Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Шевченківська премія 2018: імена лауреатів

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив переможців 2018 року.

Іменалауреатів оприлюднив член комітету премії Ростислав Семків, на своїй сторінці у Facebook.

Література – письменниця та художниця Емма Андієвська (книги Міста-валети, Бездзигарний час, Шухлядні краєвиди, Маратонський біг і Щодення: перископи). Вона живе та працює у Німеччині та США.

ПубліцистикаСергій Плохій (книга Брама Європи), українсько-канадсько-американський історик, професор української історії та директор Українського наукового інституту у Гарварді.

Музичне мистецтвоВікторія Польова (хорова симфонія на канонічні тексти Світлі піснеспіви у 15-ти частинах для солістів та мішаного хору а сарреllа), композитор, член Національної спілки композиторів України.

Візуальні мистецтваПавло Маков (проект Paradiso Perduto), художник, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, член-кореспондент Академії мистецтв України.

КіномистецтвоВолодимир Тихий, Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко, Юрій Грузінов (цикл історико-документальних фільмів, присвячених Революції Гідності). Ці режисери та оператори є представниками кіноугруповання Вавилон’13.

“ Ми ухвалили вручити окремі премії з літератури та публіцистики, оскільки не було претендентів у номінації Театр. Премій може бути лише 5”, – пояснив у коментарях Семків.

За його словами, список лауреатів передано на підпис президенту України.