Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Польські політики переходять червоні лінії...»

Україна, США, Ізраїль осудили скандальне рішення Сенату, яке псує добросусідські відносини, і вимагають скасувати його.

За кілька хвилин перед третьою годиною ночі проти 1 лютого, коли українці міцно спали, у сусідній Польщі ухвалили закон, який багатьох наших співвітчизників позбавить спокійних ночей і днів. Більше того (є таке побоювання), сильно посварить наші народи, спровокує напругу, конфлікти. Верхня палата польського парламенту (Сенат) з ініціативи радикально налаштованих депутатів так “підправила” статут Інституту національної пам’яті Жечі Посполитої, що цей документ своїми незваженими оцінками, безпідставними звинуваченнями боляче зачепив українців та представників інших народів.

У законі “злочинною” названо участь “бандерівських націоналістів” у “знищенні єврейського населення та геноциду громадян міжвоєнної Польщі на території Волині та східної Малопольщі” (під нею мається на увазі Галичину). Українців охарактеризовано як колаборантів Третього рейху. Польські парламентарії постановили, що кожного, хто заперечуватиме, підтримуватиме або пропагуватиме “злочинні”, на їхню думку, дії Організації українських націоналістів та Української повстанської армії, слід притягати до кримінальної відповідальності. На звинувачених у запереченні, підтримці, пропаганді ОУН, УПА обіцяють накладати великі штрафи або ж відправлятимуть їх до в’язниці на термін до трьох років. Згідно із законом, каратимуть і тих, хто приписуватиме полякам злочини фашистів та інші злочини проти людства, “очорнюватиме” польський народ прив’язками до нацистів, зокрема вживатиме словосполучення “польські табори смерті”.

Помірковані польські сенатори називали законопроект невдалим, пропонували колегам викреслити з його тексту згадку про “українських націоналістів”. Запевняли, що цей документ руйнуватиме добросусідські відносини з Україною. Що він запроваджує цензуру на дискусію у питанні вини поляків за злочини під час Другої світової, псує відносини з іншими країнами. Однак цього тверезого голосу у Сенаті не почули. За антиукраїнський документ проголосували 57 депутатів, 23 висловилися проти, двоє – утрималися. Тепер доля цього скандального закону залежить від президента Анджея Дуди. Він обіцяв добре проаналізувати документ.

Антиукраїнський випад польського Сенату жорстко розкритикував президент України Петро Порошенко. Висловивши стурбованість цим фактом, глава нашої держави заявив, що закон про заборону так званої “бандерівської ідеології” не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею. Оцінки, які містяться у цьому документі, назвав необ’єктивними і “категорично неприйнятними”. “Історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон”, – зазначив президент.

Переглянути цей законодавчий акт – як такий, що може порушити засади свободи слова– закликав керівництво Польщі Держдепартамент Сполучених Штатів Америки. У США попередили, що закон може зашкодити розвитку двосторонніх відносин.

Шквал обурення викликало рішення польського парламенту і в Ізраїлі. У тамтешньому парламенті (Кнесеті) запропонували контрвідповідь Сенату – вже розробляють законопроект, відповідно до якого польський закон, який забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівняють до заперечення Голокосту. “Поляки і ті, хто захоче їх наслідувати, повинні знати, що історична правда не продається, – заявив один з ініціаторів такого законопроекту Іцик Шмуль. – Багато поляків допомагали нацистській машині знищення. Польська спроба переписати історію, закрити роти тим, хто пережив Голокост, є шокуючою”.

Думка з приводу

Ганна ГОПКО, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах

Політизуючи історію, польські політики переходять червоні лінії у добросусідських відносинах з Україною, Литвою, Німеччиною і шкодять своїм інтересам, посилюючи додатково напругу на лінії Варшава – Тель-Авів, Варшава – Брюссель, Варшава – Вашингтон.

Чи треба нам нагадувати про концтабір у польському Явожно? Чи потрібно нам, українцям, вкотре згадувати полякам про операцію “Вісла” чи Ризький договір? Чи про те, як Варшава разом з Москвою ділила Україну і, як наслідок, сама втрачала державність чи ставала жертвою поділу?

Ми пробачили і попросили пробачення. Це наша стратегія, благословенна ще видатним моральним авторитетом Папою Іваном Павлом ІI. Ми дивимося у майбутнє, де політики на кістках чи могилах – не будують свої рейтинги, підлаштовуються під електорат.

Республіка Польща від локомотива та взірця демократії у Центрально-Східній Європі скочується до шовіністичного диктату політики над історичною правдою, селективно обираючи чутливі сторінки історії.

Крім усього іншого, важливо розуміти, що ухвалення таких законів – це спроба утиску українців у Польщі...

Антиукраїнський випад польського Сенату жорстко розкритикував президент України Петро Порошенко. Висловивши стурбованість цим фактом, глава нашої держави заявив, що закон про заборону так званої “бандерівської ідеології” не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею. Оцінки, які містяться у цьому документі, назвав необ’єктивними і “категорично неприйнятними”. “Історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон”, – зазначив президент.

Схожі новини