Передплата 2024 ВЗ

Джамала ще не “почула тієї пісні”

Про плагіат Сергія Бабкіна і скандал The ВЙО на першому півфіналі Національного відбору конкурсу “Євробачення-2018”

Україна активно готується до пісенного конкурсу “Євробачення-2018”, який відбудеться у столиці Португалії Ліссабоні з 8 по 12 травня. 10 лютого відбувся перший півфінал Національного відбору, у якому за право представляти нашу країну боролися дев’ять учасників - СONSTANTINE, Сергій Бабкін, LAUD, група KAZKA, The ВЙО, KOZAK SYSTEM, VILNA, PUR: PUR і The Erised.

За підсумками оцінок журі і глядацького голосування у фінал Нацвідбору потрапили співак LAUD, група The Erised і проект VILNA.

Одна із трьох суддів нацвідбору українська співачка Джамала сказала, що загалом залишилася задоволеною після першого Нацвідбору, однак досі не може впевнено сказати, що почула “саме ту пісню”.

Кількох виконавців на першому Нацвідборі звинуватили у плагіаті. Так, у пісні артиста LAUD Waiting першим плагіат почув телеведучий Сергій Притула, який заявив, що композиція йому нагадує іншу, але "хто я такий, щоб стверджувати". Член журі Андрій Данилко також заявив, що пісня LAUD нагадує вже відому композицію.

Нагадаємо, що LAUD - творчий псевдонім українського співака і композитора Влада Каращука, під яким він почав виступати з весни 2017 року.

Співака Сергія Бабкіна, який брав участь у півфіналі, але до фіналу так і не дійшов, вже вдруге звинуватили у плагіаті його конкурсного виступу. Раніше Бабкіна запідозрили у плагіаті пісні — студійна версія його композиції “Крізь твої очі” виявилася дуже схожою на одну з останніх прижиттєвих пісень девіда Боуї Blackstar. А після виступу Бабкіна у півфіналі нацвідбору на “Євробачення” запідозрили у плагіаті і його сценічний номер. Режисер Костянтин Михайлов у соцмережах написав, що йому насправді сподобався виступ Бабкіна, а особливо червоний клубок з нитками. “Такий самий, як у нашому з “Фіолет” кліпі “Романтика”, який ми зняли дев’ять місяців тому”, написав режисер.

Не обійшлося на першому Нацвідборі і без скандалу. Вокаліст групи The ВЙО Мирослав Кувалдін обурювався під час оголошення оцінок членів журі. Кувалдіна розізлило рішення суддів Джамали, Андрія Данилка та Євгена Філатова віддати високий бал (7 балів) учаснику CONSTANTINE. Група The ВЙО отримала від членів журі лише 2 бали. Він кілька разів вигукнув “фу” і звернувся до членів журі з проханням наспівати пісню CONSTANTINE, щоб таким чином з’ясувати, чи справді вона їм запам’яталася. Ведучий Нацвідбору Сергій Притула попросив Кувалдіна бути стриманим і поважати вибір членів журі. Переможниця “Євробачення-2016” Джамала наспівала пісню і поставила крапку у суперечці. Тим часом глядачі оцінили виступ The ВЙО лише одним балом!

Наступної суботи, 17 лютого, відбудеться другий півфінал Нацвідбору на участь у пісенному конкурсі “Євробачення-2018”, у якому боротимуться за право представляти Україну на Міжнародному конкурсі також дев’ятеро учасників — INGRET, MELOVIN, JULINOZA, TAYANNA, KADNAY, Yurcash, Mountain Breeze, ILLARIA, DILEMMA.