагадувати головам фракцій про мобілізацію депутатів для голосування. Мовляв, і так голосів обмаль, тож пильнуйте, щоб і ті не «розсмокталися».

Вирішального для себе голосування Яків Смолій очікував у парламентській ложі - у компанії з Валерією Гонтаревою, яка, відзвітувавши й отримавши «вольну», продовжувала сидіти у залі. Поки система «Рада» видавала останні «пі-пі-пі», відраховуючи секунди до завершення голосування, обоє «прикипіли» поглядом до табло. Коли ж висвітився результат, пані Гонтарева підвелася і «помітила» свого наступника «чмоком» у щоку.

247-ма «за» для Смолія «скинулися» «БПП», «Народний фронт», «Воля народу», дев’ять нардепів зі «Самопомочі», шестеро з «Відродження» і півтора десятка позафракційних. Жодного голосу не дала лише фракція «Батьківщини». В «Опозиційному блоці» картинку зіпсував Юхим Звягільський (одне «за»), у фракції Ляшка — Ігор Попов та Артем Вітко.

Чи зі зміною табличок на дверях головного кабінету НБУ щось докорінно зміниться у банківській системі? Навряд чи. З остаточними висновками не поспішатимемо, але 10 місяців пана Смолія біля нацбанківського керма (із приставкою в.о.) приводів для оптимізму не додали.

Р. S. Коли верстався номер, стали відомі результати голосування за призначення нового омбудсмена. Кандидатуру Денісової підтримали 280 депутатів.

Схожі новини