Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Астронавт Каденюк зійшов із земної орбіти...

У часи Януковича “регіонали” не пропустили його у парламент

Через три дні після свого 67-го дня народження, під час ранкової пробіжки в одному з київських парків, завершив свій земний шлях перший астронавт незалежної України, генерал-майор авіації Леонід Каденюк. Причина смерті — серцевий напад. Космічну подорож українець здійснив 20 років тому на американському кораблі-шатлі Columbia з 19 листопада по 5 грудня 1997-го. На навколоземній орбіті виходець з Буковини пробув 15 діб 16 годин 35 хвилин і одну секунду. Окрім іншого, проводив там наукові досліди щодо впливу невагомості на ріпу, сою і мох. За цей політ Леоніду Каденюку присвоїли звання Героя України.

З першим нашим астронавтом автор цих рядків спілкувався двічі. Перший раз — на зустрічі зі студентами Львівського національного лісотехнічного університету. А другий — телефоном, коли кілька років тому брав інтерв’ю.

Пригадую, переповнену аудиторію “лісотеху” і зливу запитань до гостя. Як от: чи не боявся під час перебування у космосі; чи вірить у Бога; як виглядає Всесвіт? Відповідь на останнє запитання (“Всесвіт — чорний”) розчарувала екзальтовану даму-викладача, яка сподівалася, що з орбіти космічна далина має бути обов’язково романтичною...

Цікавими були одкровення астронавта і про життя на орбіті політичній, на яку його притягувала колишня влада, зокрема, екс-спікер парламенту, колишній лідер блоку “За єдину Україну!” Володимир Литвин. За списками “ЗаЄДУ” Каденюк став народним депутатом. Згодом балотувався у парламент як безпартійний самовисуванець. Але у Верховну Раду на рідному чернівецькому округу пройшов тоді висуванець Партії регіонів, прийомний син губернатора. Ось як Леонід Костянтинович пояснював “Високому Замку” свою поразку:

“Представники провладної команди, які вели «потрібного» їм кандидата, заплатили гроші виборцям. Усі соціологічні заміри показували, що за рейтингом я йшов на першому місці. Але у підсумку виявилося, що першість отримав невідомий хлопчик, якого ніхто не знав і ніколи не бачив… Під час виборчої кампанії багато буковинців підходили до мене і казали: «Від такого-то кандидата нам дають гроші за «правильне» голосування. Що робити?». Кажу їм: гроші беріть, але за того, хто вас у такий спосіб купує, голосувати точно не треба. Однак, як бачите, проголосували…”.

Ми запитували астронавта, чому команда Януковича не взяла його у свої списки, більше того, закликала голосувати проти. І ось що почули у відповідь:

“Один з «регіоналів» якось мені сказав: «У вас настолько чистая биография, что они вас не возьмут к себе…». Під час виборчої кампанії Шуфрич їздив по Буковині, працював проти мене, розповідав людям, що я, мовляв, уже старий, що мені треба на «заслужений відпочинок». Хоча нині у парламенті, зокрема у фракції Партії регіонів, є люди набагато старші від мене (Юхиму Звягільському на той час виповнилося 80-ть)”.

Оцінюючи політичну обстановку у країні перед “другим Майданом”, за режиму Януковича, Леонід Каденюк казав нам:

“З вини влади у країні створилася кланово-олігархічна система керування державою, яка і є причиною всіх наших сьогоднішніх бід”.

Під кінець бесіди ми поцікавилися: з ким із політиків Леонід Каденюк здійснив би свій другий космічний політ? Як кажуть військові, з ким «пішов би у розвідку»? І почули: “Таку людину серед нинішніх політиків вибрати вкрай складно. Не бачу того, хто б у тяжку хвилину не підвів, на кого можна було би покластися. Зате тих, хто готовий зробити підніжку, є чимало…”.

Поховають Леоніда Каденюка, швидше за все, на Байковому цвинтарі Києва. Його брат-близнюк Сергій, який помер два з половиною роки тому, покоїться у рідному селі Клішківцях Хотинського району Чернівецької області.

Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

Каденюк — автор п»яти наукових праць. У 2017 році видав книгу «Місія — Космос».

Схожі новини