Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сепаратистські «па»...

В артиста балету Миколи Санжаревського, якого підозрюють у симпатії до «ЛНР» і «ДНР», СБУ провела обшук.

У Львівський театр опери та балету імені Соломії Крушельницької затесався «сєпар». Прізвище балеруна Миколи Санжаревського внесено до списку бази «Миротворець». Його публічно звинуватили у підтримці так званих ДНР і ЛНР. «Пособник терористів. Проводить антиукраїнську пропаганду, займається збиранням коштів для бойовиків так званої ДНР», – зазначено на сайті.

Інформація про те, що соліст Львівської опери на своїй сторінці «ВКонтакте» поширює дописи від сепаратистських спільнот та підтримує самопроголошені республіки, з’явилася ще 9 січня. Першою про це написала одеська журналістка Олена Добровольська, надавши скріншоти сторінки Санжаревського. За інформацією журналістки, чоловік також зай­мався збором грошей для сепаратистських організацій через WebMoney. Щоб перевірити правдивість таких звинувачень, журналіст «ВЗ» зателефонувала до «героя» скандалу. Пана Миколи на цей час у Львові не було, телефон повідомляв, що «абонент поза межами».

Написала йому на «Фейсбук». Санжаревський відповів, що перебуває у відпустці, бо недавно одружився, але як тільки буде у Львові (має повернутися 15 січня) обов’язково зі мною зв’яжеться, бо, мовляв, ЗМІ вигадали усю інформацію і його чесне ім’я «сплюндрували». Також написав, що готовий говорити з журналістом після зустрічі з представниками СБУ. Дотримуючись журналістських стандартів, я вирішила не подавати однобоку інформацію, а писати статтю вже після спілкування з «винуватцем» резонансної інформації. Але пан Санжаревський мене обдурив.

15 січня я йому написала на «Фейсбук», поцікавилась, чи вже у Львові і чи готовий зустрітися? Відповів, що наразі не мав зустрічі з представниками СБУ, тому і зі мною не готовий зустрітися. Це було наше останнє спілкування. На усі мої подальші повідомлення він вже не відписував, хоча було видно, що вони прочитані, його телефон переключає на автовідповідач.

Тим часом на сторінці Санжаревського у «Фейсбуку», як «під копірку», посипалися пости від батьків його учнів (пан Микола викладає у балетній школі. – Г. Я.) та друзів про те, що «8 січня почалася цілеспрямована акція з дискредитації Миколи Санжаревського, провідного артиста балету, якому приписують антиукраїнські погляди та дії. Я (тут прізвище конкретної особи у кожному тексті інше. – Г. Я.) проти спланованої травлі в ЗМІ щодо Миколи Санжаревського. Я проти спекуляцій, фальсифікацій та брехні щодо нього особисто та балетної школи, яку він створив як освітній проект для дітей». Я от тільки з тих постів не зрозуміла, до чого тут його балетна школа, бо танцюриста звинувачують не у поганій роботі з дітьми, а у сепаратизмі!

16 січня у помешканні Миколи Санжаревського СБУ провела обшук.

Як повідомив речник СБУ у Львівській області Олег Александров, санкціоновані слідчі дії у помешканні Миколи Санжаревського відбувалися у рамках раніше відкритого кримінального провадження за статтею 258-3 Кримінального кодексу України, де йдеться про сприяння діяльності терористичній організації. Під час обшуку оперативники вилучили техніку та носії інформації, які буде досліджено під час досудового слідства. Обшук тривав дві години, Санжаревський був присутній при цьому. Перебуває на етапі досудового розслідування, тобто підозри балеруну не оголошували.

Коментар для «ВЗ»

Надія Труш, завідувач літературної частини Львівського театру опери та балету

Інформацією про Санжаревського театр був шокований. Досі нічого подібного у нас не було. Дирекція театру звернулася до Служби безпеки України з проханням перевірити інформацію і дати об’єктивну оцінку нашому співробітнику. Чекаємо від СБУ фактів. Санжаревський працює у театрі 20 років, у його репертуарі понад 20 партій другого плану. Глядачі знають його за виконанням партії Квазімодо в «Есмеральді», Родварда у «Лебединому озері». Правда, розмовляв завжди російською. Дехто звертав йому на це увагу, і останнім часом почав розмовляти українською. Але ж це не дає підстав людину підозрювати у чомусь антиукраїнському! Нам прикро, що увага громадськості прикута до нашого театру через такий скандал. Культурний світ знає про Львівський оперний як про оазу мистецтва, культури, і хочемо, щоб про театр говорили лише як про високопрофесійний творчий колектив.

Схожі новини