Передплата 2024 «Добра кухня»

Що не так у «сімейному гніздечку» нардепа Мосійчука?

Відповідь шукають детективи НАБУ.

Підносячи до вуха мобільний телефон, дружина нардепа Ігоря Мосійчука Владлена Карпенко, думатиме... ні, не про судженого, а про Антикорупційне бюро. Ще б пак: інформацією, яку оберігав дамський «мобільник», доведеться поділитися з детективами НАБУ. Доступ до неї ті отримали через суд, у рамках розслідування кримінального провадження за двома статтями – про можливе незаконне збагачення Мосійчука та декларування ним недостовірної інформації.

За рішенням Солом’ян­ського суду столиці, НАБУ отримає дані про вхідні та вихідні дзвінки й «есемески» з телефонного номера Владлени Карпенко за останній рік. Вочевидь, детективи Бюро сподіваються, що доступна їм інформація стане у нагоді для підтвердження дизайнерських і ремонтних талантів дружини нардепа, які вона застосовувала в облаштуванні... «несвого» будинку.

Саме навколо цієї нерухомості (хоромів на 500 «квадратів» із жирним шматком землі на додачу) у селі Білогородка під Києвом і розгорівся скандал. За версією НАБУ, будинок нардеп Мосійчук придбав 2015 року. Зареєструвавши майно на свого водія Андрія Дзюбенка, незабаром після весілля (яке пара відгуляла у жовтні 2016-го) поселився у маєтку із дружиною. Вона, кажуть у НАБУ, займалася облаштуванням сімейного гніздечка – замовляла ремонтні роботи, меблі, побутову техніку. І все б нічого, але коли справа дійшла до подання е-декларації, білогородської нерухомості у нардепа Мосійчука не виявилося. Хоча, за розрахунками НАБУ, мала би, враховуючи рік купівлі маєтку і дату новосілля.

Мосійчук з алібі не забарився. Заявив, що вселився до будинку у січні 2017-го (у НАБУ інша версія: не пізніше грудня 2016-го), а тому мав внести відомості в електронну декларацію не за 2016, а за 2017 рік. Її е-декларанти мають подати до квітня 2018-го. Уточнив нардеп, і з якою припискою збирається вказати хороми у своєму майновому звіті. Право власності – ні, оренда – так. Від купівлі маєтку Мосійчук відхрещується, заявляючи, що знімає будинок у свого друга Андрія Дзюбенка.

Детективи НАБУ твердять, що перевірили статки Дзюбенка: він не отримував доходів, які б дозволили придбати таку нерухомість. Про те, чим зай­мався «орендодавець» Мосійчука до товарисько-ділових зв’язків із нардепом, відомо небагато. У ЗМІ була інформація про інтернет-резюме Дзюбенка п’ятирічної давності. Той, мовляв, шукав роботу водієм із зарплатою 4,5 тисячі гривень. А вже наступного року, на дострокових парламентських виборах 2014-го, 26-річний Дзюбенко з Василькова «засвітився» 94-им номером у списку Радикальної партії Ляшка. У розміщеній на сайті Центрвиборчкому інформації вказано, що на той час він був фізичною особою-підприємцем (ФОП).

Судячи з допису Мосійчука у Facebook, Дзюбенко і зараз – «ФОПить». «Згідно з довідками ДФС, протягом 2011-2017 років Андрій Дзюбенко отримував і отримує стабільний дохід, з якого регулярно сплачує податки», – написав Мосійчук. Але це аж ніяк не парирує доводи НАБУ щодо «маєткокупівельної» спроможності нардепівського «орендодавця». Отримувати стабільний дохід ще не означає, що цього доходу вистачить на купівлю будинку із земельною ділянкою під Києвом.

Чи, може, пан Дзюбенко ще з дитсадка гроші на таку обновку відкладав? Почав з наколядованих, і так – гривенька за гривенькою... А потім усі гроші і віддав за «хатиночку». На ремонт і облаштування вже не вистачило, тож товариш Мосійчук із дружиною вирішили по-дружньому на себе увесь ремонтно-меблевий клопіт взяти. А як впоралися, Дзюбенко на знак вдячності пустив їх до вже готових хоромів пожити.

Так і до сьогодні живуть, бачачи у рожевих снах власне сімейне гніздечко. «Я ніколи не купував будинку у жодному з населених пунктів України чи за її межами. Хоча дуже цього хотів би, і в майбутньому планую це зробити», – написав Мосійчук у Facebook. Просльозитися можна. Подивишся у декларацію нардепа – за душею у бідолашного ні кола, ні двора. Лише чужа квартира у Василькові (власницею цих 69 «квадратів» зазначена громадянка Любов Рило) й орендована дружиною житлоплоща у столиці на 68 квадратних метрів. Навіть ніде з іменитою колекцією зброї розвернутися і задекларовану готівку розіпхати.

А тут щедрий товариш будинком дав покористуватися. Та таким, що хоч на сімейному позашляховику колесити можна. Авто у нардепа Мосійчука – Lexus економ-класу. Скажете, таких не буває? Для «обраних» бувають. Люксовий позашляховик, ціна на який на вторинному ринку – від 37 тисяч доларів, у декларації Мосійчука значиться із цінником – 149 тисяч гривень. За курсом на початок 2015 року, коли нардеп придбав авто, виходить неповних 10 тисяч «зелених». Ось вам і економ-клас від Мосійчука!

Такі «дива» за 149 тисяч гривень можна знайти у деклараціях багатьох чиновників і депутатів. Розгадка – у ліміті, який було встановлено на розрахунки готівкою за договорами купівлі-продажу. 150 тисяч гривень. Усе, що більше, – під фінмоніторинг. А воно декларантам треба, щоб питали, звідки гроші? А так: домовився про заниження ціни до «чарівних» 149 тисяч – і спиш спокійно.

Та тільки Мосійчукові не спиться – детективи НАБУ не дають. Під будинок у Білогородці глибоко копають. Мосійчук їх заявами про політичний тиск пробував віднадити – не допомогло. Взявся за важчу артилерію. Безсовісні детективи, мовляв, своїми діями ставлять під приціл людські життя. «Постійно і зумисно розголошують адресу мого проживання. Враховуючи, що СБУ та Націо­нальною поліцією, у зв’язку з замахом на моє життя, застосовуються заходи забезпечення моєї безпеки, вважаю такі дії детективів НАБУ провокацією, яка становить загрозу моєму життю та життю моїх рідних. Рекомендував би детективам НАБУ звернутися до СБУ та Нац­поліції, щоб їм пояснили: загроза повторних замахів на моє життя зберігається», – обурився Мосійчук, пригрозивши, що скаржитиметься на «НАБУвців» і директора Бюро Артема Ситника до суду.

Стоп-кадр з відео Василя Крутчака

Схожі новини