Передплата 2024 ВЗ

«Мінометами обрушити купол Верховної Ради, автоматами добивати тих, хто виживе…»

Генпрокуратура інкримінує Надії Савченко підготовку державного перевороту, терактів у парламенті. За антиукраїнську діяльність наступного тижня горе-політика можуть заарештувати

Із «народних героїнь» — у колаборанти, ворожі агенти, ганьбу і посміховисько. Такий шлях за 34 місяці перебування в українській політиці пройшла Надія Савченко. Разом із Міхеїлом Саакашвілі, якого теж донедавна «носили на руках», вона стала чи не найбільшим постмайданівським розчаруванням довірливих співвітчизників. Схоже, після фіаско першого персонажа, якого депортували з України, «феєрична» історія другого — теж на фініші. Ще ганебнішому.

15 березня генеральний прокурор України Юрій Луценко вніс у парламент подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) позафракційного народного депутата Надії Савченко. Матеріали, в яких ГПУ обґрунтувала своє подання, викладено на 174 аркушах. Савченко інкримінують спробу вчинення державного перевороту, підготовку теракту. Ці серйозні звинувачення політик, по суті, сама підтвердила, роздаючи після допиту в СБУ нерозважливі коментарі журналістам.

Вслухайтеся-но у ці «перли»: «Зараз є багато військових, які погоджуються, що військовий переворот в Україні - це досить очікувана і, напевно, досить правильна подія…», — заявила Савченко. Інша її провокаційна цитата: «А тепер, українці, задайте собі питання: хто хоч раз не думав знищити цю владу? Хто не думав підірвати Банкову або Верховну Раду?».

У компетентних органах України кажуть, що «героїня» тісно співпрацювала із Володимиром Рубаном, недавно заарештованим за перевезення зброї для підготовки терактів у Києві. А ще — сама планувала диверсії у законодавчому органі. Для цього їздила на передову, у військових частинах підбивала армійців до путчу у столиці.

Ось що з цього приводу сказав генпрокурор Юрій Луценко: «У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко особисто планувала, вербувала, давала вказівки, як провести терористичний акт у стінах парламенту, знищивши бойовими гранатами дві ложі. Мінометами планувалося обрушити купол Верховної Ради і автоматами добивати тих, хто виживе…».

Генпрокурор попросив депутатів невідкладно підтримати законопроект, який передбачає, що у разі пред’явлення підозр депутату має бути миттєво зупинено дію його дипломатичного паспорта (щоб не чкурнув за кордон).

У день, коли Луценко передав спікеру клопотання щодо Савченко, парламент виключив одіозного політика зі складу Комітету з національної безпеки і оборони (проти цього виступали лише представники «Опозиційного блоку»). Такий вердикт цілком логічний, він напрошувався давно, бо людина, яка своїми словами і вчинками шкодить країні, працює на агресора, не повинна мати доступу до державної таємниці. Не повинна знати, як Україна планує стримувати окупанта, зміцнювати власні Збройні сили, забезпечувати їх вишкіл, оснащення… Як зауважив народний депутат, учасник АТО Андрій Тетерук, Надія Савченко послідовно підтримувала ідеологічні тези Кремля. «Єдина її притомна заява — це прохання «не дати скурвитися», — сказав Тетерук.

Коментуючи закиди про те, що українській владі мало би бути соромно за те, що «вознесла на п'єдестал» цю особу, Тетерук відповів: «Не соромно робити помилки — соромно не виправляти їх наслідки».

Водночас колега Тетерука по фракції «Народний фронт», радник керівника МВС Антон Геращенко заявив, що «це російські ЗМІ разом з російськими спецслужбами розкрутили пані Савченко, коли та сиділа в тюрмі в Росії». При цьому депутат зауважив, що російські суди на жодному судовому процесі над українськими політв'язнями не давали можливості здійснювати прямі телетрансляції, одягати футболки з тризубом, співати український гімн. «Тільки на процесі Савченко російський суд дозволяв присутність усіх медіа. Світові, українські, західні ЗМІ з неї зробили „інформаційну бомбу“, розкрутили і кинули у наш інформаційний простір», — сказав Антон Геращенко. При цьому спрогнозував: якщо підозри щодо Савченко підтвердяться, президент скасує указ про присвоєння цій персоні звання «Герой України».

Відчувши, що над нею збираються кримінальні хмари, Савченко пішла ва-банк. Минулого четверга наплела на мікрофони такого, від чого у Москві потирають руки. Скажімо, про те, що Парубій під час Революції гідності (а де тоді була Надія Савченко?) заводив снайперів, які начебто вбивали людей. Щоправда, згодом перепросилася перед спікером, сказавши, що мала на увазі Сергія Пашинського. Савченко заявила, що Майдан фінансував… Захід і заперечила, що до розстрілу майданівців могла мати стосунок

Росія. Повідомила, що під час свого триденного перебування в Європі злила «корупційний компромат» на президента і його оточення. Так цинічно, нахрапом, в агонії зазвичай діють спецагенти, гру яких розкусили…

Подання ГПУ щодо Савченко упродовж найближчих п’яти днів має розглянути Регламентний комітет ВР. Його засідання відбудеться наступної середи, 21 березня. А вже через день питання про відповідальність «Наді-гаді» (так називають цього депутата у соцмережах) буде поставлено на голосування.

Перед тим, як вибрати клавішу на пультах, народні обранці повинні багато що пригадати. Зокрема, те, як підривала Савченко авторитет української армії, коли у формі льотчиці п’яною валялася у траншеях (про це сама писала у мемуарах). Як на фронті підвела побратимів з «Айдару», коли всупереч наказу вдалась до авантюрної вилазки до ворожих позицій. Як через неї загинуло багато воїнів, які пішли визволяти з полону «бойову подругу Надю». Як називала бойовиків «нормальними хлопцями». Як вимагала від Банкової проводити переговори з терористами. Як, всупереч попередженям СБУ, «козячими стежками» перетинала лінію розмежування, зустрічалася з лідерами бандформувань, а ті (знову ж таки під російські телекамери) зустрічали як дорогого гостя. Як в інтерв'ю російським ЗМІ «поливала» українську владу, забувши, що саме її керівники на зустрічі з кожним світовим лідером, з кожної трибуни вимагали звільнення Савченко з російської тюрми. До того ж надали їй для повернення в Україну президентський борт.

Треба згадати і багато чого іншого з дивної поведінки цієї, як сказав би Тарас Григорович, «нерозумної доні» — надто боляче вона в'їлася в печінки Україні…

А тим часом…

15 березня, у другій половині дня, Надію Савченко вивели із сесійної зали народні депутати Андрій Тетерук і Андрій Левус. За словами представника президента у парламенті Ірини Луценко, сталося це через погрози з боку Савченко, «була ситуація, яка мала певні загрози для оточення». Інші джерела повідомили, що у своїй сумочці Савченко принесла три гранати і пістолет. Савченко погодилась їх віддати за умови, що про цей інцидент нікому не розкажуть. Повідомлення про зброю помічники Савченко спростували.

Схожі новини