Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Три роки без Кузьми Скрябіна

  • 02.02.2018, 01:42
  • 3 573

2 лютого 2015 року в ДТП поблизу села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області загинув лідер гурту "Скрябін" - Андрій Кузьменко.

Три роки минуло з дня смерті популярного виконавця Кузьми Скрябіна, а українці не тільки не забувають про артиста, але і продовжують перейменовувати вулиці на його честь, споруджувати йому пам'ятники, присвячувати йому пісні, картини і що найголовніше - вдихати в його творчість нове життя.

На Донеччині, у місті Волноваха, з'явилася вулиця, названа на честь покійного фронтмена групи "Скрябін" - Андрія Кузьменка. Таке рішення ухвалила міська рада Волновахи ще в 2015 році.

У Кропивницького на сайті міської ради в 2016 році зареєстрували петицію із закликом назвати одну з вулиць міста на честь загиблого співака Андрія Кузьменка.

У 2016 році активісти міста Люботин Харківської області теж зареєстрували подібну петицію і приблизно через кілька місяців одну з вулиць перейменували на честь лідера групи "Скрябін" Андрія Кузьменка.

Кияни теж пропонували перейменувати вулицю Котовського на честь Андрія Кузьменка, відповідну петицію зареєстрували в 2016 році. Однак пізніше стало відомо, що вулиця отримала ім'я іншої людини - Володимира Сальського.

У 2016 році одну з вулиць Фастова перейменована на честь Андрія Кузьменка.
У Житомирі голова ОДА підписав розпорядження, яким, крім усього іншого, в Радомишлі в честь Кузьми Скрябіна перейменований один з провулків.

Одну з вулиць міста Малин Житомирської області перейменували на честь Кузьменка. Поблизу міста похований прадід Андрія.

На місці загибелі музиканта встановлено меморіальний знак, до якого часто приносять квіти і знімки Андрія.

У 2015 році в Луцьку було відкрито пам'ятник Андрію Кузьменку. Потім після скарг рідних музиканта, в 2016 році пам'ятник демонтували. Справа в тому, що співак був не схожий сам на себе, що обурило громадскість.

Нову скульптуру розмістили на території рекреаційного комплексу "Сіті-парк". Сам пам'ятник встановили напередодні Дня Незалежності. Автором пам'ятника став київський скульптор Тарас Цюпа.

На лавці скульптори викарбували цитату музиканта "Міняйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете".

Астероїд, меморіальний комплекс, медалі на честь Андрія Кузьменка

У 2015 році на Приморському бульварі в Одесі урочисто відкрили стіну в пам'ять про лідера групи "Скрябін" Андрія Кузьменка.

У київському парку "Позняки" в 2015 році з'явилася Алея патріотів пам'яті "Кузьми Скрябіна". На алеї висадили клени. На кожному дереві встановлена ​​табличка зі словами пісень "Скрябіна".

У 2016 році Міжнародний астрономічний союз зареєстрував назву астероїда 291 923 Kuzmaskryabin.

На львівському марафоні Grand Prix Lviv Half Marathon 2017 переможцям видавали медалі з портретом Кузьми.

У Західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України у Львові відкрили меморіальну дошку в пам'ять про загиблого співака Андрія Кузьменка, який часто допомагав прикордонникам.

Київські архітектори запропонували корпорації "Укрбуд" взяти участь в проекті благоустрою, який буде включати в себе установку пам'ятника загиблому співакові Андрію Кузьменко. Архітектор Станіслав Дьомін запропонував увічнити пам'ять Скрябіна під час благоустрою кварталу:

"Ми радимо поставити там піаніно, зробити алею гойдалок, зробити арт-об'єкт присвячений комусь із діячів української культури - наприклад, Кузьмі Скрябіну".

На сервісі петицій офіційного інтернет-представництва Президента України опублікували петицію, в якій Петру Порошенку запропонували створити радіостанцію FM Кузьма "Скрябін". Поки петиція не набрала потрібної кількості голосів.

Також в Києві може з'явитися сквер на честь загиблого музиканта Кузьми Скрябіна. Його ім'я пропонують присвоїти зеленій зоні на вул. Порика в Подільському районі, розташованої між будинками 7 і 9. На сайті КМДА стартувало громадське голосування за цю ідею, воно триватиме до 24 березня.

Крім того, 2 лютого 2018 року відбудеться автопробіг пам'яті співака Кузьми Скрябіна в Кривому Розі.

Щороку в багатьох українських містах проходять вечори пам'яті Скрябіна, на яких виконують хіти музиканта і згадують про те, яким був Андрій Кузьменко.

Відзначимо, що колеги загиблого музиканта постійно виконують пісні Кузьменко і згадують його на своїх концертах.

Як соліста "Скрябіна" увічнили в мистецтві

На Львівщині в містечку Верин в одній з церков в сюжеті "Явлення Христа народу" в образі Іоанна Хрестителя художник зобразив Кузьму Скрябіна.

Група "Антитіла" зробила кавер на пісню "Люди, як кораблі".

Український музикант Pianoboy присвятив кліп-мультиплікацію загиблому колезі Андрію Кузьменку. Кліп знято на пісню "Шампанські очі", автором слів якої є саме Кузьма.

Учасники грузинського сикстету GeoFolk Band зворушили мережу проникливим вокальним виконанням хітів групи "Скрябін", які присвятили її загиблому в ДТП лідеру Андрію Кузьменку. Група переспівала три хіта Кузьми - "Спи Собі сама", "Люди як Кораблі" і пісню "Мовчати". Відео своїх каверів співаки опублікували на каналі Geo Folk Tour в YouTube.

В & B project - "Спи собі сама".

У річницю трагічної смерті Кузьми Скрябіна художниця Ксенія Симонова, яка творить шедеври завдяки піску, показала незвичайний фільм про нього, який запам'ятався багатьом шанувальникам артиста.

Після смерті Скрябіна його дружина Світлана Бабійчук створила благодійний фонд. Жінка допомагає дитячим будинку, лікарням, військовим госпіталям, займається волонтерською діяльністю і підтримує українських військових. А також фонд підтримує в належному стані меморіальні дошки і пам'ятники, присвячені Андрію Кузьменку.

Джерело: Обозреватель

Схожі новини