Передплата 2024 «Добра кухня»

Урядують в Україні – дітей вишколюють на чужині...

За західну освіту своїх нащадків вітчизняні політики викладають кругленькі суми.

Рідко в якому українському виші можна побачити сина-доньку відомого політика-чиновника. Своїх чад представники вітчизняного бомонду зазвичай відсилають вчитися за кордон. Це може свідчити про кілька речей: не довіряють українській освіті, її дипломи не вважають престижними. Або ж не бачать перспективи для своїх дітей у рідному краї, тому готують їх до життя на чужині. Може, бояться за безпеку спадкоємців. Є ще одна версія: хочуть озброїти нащадків найпередовішими знаннями у знаменитих аудиторіях — щоби після повернення із заморських університетів поставити цей скарб на службу рідній державі...

Вищу (а дехто - і середню освіту) за кордоном отримали/отримують всі четверо дітей президента Петра Порошенка. Найстарший син Олексій (нині — народний депутат) свого часу сам подав документи і виграв конкурс на навчання в Ітонському коледжі-пансіоні для підлітків 13-18 років (Велика Британія). Батько (тоді ще бізнесмен) інформував керівництво цього закладу, що в силі самостійно оплатити навчання, але там відповіли, що у цьому нема потреби, бо право навчатися Олексій Порошенко здобув у чесній боротьбі. Старший син президента навчався також у Міжнародній бізнес-школі у Франції.

Доньки-двійнята глави держави, Олександра і Євгенія, разом з молодшим братом Михайлом паралельно з київським навчалися у британському “Конкорд коледжі”, що у містечку Шрусбері (за рік навчання однієї особи там треба заплатити в еквіваленті 1,3 млн. грн.). Цей заклад готує іноземців до вступу у британські виші, тож зрозуміло, чому доньки президента стали студентками саме у Туманному Альбіоні.

Коли свого часу Петра Порошенка запитали, чому його діти вчаться за кордоном, відповів, що разом з дружиною хотіли, аби їхнє навчання відбувалося у жорстких умовах, з великим навантаженням. А ще — щоб діти не стали на батьківщині мажорами...

“У світах” гризе граніт науки Христина Гройсман, донька глави українського уряду Володимира Гройсмана. Вона стала студенткою CATS College у Лондоні. В одному з тамтешніх університетів на юриста вчиться ще одна донька прем’єра — Юлія. Розцінка за тамтешню науку — 1,8 млн. грн.

У британській столиці студіювала донька колишнього керівника Кабміну Юлії Тимошенко — Євгенія. Закінчила там Лондонську школу економіки за спеціальностями “політика” і “філософія”. А також Анастасія Ложкіна — донька екс-глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Британський університет Реддинг і курси у Кембриджі закінчила донька першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, Анна.

За інформацією телепрограми “Наші гроші”, на батьківщині Єлизавети ІІ, у Міському університеті Лондона, здобуває диплом Катерина Бурбак, донька керівника парламентської фракції “Народний фронт” Максима Бурбака. Наука там вельми дорога — за рік треба викласти 20 тисяч доларів. А от, за даними цього ж джерела, донька соратника Бурбака — голови фракції “Блок Петра Порошенка” Артура Герасимова, Катерина - вищу освіту здобуває у канадському приватному коледжі Бронте. Розцінки за навчання — аналогічні. Західну освіту отримують також доньки одного з найбільш впливових нардепів “БПП” Ігоря Кононенка, Ольга та Дарія. На пари ходять в Університет Марангоні (Франція) та Інститут Гліона (Швейцарія). Ці вузи виставляють Кононенку річний рахунок на суму 35 тисяч доларів.

Не в рідній Грузії, і не на своїй другій батьківщині — Україні — давав вищу освіту своєму синові Едуарду екс-голова Одеської ОДА, лідер “Руху нових сил” Міхеїл Саакашвілі. Його Едуард навчався у приватному Суортмор-коледжі (США). Вартість річного навчання там становить 64 тис. доларів.

Молодший син генпрокурора Юрія Луценка, Віталій, вступив на факультет міжнародних відносин Національного університету ім. Шевченка у Києві. За кордон їхати не хоче. А от донька прес-секретаря очільника ГПУ Лариси Сарган, Діана, вирішила вивчати міжнародні відносини в Ягеллонському університеті польського Кракова.

За кордоном вчать своїх нащадків і багато вітчизняних суддів.

На завершення - про освіту дітей найбагатшої людини України — Рината Ахметова. Дамір, старший син власника футбольного клубу “Шахтар”, спочатку вчився в елітному пансіоні Le Rosey (Швейцарія), а потім здобув ступінь магістра фінансових наук у Sir John Cass Business School Лондонського університету. Наймолодший Ахметов, Алмір, навчається у Монте-Карло, де його батько має чимало нерухомості…

Фото із соціальних мереж

Схожі новини