Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

СБУ знищила оригінал відео з "рюкзаками Авакова"

  • 03.11.2017, 13:11
  • 7 092

Служба безпеки знищила оригінал відео прихованої зйомки з кабінету екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря, яке фігурує у справі "рюкзаків Авакова".

Як розповідають наближені до Авакова джерела, міністр впевнений, що "справа рюкзаків" розвалиться у суді, бо підозра в основному базується на монтованому відео.

"А оригіналу не існує. Його просто немає. СБУшники, коли відео вилізло в інтернеті, перелякались і знищили як оригінал відео, так і камеру, на яку його записали", — переконують у міністра МВС.

"А без початкового відео довести, що на змонтованому відео правда, а що монтаж — неможливо", — додав співрозмовник з оточення Авакова.

Ситник попередив Авакова про затримання сина

Директор Антикорупційного бюро Артем Ситник попередив главу МВС Арсена Авакова про обшуки і затримання його сина.

Про це йдеться у статті "Рюкзак наполовину порожній, або НАБУ між Порошенком і Аваковим".

Про те, що керівники НАБУ комунікували з Аваковим, УП розповіли поінформовані джерела в НАБУ, САП і МВС.

У НАБУ переконують, що для них "стало великою несподіванкою, що прокурорські підписали підозру в понеділок".

"У нас немає сумнівів, що на Холодницького вплинув "перший". Він (Ситник — ред.) йому (Авакову — ред.) писав, але зустрітися і переговорити в понеділок вони так і не змогли", — зізнався співрозмовник в керівництві НАБУ.

У Ситника таку позицію пояснюють тим, що Аваков останній, хто реально допомагав детективам Бюро.

Тому у НАБУ і вважають все, що відбулося, "тонкою грою президентської адміністрації".

"Єдині, з ким ми не воювали, був Аваков і його міністерство. Вони серйозно допомагали нам в оперативній роботі — номери прикриття й інші речі Аваков закривав. А тепер виходить, що ми воюємо з усіма, ми в цій історії втратили останнього союзника", — розповів співрозмовник у НАБУ.

У Авакова також підтвердили непублічну співпрацю з НАБУ.

"Ситник два дні перед обшуками провів в Авакова, і вони домовлялись про варіант закону про антикорупційний суд.

"Аваков сам йому запропонував протиснути з Яценюком це питання на зустрічі з Порошенком. А наступного дня Ситник дзвонить і каже: "Це не ми". Ясно, що тепер Аваков з ним не говорить", — розповідають в оточенні міністра.

Водночас, той факт, що Ситник сам розповів Авакову про обшуки, дуже обурив керівництво САП.

"Ну це ж ні в одні ворота не лізе! Коли готуються затримання Павловського (заступник міністра оборони — УП), Ситник попереджає Полторака.

Коли затримують сина — дзвонить Авакову. Як це можливо? Це таке у нас партнерство?" — обурився поінформований співрозмовник у САП.

Суд отримав клопотання про арешт Авакова-молодшого

Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала до суду клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному у фінансових махінаціях сину голови МВС Олександру Авакову.

Про це повідомила журналістам у середу речниця Солом'янського райсуду Києва, куди і надійшов документ, Яна Квітченко.

За її словами, клопотання надійшло слідчому судді Віталію Українцю. Тепер саме він буде визначати дату і час судового засідання.

"Щодо інших фігурантів — жодного клопотання ще не надходило", - додала речниця.

Квітченко розповіла, що справа буде слухатись за адресою: Київ, Вознесенський узвіз, 10 б.

НАБУ і САП прийшли з обшуками до посадовців Нацполіції у "справі Авакова"

НАБУ та САП проводять обшуки в домівках низки службових осіб Національної поліції у справі "рюкзаків Авакова".

Про це повідомляє у Facebook прес-служба НАБУ.

"Детективи НАБУ та прокурори САП здійснюють слідчі дії (обшуки) за місцем реєстрації та проживання низки службових осіб Національної поліції в рамках розслідування так званої "справи рюкзаків", - розповідають у бюро.

Зазначається, що обшукують помешкання осіб, які "за посадою контролюють процеси матеріально-технічного забезпечення та логістики структурних підрозділів Міністерства внутрішніх справ".

"Обшуки проводяться в Києві та Київській області", - додають детективи.

Антикорупційний орган пояснює, що слідчі дії проводяться з метою з’ясування обставин, викритих раніше детективами НАБУ в ході розслідування і пов’язаних із підробкою складських документів щодо поставлених рюкзаків.

"Низка з них була перероблена "зворотною датою", акти прийомки здійснювались без фактичної поставки товару, який доставляли згодом. Викриті факти долучені до матеріалів слідства", - розповіли в НАБУ.

Кива привів на суд щодо Авакова молодиків у камуфляжі

Екс-радник глави МВС Ілля Кива прийшов разом з понад десятком чоловіків у камуфляжній формі до Солом'янського суду, де обиратимуть міру запобіжного заходу сину глави МВС Олександру Авакову, підозрюваному у розтраті бюджетних коштів.

Про це він повідомив у Facebook.

Кива додав, що вони не тітушки і прийшли для "контролю дій суду".

"Тут сьогодні, у Солом'янському суді, ми будемо вимагати і наполягати на правовій оцінці дій сина міністра внутрішніх справ, щоби зняти раз і назавжди всі припущення довкола цієї надуманої проблеми", - сказав він.

Кива додав, що право перебувати у суді йому і чоловікам у камуфляжі надало їхнє посвідчення учасників бойових дій.

"Ми добровольці, хто добровільно пішов на фронт у 14 році. Я вчора чув, що сюди зігнали тітушок, ми не тітушки, ми громадяни, і в нас є право контролю правових і законних дій у будь-якій державній організації. Ми будемо тут, і будемо добиватися правового розгляду корумпованої української системи", - сказав Кива.

За його словами, "дії НАБУ є політично замовними для здійснення тиску на міністра-силовика".

"Ми віримо, що суд розбереться і поставить крапку у цьому брудному питанні. Бо нам треба сильна армія і поліція. Нам треба справді чистоплотні суди, і ми цього доб’ємося. От вам мій сказ", - сказав Кива.

Він переконаний, що ситуація з "рюкзаками Авакова" з'явилася, бо для багатьох Аваков "дуже незручна людина зі своєю чіткою проукраїнською позицією".

"Якщо ця справа насправді не матиме того підтексту, який має, тоді ми будемо шукати, хто замовник цієї брудної ситуації… За кожним ми прийдемо, питання тільки у часі. Той хто сьогодні грає на послабленні обороноздатності нашої країни,рано чи пізно у його двері ми постукаємо. Питання присутності нас знялося", - підсумував Кива.

У САП назвали розмір застави, яку проситимуть для сина Авакова

Такий самий розмір застави прокуратура просить для екс-працівника МВС, а для підприємця - 4 млн грн.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) клопотатиме про арешт усіх трьох фігурантів "справи рюкзаків" з можливістю внесення застави загальною сумою 14 мільйонів гривень. Про це повідомив керівник САП Назар Холодницький на брифінгу у середу, 1 листопада.

За його словами, усім трьом затриманим уже оголошено про підозру і вони ознайомлюються з клопотанням про обрання запобіжного заходу.

"Прокурори будуть клопотати про заставу у розмірі 5 мільйонів для колишнього працівника МВС (Чеботар - ред.) та однієї фізичної особи (Аваков-молодший - ред.). Ще чотири мільйони проситимемо для підприємця, який мав виготовляти рюкзаки", - розповів Холодницький.

Він також додав, що підозрюваним загрожує від 7 до 12 років із конфіскацією майна.

«Підозрюваним загрожує від 7 до 12 років із конфіскацією майна. Але знов таки, якщо провина буде доведена в суді»

Холодницький також прокоментував наявність молодиків у суді.

«Зранку була розмова з директором НАБУ. Він обіцяє забезпечити безпеку прокурорів у суді».

На питання, чи фігурує у цьому провадженні сам міністр Аваков, Холодницький відповів: «Не фігурує».

Він також зазначив, що перший проект підозри Сергію Чеботарю був у січні 2017 року, але тоді доказів для оголошення підозри було недостатньо.

«Зараз ми клопотання погодили між детективами і прокурорами. З цим клопотанням ознайомлюється сторона захисту. Після цього ми направимо його до суду», — сказав Холодницький.

Правоохоронці доставили сина Авакова в ізолятор

Правоохоронні органи доставили сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра в ізолятор тимчасового утримання.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

За його словами, в ізолятор також доставили іншого підозрюваного, колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря.

До цього Олександр Аваков і Сергій Чеботар пройшли медичний огляд у міській клінічній лікарні №4. Це - типова процедура перед доправленням підозрюваного в ізолятор тимчасового тримання Нацполіції на Косогірному перевулку, написала журналістка Наталія Седлецька.

"Знаєте, як каже мій батько? Залишайтесь оптимістом", - так пояснив свій сьогоднішній гарний настрій затриманий син міністра нашому журналісту, написала Седлецька.

Сину Авакова обирають запобіжний захід

У Солом’янському районному суді у Києві починаються слухання у справі закупівлі рюкзаків МВС.

Трансляцію веде "Радіо Свобода".

Сину глави МВС Арсена Авакова Олександру обиратимуть запобіжний захід.

У Харкові на вул. Мироносицька, 22 НАБУ провело обшук у квартирі сина глави МВС Арсена Авакова Олександра у справі закупівлі рюкзаків МВС, а поліція перевіряє інформацію про нібито замінування будівлі.

Схожі новини