Передплата 2024 ВЗ

«Виходить, моя сестра спеціально під’їхала під авто Димінського... Все для того, щоб у нього забрали ЗІК?»

У справі Димінського – крутий «одеський поворот».

У справі розслідування трагічної ДТП за участі галицького олігарха Петра Димінського — несподіваний поворот. Справу так розвернуло, що аж... занесло в Одесу. По-перше, у сторони Димінського новий адвокат. По-друге, за позовом цього адвоката до одеського суду перенесли справу про зміну місця проведення експертизи ДНК галицького олігарха. Йдеться про зразки ДНК, що їх ще у вересні з великою помпою і «масками-шоу» вилучали слідчі органи у помешканнях і офісах Димінського. Виглядає так, що поки олігарх, швидше за все, й далі перебуває у Швейцарії, його адвокати хочуть довести розслідування до абсурду, а також надати йому «політичного присмаку».

Як розповів «ВЗ» Степан Мацевко, двоюрідний брат загиблої Наталі Тріли, сторону Димінського взявся представляти відомий адвокат, заступник голови Європейської партії України Віктор Василюк (раніше це був львів’янин Микола Лисий. — Авт.). Василюк — адвокат охоронця Димінського, Андрія Борща, який взяв на себе вину у ДТП. Віктор Василюк на своїй сторінці у «ФБ» тут же заявив про «політичну вмотивованість» справи смертельної ДТП, оскільки, мовляв, «автомобіль, який був учасником ДТП, належить власнику єдиного в Україні опозиційного каналу» (медіа-холдинг ЗІК. — Авт.). «Незабаром вибори, а телеканал із незалежними журналістами непідконтрольний, — пише Василюк. - Очевидне бажання його прибрати до рук, тобто «віджати канал». Але це марна справа — з огляду на те, що Димінський більше не є власником холдингу, який тепер перебуває в управлінні трасту».

«Справу почали переводити у політичну площину, — пише Степан Мацевко. — За твердженнями Василюка, за кермом був Борщ, у Димінського хочуть забрати ЗІК. Пане Василюк, виходить, моя сестра все спланувала, спеціально під’їхала під авто Димінського, загинула. І це все для того, щоб у нього забрали ЗІК? Вам не соромно? Микола Катеринчук, а вам як у заступниках тримати такого брехуна? Чи, можливо, ви думаєте, що за рахунок його брехні зросте рейтинг вашої партії?».

Степан Мацевко стверджує: «Увімкнулися всі важелі впливу на суди, поліцію й прокуратуру. Почали з Печерського районного суду у м. Києві. Суддя Писанець спочатку швиденько (за сім хвилин) задовольнив позов адвоката Віктора Василюка про зміну місця проведення експертизи ДНК — з Києва в Одесу. Чому так швидко? Чому в Одесу? Цей самий суддя Писанець розглядатиме їхній позов (Василюка. — Авт.) про визнання отриманих біологічних зразків ДНК нечинними (йдеться про зразки ДНК, отримані слідчими органами під час обшуків у помешканнях і офісах Димінського. — Авт.). Невже в Печерському райсуді Києва немає інших суддів? Чи, може, голові Печерського суду завезли важку «валізу», щоб справу вів «їхній» суддя?».

«Було прийнято два рішення Печерського суду, — сказав «ВЗ» Степан Мацевко. — Перше — про відсторонення усіх осіб, які зараз займаються експертизою, і про зміну місця проведення експертизи на Одесу, і проведення її там з іншими особами. Друге — про визнання нечинними існуючі зразки ДНК Димінського. Ні одного, ні другого рішення ні я, ні наші адвокати не бачили, бо навіть не знали, що такий суд відбувається. Нам ніхто нічого не каже, нас не допускають до матеріалів судових справ. Будемо оскаржувати ці рішення. А також оскаржувати те, що якісь рішення приймаються без нашого відома».

Наразі ніхто не бачив рішень Печерського суду на папері. Редакція «ВЗ» буде добиватися, аби нам їх надали. Але попередньо можна сказати, що це дуже резонансні рішення, які можуть круто змінити хід справи.

Народний депутат України, радник глави МВС Антон Геращенко лаконічно прокоментував ситуацію для «Високого Замку»: «Маячня!». А потім додав: «Те, що суд переніс справу до Одеси, — цікаво. Річ у тім, що Димінський на сьогодні є свідком. Наразі йому ще не пред’явлено підозри, поки він не має статусу підозрюваного, ні він, ні адвокат не мають права оскаржувати дії слідчого або експерта. Але самі такі його дії ясно кажуть, хто насправді був за кермом у той трагічний день».

- Пане Антоне, тобто те, що вони роблять, — незаконно?

- Це просто струс повітря. Піар.

- А дії Печерського суд як розцінити?

- А ви рішення бачили? Нехай адвокат Димінського покаже рішення суду. Прочитаємо і прокоментуємо. Поки що нема чого коментувати.

Довідка «ВЗ»

Жахлива ДТП трапилася 18 серпня поблизу села Ямельні Яворівського району. Броньований «Мерседес» із кортежу галицького олігарха, власника ФК «Карпати» і медіа-холдингу ЗІК Петра Димінського, грубо порушивши Правила дорожнього руху, врізався в «Опель», за кермом якого була 31-річна жителька Ямельні Наталія Тріла. Дівчина померла на місці. Родичі загиблої кажуть, що за кермом «Мерседеса» був саме Петро Димінський, а не 43-річний Андрій Борщ, який взяв на себе вину за ДТП. Одразу після трагічного випадку Петро Димінський вилетів у Швейцарію. Справу передали у Головне слідче управління у Київ. У вересні в офісах та помешканнях Петра Димінського вилучили біологічні матеріали зі зразками його ДНК. Результати експертизи цієї ДНК є у матеріалах справи, але їх не розголошують.

Фото Юлії ПІДЛУЖНОЇ

Схожі новини