Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сьогодні Україну з робочим візитом відвідує Федеріка Могеріні

Представниця ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні вперше за останні два роки відвідає Київ.

Питань накопичилось багато, але головна тема - та сама, що і завжди: реформи і боротьба з корупцією. Про це повідомляє DW.

У неділю увечері, 11 березня, до Києва з дводенним робочим візитом прибуває верховна представниця Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні. За повідомленням прес-служби Єврокомісії, у програмі візиту - зустрічі Могеріні з президентом України Петром Порошенком, прем'єром Володимиром Гройсманом, а також представниками ОБСЄ.

"Візит відбудеться у важливий момент для імплементації критично важливих реформ, пов'язаних з Угодою про асоціацію ЄС-Україна, і буде нагодою поновити довготривалу відданість ЄС українському народу та його прагненням побудувати сильнішу Україну", - наголосили в Єврокомісії. Джерело видання у структурах ЄС зауважило, що Могеріні зосередиться на двох сферах: стані реформ та безпековій ситуації. Тоді як у ЄС бачать немало досягнень, однією зі сфер, де потрібно більше прогресу, є боротьба з корупцією. Зокрема у Брюсселі очікують, що законопроект Петра Порошенка про Вищий антикорупційний суд буде приведено у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії.

Окрім ситуації на Донбасі, Федеріку Могеріні цікавитимуть і українські реформи. При цьому вона хоче дізнатися про їх результати не лише з вуст представників влади, а й від громадських активістів, з якими також поспілкується у Києві. Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, який запрошений на зустріч з головою європейської дипломатії, вважає, що її цікавитиме динаміка українських реформ у різних сферах. "Оскільки ми входимо у передвиборчий період, у ЄС хочуть знати, сповільнюється, зберігається чи, навпаки, підвищується динаміка реформ в Україні", - розповів Юрчишин.

Ярослав Юрчишин очікує, що Могеріні особливо цікавитимуть результати боротьби з корупцією: повноцінна діяльність електронної системи декларування, питання електронного декларування для антикорупційних активістів, перебіг гучних корупційних справ екс-глав Державної фіскальної служби Романа Насірова, екс-депутатів Миколи Мартиненка та Олександра Онищенка, створення Антикорупційного суду.

Схожі новини