Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Не будемо виступати на одній сцені з колективом із “ДНР”!

Учасники театральної студії “Чарівна скринька” відмовились їхати на фестиваль у Білорусь

21 березня у Білорусі відбудеться театральний фестиваль “Театрон line — 2018”. Львівський дитячий колектив “Чарівна скринька” близько року готувався до цієї події. У Cолігорську мали представити дві вистави, “Тополя” та “Люди-коробки”. (“Тополя” - у жанрі театру тіней за мотивами “Тополі” Тараса Шевченка, але інтерпретована на тему нинішньої війни на сході України). І раптом режисер, керівник зразкового театру-студії “Чарівна скринька” Олена Мілевська виявила серед учасників міжнародного фестивалю... дитячий колектив із “ДНР”. Він стояв у програмці рядок у рядок з колективом зі Львова...

“Я знайшла у Фейсбуці їхній ролик. Заявили, що представляють міністерство культури “Донецької народної республіки”, - розповіла режисер. - Ми надіслали до організаторів “Театрон line — 2018” гнівного листа “про неприпустимість участі колективу з невизнаної держави терористичного типу в міжнародному фестивалі”. А також попросили зняти наш колектив з переліку учасників. Якщо будемо виступати з ними на одній сцені, фактично ми їх визнаємо”.

Рік тому “Чарівна скринька” вже їздила до Білорусі. Тоді серед учасників не було представників “ДНР”. “У Білорусі нас розпитували, що діється в Україні, зокрема у Львові, - каже Олена Мілевська. - Вони побачили, що ми нормальні люди, а не якісь затяті, що приїхали когось бити. Діти спілкувалися, хто українською, хто російською. Жодних конфліктів не виникало. За кордоном настільки сильна російська пропаганда, що багато хто думає, що війна в Україні вже завершилася. Наше завдання - розповісти закордонному глядачеві правду. Коли були з “Тополею” у Польщі, глядачі стояли й плакали, члени журі плакали”.

Цьогорічний показ патріотичної “Тополі” у Білорусі опинився під загрозою. Режисер, батьки і діти були одностайні. Зайняли рішучу громадянську позицію, виявили патріотизм. Але діти так багато працювали. Невже все марно? Олені Мілевській вдалося знайти альтернативний фестиваль — в Естонії, він стартує 28 березня. Однак відстань зі Львова до Таллінна у рази більша, а це додаткові витрати. “Білорусь оплачувала нам проживання, харчування — нам треба було тільки доїхати, - веде далі Олена Мілевська. - Батьки сплатили внесок - 20 євро, і 80 євро дорога. Така сума є доступною. Щоб поїхати до Естонії, а це 1200 кілометрів в один бік, потрібно у чотири рази більше коштів. Така сума для нас непідйомна. Батьки згуртувалися і написали у соцмережах лист-прохання до усіх небайдужих, аби допомогли з поїздкою дітей до Таллінна. Батьки твердо заявили, що не виступатимуть на одній сцені з колективом, який у списку позначений як «Донецьк, ДНР»“.

Відреагували на скандальний факт і білоруські журналісти. Учора зранку на персональну скриньку львівської режисерки Олени Мілевської надійшов лист від організаторів “Театрон line — 2018”: “Глибоко вибачаємося за ситуацію, що склалася. Сталася прикра помилка... Колектив із Донецька не бере участі у фестивалі. У списки потрапив через недогляд з чернетки. Сподіваємось на вашу поблажливість. Очікуємо вас і ваш колектив на фестивалі”.

“Я подивилася на сайті, що вони зняли з переліку учасників дитячий колектив із “ДНР” “Перспектива», - каже режисерка. - Але видно, що робили це поспіхом. Не змінили нумерації. Після номера 6 одразу йде 8. Поїдуть діти до Білорусі чи до Естонії, вирішуватиме батьківський комітет”.

Схожі новини