Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замах на Мосійчука: поранений політолог Бала прокоментував теракт

 Бала - про самопочуття: «Не можна ще сказати, що все добре, але могло бути значно гірше»

Політолог Віталій Бала висловив співчуття сім'ям загиблим у теракті в Києві, де загинуло двоє людей і постраждав нардеп Ігор Мосійчук та політолог. Бала вказав, що наслідки могли бути і гіршими. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Не можна ще сказати, що все добре, але могло бути значно гірше. Мої співчуття сім'ям загиблих», - написав політолог.

Крім того, він повідомив, що таке «мовчання» було вимушеним і надалі також продовжиться.

«Вибачайте, що мовчав, так треба було і ще на деякий час зробимо паузу», - додав Бала.

Мосійчук, якого намагались вбити, розказав про стан свого здоров'я

Нардеп подякував за підтримку колегам — народним депутатам, друзям та родині

Народний депутат України Ігор Мосійчук, який отримав поранення під час теракту у Солом'янському районі столиці, розповів про самопочуття на своїй сторінці в Facebook.

«Ніч пережив з величезними болями в спині, руці та нозі. Найбільше дошкуляє майже оніміла нога в якій сидить ще п’ять осколків», - зазначив він.

Нардеп також висловив подяку за підтримку колегам — народним депутатам, друзям та родині.

Замах на Мосійчука: чотири версії від генерал-лейтенанта СБУ

Скіпальський вважає, що замах на Мосійчука на 80% організовано в Україні

Генерал-лейтенант контррозвідки, двічі заступник голови СБУ Олександр Скіпальський заявив, що теракт з народним депутатом Ігорем Мосійчуком на 80% є внутрішньою заготовкою.

«Якщо проаналізувати саму методику проведення цього терористичного акту, то ймовірність цієї версії є не більшою за 20%. І то ці 20% я даю лише через те, що у нас триває війна з Російською Федерацією. Насправді Ігор Мосійчук не є подразником для Росії. Ну хто він такий, щоб відігравати для РФ якусь важливу роль? Не цікавий він спецслужбам Росії настільки, щоб влаштовувати теракти! Ну так, було: колись імпульсивний Рамзан Кадиров щось там і сказав… Ну, стріляв Мосійчук по його портрету… І що з того? Та зважаючи на психологічний портрет Мосійчука, він навпаки, як і, зрештою, уся фракція «Радикальної партії» у ВР, вигідний російській владі. Це ж надто неконтрольований «радикалізм», що й зараз на руку нашим ворогам», - розповів Скіпальський.

Він зазначив, що є й інші нюанси, які вказують на те, що це не російський слід.

«Свідчить проти «російського сліду» і той факт, що сам теракт важко назвати професійним. Російська спецслужба зробила б це прицільніше. Не було б стільки постраждалих, не загинули б випадкові люди. Професіонали передбачають такі нюанси і мінімізують кількість жертв. Знову ж таки — Росії не вигідна масова загибель людей: це ж спричинить серйозний ріст антиросійських настроїв. Тому до цього питання вони якраз підходять дуже ретельно», - пояснив генерал-лейтенант контррозвідки.

Скіпальський вважає, що цей теракт на 80% організовано в Україні.

«Моя думка саме така: на 80% — це внутрішня заготовка. По-перше: цей теракт здійснили задля продовження дестабілізації ситуації в Україні. Це — демонстрація для США, Європи, українського суспільства того, що президент, як куратор правоохоронної системи, не спроможний навести порядок у державі. Не буду озвучувати свою думку з приводу того, які сили у цьому зацікавлені. Зазначу лише, що на сьогодні у «нашому королівстві» усе дуже переплуталось. Ті, хто займає ключові посади у державі і клянеться у вірності президенту, де-факто роблять усе, щоб Порошенкові нашкодити якомога сильніше. А він звик жити згідно із «договорняками» й не бачить, наскільки уже обплетений інтригами. Порошенко чомусь досі свято вірить домовленостям і тому, що він у цих домовленостях завжди виграє», - зазначив він.

Генерал-лейтенант контррозвідки вважає, що деякі політики та діячі намагатимуться покласти цей теракт на колишнього голову Одеської ОДА Михайла Саакашвілі.

«Може бути таке, що у такий спосіб хочуть «завершити» усі Міхо - Майдани, знівелювати його впливи, скомпрометувати його рух. У цьому контексті можна згадати події 2015 року, коли у натовпі під ВР вибухнула граната. Чомусь, незважаючи на те, що наче б то є обвинувачений, ця справа досі не закінчена. Тому не все так просто. Але я впевнений, що сам Саакашвілі цього б не зробив. Принаймні через те, що разом із Мосійчуком був Віталій Бала. Він, якщо не помиляюся, навчався з Саакашвілі в одній групі на факультеті міжнародних відносин. Життя свого друга та однокурсника грузин ніколи б не піддав небезпеці», - вважає Скіпальський.

Він також припускає, що причиною теракту могли стати якісь особистісні конфлікти.

«Мосійчук є людиною, яка імпульсивно робить заяви, типу «викриває» корупціонерів, знаходить корупційні зв'язки тощо. Зрештою, ймовірно, у нього самого були такі ж зв'язки з різними ділками (усі пам'ятають відео, яке демонструвалось у Верховній Раді).

Може, він якраз, бажаючи цього чи ні, викликав у когось, так би мовити, роздратування. І цей хтось доклався до вибуху. Що, до речі, також є свідченням українського, а не російського сліду. Думаю, що наші правоохоронці мають задуматись над деякими питаннями.

Тут явно проглядається взаємозв'язок перебування Мосійчука на конкретному телеканалі. І мобільна доставка цього мопеда під редакцію. Єдина версія, яку я виключаю, — самопіар. Мосійчук, навіть якщо б хотів попіаритись, не зважився б на такий вчинок. Цей теракт надто потужний: загинули і постраждали люди. Знову ж таки, він не ризикнув би собою. Це ж підрив: можна і покалічитись ненароком.

Він, швидше за усе, відтягнув би собі шкірку і шилом проколов би собі десь дірку. От на це він був би здатний. Так що самопіар виключаю на 99%», - резюмував двічі заступник голови СБУ.

Мосійчука перевезли до іншої лікарні

Журналістам стало відомо, що Мосійчук, імовірно, продовжить лікування в інституті Шалімова

Народного депутата України Ігоря Мосійчука вивезли з приватної лікарні «Борис», куди його госпіталізували одразу після вибуху авто.

Нардепа на медичній каталці вивезли з лікарні до карети швидкої допомоги.

Як стало відомо ЗМІ, Мосійчук, імовірно, продовжить лікування в інституті Шалімова.

Нагадаємо, як зазначив раніше лідер РПЛ Олег Ляшко, Ігоря Мосійчука планували перевезти до іншої лікарні.

"Всі тільки і говорять про того Мосійчука, а про маму ні слова", - донька постраждалої на Солом’янці

Вибух на Солом’янці: Стали відомі подробиці про третю постраждалу

56-літня жінка, Надія Тарасенко, яка постраждала під час вибуху у Києві, залишається без свідомості, з її мозку лікарі дістали кулю та фрагменти черепної кістки.

Про це "Українській правді" повідомила її дочка Ірина Рибітська. За її словами, мама наразі перебуває в реанімаційному відділенні в Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги у вкрай важкому стані. "Спочатку лікарі думали, що там лише уламки. Казали, що просто дістануть їх та зашиють рану. Але, коли почали діставати, то виявилось, що прямо в мозок, на 4 сантиметри проникла металева куля. Вона пройшла через кістку і подрібнила її. Частки кістки теж потрапили в мозок. Вона знаходиться у важкому стані без свідомості", - розповіла Рибітська.

Також вона додала, що лікарі наразі не дають жодних гарантій щодо стану її матері.

"Вони кажуть, що зараз дуже важливо, аби не було ніяких запалень та ускладнень. Якщо все пройде добре, то, ймовірно, життю матері нічого не буде загрожувати, як що ж ні…", - зазначила донька.

Звідки саме взялась металева куля, жінка не знає.

"Чула, що поліція повідомила, ніби був тротил з цими кульками, одна з яких, можливо, і потрапила в голову мамі", - зазначила вона. Рибітська розповіла, що в момент вибуху її мама, Надія Тарасенко, поверталась додому з роботи і випадково потрапила в зону теракту.

"Ми були вдома, коли почули дуже гучний вибух. Я одразу зателефонувала мамі. Вона сказала, що, здається, вибухнув автомобіль і втратила свідомість", - розповіла жінка.

Вона зазначила, що мати проходила повз житловий будинок, де знаходиться телеканал "Еспресо. ТВ".

"Ми кожного дня ходимо повз ту багатоповерхівку. Там часто когось б'ють, грабують абощо. Тепер цей вибух", - сказала Рибітська. Вона зауважила, що у цій справі її чоловік проходить як свідок, хоча не він, ні сама Рибітська нічого не бачили.

"Коли ми дізналися про вибух, одразу побігли туди, до мами. Я з нею поїхала до лікарні у кареті швидкої, чоловік залишився на місці інциденту, його і записали як свідка", - зауважила жінка.

Вона також додала, що з представниками поліції спілкувалась лише раз, коли її матір забирала швидка. Більше по цій справі до них ніхто не звертався. "Коли маму забирала швидка, до мене підійшов представник чи то поліції чи інших якихось органів, не дуже пам'ятаю. Він поспілкувався з лікарями і сказав мені, щоб я так не побивалася, все з мамою буде добре. Після того, до нас більше ніхто з правоохоронних органів не звертався", - зазначила донька постраждалої.

"Всі тільки і говорять про того Мосійчука, а про маму ні слова. Навіть невідомо зараз, чи буде вона жити. Ніхто навіть не поцікавився, як там вона", - сказала Рибітська.

Камери зафіксували особу, що привезла замінований мопед

На відео з камер відеоспостереження знайшли момент того, як невідома особа припаркувала мопед із вибухівкою біля офісу каналу в Києві. Бомбу, ймовірно, активували дистанційно

Слідчі в справі про теракт у Києві знайшли відео, на якому зафіксовано особу, котра напередодні привезла замінований мопед до офісу столичного каналу «Еспресо», повідомив у Facebook радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

За його словами, у тротиловому еквіваленті потужність вибуху була не менше 1 кг.

«У слідства є кадри того, як терорист приїхав і встановлював мопед поруч із виходом з телеканалу, що збільшує шанси на швидке розкриття теракту», — наголосив Геращенко.

Зазначається, що мопед був припаркований вже після того, як нардеп Ігор Мосійчук (постраждав унаслідок вибуху) прийшов до офісу каналу.

За даними Нацполіції, бомбу, ймовірно, активували дистанційно.

Замах на Мосійчука: у Ляшка нова версія - вже не Москва, а Льовочкін

Глава Радикальної партії нагадав, що саме Мосійчук був ініціатором кримінального провадження стосовно Льовочкіна через його незаконне збагачення

Замах на народного депутата Ігора Мосійчука не виключено, міг організувати екс-глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Про це журналістам заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

«Це може бути врешті колишній глава Адміністрації Президента Льовочкін, на руках якого кров Майдану», - сказав он.

За словами Ляшка, саме Мосійчук був ініціатором кримінального провадження стосовно Льовочкіна через його незаконне збагачення.

«Мосійчук погоджений на голову ТСК по розслідуванню як Льовочкін незаконно захоплював Інтер. Три фракції підтримали його кандидатуру. Відповідний проект постанови зареєстрований у ВРУ. Я не виключаю, що це Льовочкін і його бандити могли організувати цей напад», - заявив він. За словами Ляшка, замах на Мосійчука так само могли організувати іноземні спецслужби або політичні опоненти «радикалів».

«Я не виключаю, що цей теракт могли організувати іноземні спецслужби, а можливо і хтось із наших», - додав нардеп.

У мережі з'явилося відео моменту вибуху на Солом'янці

В інтернеті опублікували відео з камери спостереження, що зафіксувала момент вибуху в Києві, від якого отримав важкі поранення нардеп Ігор Мосійчук та загинули дві людини.

Запис з'явився на youtube-каналі Espreso.tv.

У Києві біля будівлі телеканалу стався вибух, поранений нардеп Мосійчук

У Києві біля будівлі телеканалу "Еспрессо" стався вибух, в результаті якого був поранений народний депутат від "Радикальної партії Олега Ляшка" Ігор Мосійчук.

Про це повідомляє прес-служба нардепа в його Facebook. "На виході з телеканалу Еспрессо, коли він виходив з будівлі, стався спрямований вибух. Ігор Мосійчук поранений, зараз його везуть в лікарню", - йдеться в повідомленні. У прес-службі називають подію замахом на нардепа.

Телеканал "Еспрессо" з посиланням на очевидців повідомляє, що вибухнув мотоцикл, на якому прибули двоє чоловіків, одним з яких був нардеп Мосійчук. Один з потерпілих важко поранений, другий - в трохи кращому стані.

На відео видно охоронця Мосійчука, який помер у лікарні

Опубліковано відео перших хвилин після вибуху в Солом'янському районі Києва під стінами одного з телеканалів.

Його розмістила у себе на сторінці в Facebook заступник головного редактора каналу Світлана Самойленко.

На відео видно чоловіка, який лежить на сходах — це, за словами журналістки, охоронець Мосійчука, який помер у лікарні.

«Журналісти каналу дивом не постраждали, хоча йшли в двох кроках від гостей ефіру», - написала Самойленко в коментарях до відео.

Кваліфікували як теракт

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк повідомив, що вибух біля телеканалу "Еспресо" у Солом'янському районі Києва кваліфікували як "терористичний акт".

"Слідство щодо вибуху на Міцкевича передано СБУ. Процесуальне керівництво здійснює ГПУ, а саме прокуратура м. Києва. Стаття 258 ККУ - "терористичний акт", - написав він у Facebook.

За даними поліції, близько 22:00 вона отримала повідомлення про вибух авто по вулиці Адама Міцкевича.

Мосійчук зробив заяву про замах: Замовники сидять у Москві

Народний депутат Ігор Мосійчук заявив, що замовники теракту, в результаті якого він і ще троє людей отримали поранення, а його охоронець загинув, сидять у Москві.

Про це йдеться у заяві депутата, опублікованій в facebook.

"Я вважаю, що замовники сидять у Москві. Виконавці - київські. Не виключено, що агентура серед патріотичного середовища. Це перший замах на державного діяча такого рівня в Україні", - заявив Мосійчук.

Він також додав, що вижив завдяки своєму охоронцю і пообіцяв підтримку його родині. У загиблого залишилася 4-річна дочка.

"Живим я залишився тільки завдяки моєму загиблому охоронцю Руслану. Він колишній беркутівець, що в 2013 стояв по іншу сторону барикад. А вчора він загинув рятуючи мене - націоналіста. Життя не чорно-біле. Щоб перемогти ми повинні це усвідомити", - йдеться у заяві.

Щодо свого стану депутат повідомив, що операція пройшла успішно.

"Вражена права сторона - з того боку, де був вибух. Операція пройшла успішно", - повідомив Мосійчук.

Теракт на Солом’янці. Що відомо про замах на нардепа Мосійчука

За фактом вибуху правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статею "теракт".

У Києві ввечері 25 жовтня стався вибух у Солом’янському районі, внаслідок якого одна людина загинула, четверо отримали поранення. Тиждень з'ясовував, що відомо про інцидент.

Вибух стався близько 22 години на вулиці Адама Міцкевича біля 5-поверхового житлового будинку, коли нардеп Ігор Мосійчук та політолог Віталій Бала вийшли з телеканалу «Еспресо». Прес-служба нардепа в Facebook відразу повідомила про замах.

«На виході з телеканалу Еспресо, коли він виходив з будівлі, стався направлений вибух. Ігор Мосійчук поранений, наразі його везуть до лікарні», - йшлося у повідомленні, яке однак дуже швидко видалили.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій заявили, що внаслідок вибуху буди вибиті війна в сусідньому будинку.

"Стався вибух на вулиці Адама Міцкевича 10 невідомого походження. За попередньою інформацією є постраждалі, зачеплені 5 автомобілів. У сусідньому будинку повибивало вікна. На даний момент горіння немає", - повідомили у ДСНС.

Згодом у МВС заявили, що внаслідок вибуху одна людина загинула, а троє отримали поранення.

«Надійшло повідомлення від лікарів про те, що дорогою до лікарні помер один із постраждалих», - повідомили в прес-службі.

Стали відомі імена всіх постраждалих під час теракту на Солом’янці

Унаслідок вибуху постраждало чотири особи, одна людина померла.

У Солом’янському районі Києва 25 жовтня внаслідок вибуху під час замаху на нардепа Ігоря Мосійчука постраждало чотири особи, одна людина померла. Про це повідомляє Еспресо.TV.

У результаті теракту, по дорозі до медичного закладу помер старший сержант поліції Руслан К. 1986 року народження, який був охоронцем Мосійчука.

До клініки "Борис" в задовільному стані госпіталізовано депутата Верховної Ради Ігоря Мосійчука.

До відділення політравми КМКЛ №17 доставлено директора агенства моделювання ситуацій Віталія Балу.

До відділення політравми КМКЛ №17 доставлено Михайла М., 1981 року народження.

До відділення нейрохірургії ЛШМД доставлено місцеву мешканку Надію Т.

Нагадаємо, ввечері в середу, 25 жовтня, на вулиці Адама Міцкевича у Києві стався вибух біля будівлі телеканалу «Еспресо», внаслідок якого отримав поранення народний депутат Ігор Мосійчук. Згодом, стало відомо, що його охоронець помер по дорозі в лікарню. Правоохоронці вже порушили провадження за статтею "теракт".

Схожі новини