Передплата 2024 «Добра кухня»

«Поламати йому ноги, і хай паркується, де хоче»

На такі коментарі наразився нардеп, який, порушивши правила парковки, закатав патрульним скандал.

«Чесно скажу — тільки що пошкодував, що голосував за «реформу» Нацполіції», — з цієї фрази стартував гнівний допис у Facebook нардепа з «БПП» Олександра Співаковського. Недоторканного обурило, що його депутатська корочка на херсонських поліцейських не подіяла. «Не встиг перепарковаться (мову оригіналу збережено. — «ВЗ»), на мене накинулися аж вісім поліцейських. Почали штовхати від машини. Я представився. Послали на... Згадав часи лихих дев’яностих. Підійшов їх старший і відігнав стаю», — переповідав Співаковський свою версію подій на парковці перед супермаркетом, де і стався конфлікт нардепа з патрульними. Ось тільки депутат завбачливо «забув» згадати у пості, що своїм авто зайняв місце, призначене для інвалідів. А коли прояснилися подробиці історії, Facebook-допис Співаковського, в якому той грозився до голови Нацполіції дійти, і взагалі «вивітрився».

Ось тільки зам’яти скандал нардепу не вдалося. Завбачливі читачі гнівного посту зберегли скріншоти допису і коментарів під ним. А на додачу ще й словесне «зубоскальство» Співаковського у Facebook-переписці із речником патрульної поліції Херсона Андрієм Кованим розтиражували. Нардеп виправдовувався: які, мовляв, до нього претензії, якщо відповідного знака на парковці не було. А коли отримав відповідь, що знак у цьому випадку не є обов’язковим («Відповідно до змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, які набули чинності з 26 жовтня 2017 року, у разі стоянки на місці для водіїв-інвалідів для притягнення до адміністративної відповідальності достатньо розмітки», — розтлумачив законотворцю речник патрульної поліції), взагалі знахабнів. Заявив, що поліцейські втрачають довіру. А потім ще й вибачень перед своєю важливою персоною забажав. «Якщо я нічого не порушив, маєте можливість вибачитися, — написав Співаковський під коментарем Андрія Кованого. — Тільки службове розслідування все покаже. З офіційним запитом звернусь».

Схоже, нардеп так увірував у чудодійність свого депутатського посвідчення, що вирішив: поліцейське начальство оперативно і слізно перепросить за поведінку своїх підлеглих. Але начальник патрульної поліції Херсона Максим Єрмаков сподівань недоторканного не виправдав. Ба більше — розповів, як нардеп Співаковський «вимахувався» перед патрульними, коли ті взяли його на гарячому. «Авто нахабно запаркувалось на місці для інвалідів. З авто вийшов пан депутат та пішов у бік супермаркету. У цей момент підійшли поліцейські та повідомили водію, що авто стоїть із порушенням. Пану депутату це не сподобалось, і він, хапаючи за руки поліцейських, почав пояснювати, «хто тут хто». Водія усно попередили. Авто перепаркувалося. Всі живі та здорові», — прокоментував Максим Єрмаков події на парковці.

Це за законне попередження від патрульних нардеп Співаковський такий «хай» зчинив. А яку істерику закатав би, якби йому так само законно штраф впаяли — за паркування на місці для інвалідів (від 1020 до 1700 грн.)? Тоді грозився б не голові Нацполіції, а президентові скаржитися?

«Може, йому громадою скинутися на штраф? І мітинг перед УМВС провести?» — зіронізував у Facеbook користувач Ярослав Ващук. Інший коментатор, Василь Котофеєв, запропонував «узаконити» право нардепів паркуватися на місцях для інвалідів. «Треба, — написав, — прирівняти депутатів до людей з обмеженими можливостями. У когось ці можливості фізичні, у когось — розумові. Тоді депутати зможуть спокійно паркуватися, де завгодно. Що вони і так давно роблять. Як, наприклад, у пішохідній зоні біля ОДА. Або придумати спеціальні графіті «депутат за кермом». Думаю, з візуалізацією цього знака проблем не буде».

Крім факту про паркування на місці для інвалідів, нардеп Співаковський у своєму «антипатрульному» пості ще одну деталь не вказав — на якому авто паркувався. Чи не на тому самому позашляховику Lexus LX 450, який у квітні минулого року купив за три мільйони гривень? Таким «люксовим» автомобілем розжився не крутий бізнесмен, а людина, яка у своїй декларації пише, що живе на дві зарплати — депутатську (за 2016 рік Співаковський задекларував 167 тис. грн. парламентського заробітку) й університетську (у Херсонському держуніверситеті професор Співаковський позаторік заробив неповних 23 тис. грн.).

Може, у пана нардепа дружина — успішна бізнес-леді? Та ні. Любов Петухова очолює факультет дошкільної та початкової освіти Херсонського державного університету. Її задекларована зарплата — 201 тисяча гривень. А позаминулого року у власності пані декана з’явилася новенька «беха», вартістю — як 15 річних зарплат.

До шикарної «рухомості» у подружжя Співаковського-Петухової — ще й небідна колекція нерухомості. Але при цьому херсонський пан нардеп не соромиться жити у Києві за кошти платників податків. «Записаний» на Співаковського номер у «депутатському» готелі позаторік обійшовся бюджету у 168 тисяч гривень.

Схожі новини