Передплата 2024 ВЗ

Був сільським головою ще за «совітів»... І знову переміг на виборах!

Сім голів ОТГ на Львівщині пройшли за підтримки БПП «Солідарність».

У неділю, 29 жовтня, в Україні відбулися перші вибори в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). Згідно із даними громадянської мережі «ОПОРА», елекції пройшли в усіх областях України. Обирали депутатів до місцевих рад, міських, селищних і сільських голів у 201-й ОТГ. Найбільша кількість перших виборів пройшла у Дніпропетровській (19) та Волинській областях (19), натомість у Закарпатській та Миколаївській — лише в одній громаді. Загалом явка на виборах була невисокою - 48,2%.

Щодо партійних розкладів, то “Батьківщина” поспішили заявити, що її висуванці “взяли” переважну більшість ОТГ. Сайт партії з посиланням на дані паралельного підрахунку голосів на 90% дільниць повідомив, що ВО «Батьківщина» здобула перемогу на виборах в ОТГ із результатом 31%: від «Батьківщини» обрано 880 депутатів, від БПП — 568 (20%), від Аграрної партії — 334 (11,8%), від «Укропу» — 245 (8,6%). Також у “Батьківщині” заявили про факти тиску і погроз щодо її кандидатів.

Але останні цифри свідчать про те, що впевнено лідирує все-таки партія БПП “Солідарність”. У штабі цієї партії теж провели паралельний підрахунок голосів і визначили, що мають 108 переможців, або 53,73%, на посади голів ОТГ. Це висуванці, члени партії або кандидати, які йшли за підтримки БПП. «Жодна інша політична сила не наближається до цього результату, — додали у БПП. — Кандидати від ВО «Батьківщина», за попередніми даними, лідирують у 10 ОТГ, Аграрної партії — у 5 ОТГ, партії «Наш край» — у 5 ОТГ, «За конкретні справи» — у 3 ОТГ, «УКРОП», Радикальна партія та «Сила людей» — по 1 ОТГ». У партії повідомили, що найбільше громад кандидати від БПП очолять у Дніпропетровській області — 17, Волинській області — 12, Черкаській — 8, Вінницькій — 7, Харківській — 7, Івано-Франківській — 7, Львівській — 7.

На Львівщині перемогли чинні сільські голови і власник елітного курорту

На Львівщині перші вибори голів і депутатів до місцевих рад відбулися у восьми об’єднаних територіальних громадах. Попри те, що у штабі БПП заявили, що ОТГ на Львівщині очолять сім “їхніх людей”, офіційно в громадах перемогли самовисуванці. Уже відомі усі переможці виборів голів громад. Як повідомив “ВЗ” консультант з правових питань Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України Віталій Корецький, у шести ОТГ із восьми мешканці підтримали лідерів, які свого часу ініціювали об’єднання громад.

Головна інтрига зберігалася у надзвичайно перспективній Славській ОТГ (Сколівський район). На виборах на посаду голови Славської селищної ради переміг власник елітного відпочинкового комплексу “Вежа Ведмежа” самовисуванець Володимир Бега, за якого проголосували 1648 виборців (39% голосів). На другому місці — колишній голова Славського Михайло Кінаш (1016 голосів), на третьому — висуванець “Самопомочі”, заступник голови РДА і колишній війт села Волосянки Василь Білинець — 885 голосів (партія рекламувала його як “беззаперечного лідера цих виборів”). Явка виборців становила 64%. Володимир Бега переміг завдяки тому, що запропонував чіткий план розвитку ОТГ. Відомо, що власник ПАТ «Галнафтогаз» Віталій Антонов має намір збудувати у Славському гірськолижний комплекс, який за масштабами не поступатиметься «Буковелю». Місцеві жителі подейкували, що Віталій Антонов пов’язує майбутнє своїх інвестицій з обранням на посаду голови Славської селищної ради саме Володимира Беги. Тож тепер Славське і довколишні села — в очікуванні великих інвестицій.

Феномен у Солонці

Унікальним можна вважати результати виборів у Солонківській ОТГ (Пустомитівський район). Тут на виборах голови сільради впевнено переміг чинний сільський голова Солонки із тридцятирічним (!) стажем, самовисуванець Віталій Ткачук. За самовисуванця Ткачука віддали голоси 2400 виборців, а за його найближчого конкурента, сільського голову Жирівки Миколу Пущака — лише 700. Спостерігачі зазначали досить низьку явку на цих виборах — 49%. Очевидно, мешканці “царських” прильвівських багатих сіл, що входять в громаду (Солонка, Малечковичі, Зубра, Раковець тощо), вирішили, не царська це справа — йти на виборчу дільницю за такої буремної погоди... Тамтешні експерти відзначають жорсткий стиль керування Віталія Ткачука. Як вдалося посадовцю, який починав свою управлінську кар’єру ще за часів СРСР, так добре “вписатися” у сучасний виборчий процес?

Сам Віталій Ткачук розповів журналісту “ВЗ”, що не має особливих секретів такого довгожительства на посаді: “Працюю, стараюся, вислуховую думку людей, маю гарну команду, з якою спільними зусиллями роблю різні проекти”. Він спростував твердження, що в Солонці набрав голосів менше, ніж в інших селах: “У Солонці я набрав 500 голосів, а Пущак — 150. У військовій частині за мене проголосували 300 виборців, а за Пущака — 130. Всюди в мене показник вищий у 2-2,5 раза”. Низьку явку на дільниці (49%, найменше з усіх ОТГ) новообраний голова ОТГ пояснює поганою погодою і тим, що тієї неділі було церковне свято у селі Зубрі.

Ще одне цікаве питання — зарплата сільського голови. Відомо, що заступник сільського голови Солонки отримує 18 тисяч грн. То скільки ж тоді отримує голова? Віталій Ткачук “з перших уст” пояснив: “Я отримую на руки 13 тисяч гривень. Це після усіх відрахувань, а нараховано 19 тисяч. Мій заступник — 17 900 грн., на руки — 14 500 грн. Це не є велика зарплата. Не користуюся службовою машиною, не маю водія, тобто за пальне, ремонт авто плачу з власної кишені. Відповідно, депутати сільради визначили для мене премію. Згідно із новим законодавством, сесія сільради може визначити для сільського голови премію до 300%. Така зарплата у нас стала буквально з травня. До того ми мали премії 50-100% максимально. А згідно із новим законодавством, якщо маємо виконання бюджету, нам підняли рівень оплати”.

Мешканець села Солонки, екс-депутат райради двох скликань Юрій Задорожний розповів “ВЗ”, що перемога Віталія Ткачука була прогнозованою з двох причин. Не було гідного кандидата, який би міг конкурувати з чинним сільським головою. А по-друге, це вже були вибори не у Солонківську сільську раду, а в територіальну громаду. Громади сіл, які раніше не належали до Солонківської сільської ради, а це є Зубрівська, Поршнянська і Раковецька громади, почали довідуватися про Віталія Ткачука з різних джерел і дійшли висновку, що їм треба голосувати саме за нього. Тому що всі шість кандидатів, які були, крім нього, усі були зі села Солонки. Кращого кандидата просто не було. Але й на перший погляд видно, що протягом останніх років Солонківська сільська рада стала успішною, самодостатньою, видно роботу у плані господарки.

- Можливо, за багаторічного голову сільради дружно проголосували мешканці військової частини, яка розташована на території ОТГ, а це близько двох тисяч осіб?

- Можливо, але розрив між переможцем і тим, що взяв друге місце, дуже великий. У військовій частині, припускаю, явка теж не була 100%, а середньостатистичною, так як по цілій ОТГ.

Водій маршрутки не пройшов...

У Волицькій ОТГ (Мостиський район) перемогла сільський голова Тщенця Марія Дик, набравши 83% голосів виборців. Її єдиний конкурент, пенсіонер Тадеуш Марек, отримав 10%. Явка на виборах становила 71%.

У Воютицькій ОТГ (Самбірський та Старосамбірський райони) переміг сільський голова Воютич Михайло Яремко (66%). Утворив громаду ще у 2015 році і судився з ЦВК через те, що комісія не призначала виборів у його громаді. Друге місце посів висуванець “Батьківщини” Іван Дуда (27%), третє — Михайло Ковалів зі «Свободи» (3%). Явка на виборах — 57%.

У Великомостівській ОТГ (Сокальський район) переміг міський голова Великих Мостів, самовисуванець Ярослав Ройко (68%). Він “обскакав” партійців — «свободівця» Романа Кісілевича (22% голосів), Михайла Лукача з «Батьківщини» (11%) та Галину Березовську від Радикальної партії Ляшка (5%). Явка — 50%.

На виборах у Рудківській міській ОТГ (Самбірський район) змагалися самовисуванці і висуванці різних політичних сил. Переміг чинний міський голова Рудок, самовисуванець Іван Лозинський (46% голосів). Конкуренція на посаду голови була велика — тут зареєструвалася найбільша кількість кандидатів — сім. Однак самовисуванець Лозинський залишив далеко позаду партійців: Івана Пиртика з «УКРОПу» (набрав 19%), Оресту Зварич з «Батьківщини» (13%), Богдана Кремсу з «Народного контролю» (11%), Івана Кольця з «Самопомочі» (4%), «свободівця» Михайла Романовича (4%). Самовисуванець, водій маршрутного таксі ТОВ «Міра і К» Ярослав Матюшко набрав 1% голосів.

У Підберізцівській ОТГ (Пустомитівський район) переміг сільський голова Миклашева, самовисуванець Василь Коваль — 62% голосів (цей населений пункт входить в цю ОТГ). Явка на виборах — 66%. Щирецька ОТГ (Пустомитівський район) — переміг селищний голова Щирця Олег Василишин, який набрав 58% голосів. Його основний конкурент, голова Пісківської сільради Ігор Бей, набрав 40%. Явка на виборах — 51%.

«Вибори до восьми ОТГ Львівщини відбулися без суттєвих порушень. Їх не зіпсувала навіть негода», — зазначив Віталій Корецький. Інші спостерігачі відзначали певні порушення. Так, юрист львівської «Свободи» Юлій Рудницький повідомив, що члени Раківської ДВК (Воютицька ОТГ Самбірського району) ухвалили рішення, щоб виборці голосували без паспортів. Відтак виборцям видавали бюлетені без паспортів — за наявності показання одного свідка. “І це при тому, що Закон «Про місцеві вибори» чітко передбачає перелік документів, які мусить перевірити член ДВК, котрий видає бюлетені. Таке рішення виборчої комісії незаконне», — зазначив юрист. Спостерігачі від «Свободи» написали заяву про кримінальне правопорушення. Також під час виборів до Славської та Рудківської ОТГ тимчасово відключили електроенергію. Зокрема, у Рудках від 12.48 до 13.19 усі дільниці були паралізовані через відсутність електропостачання. Натомість експерти пов’язують перебої з електрикою з негодою, яка бушувала того дня.

Фото сайту bug.org.ua

Схожі новини