Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чийгоз- Порошенку: "Дякую, що Ви дали можливість бачити як у ці роки зміцнювалась моя країна "

Дякую, що Ви дали можливість бачити як у ці роки зміцнювалась моя країна – звільнений Ахтем Чийгоз Президентові Петру Порошенку

«Пане Президент, я, в першу чергу, хочу Вам подякувати не за ті зусилля, які ви докладали для звільнення, зокрема мене, а за те, що Ви дали можливість бачити як у ці роки укріплювалася моя країна», - сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз під час зустрічі з Президентом Петром Порошенком після їх з Ільмі Умеровим звільнення із в’язниці та повернення в Україну.

«Я багатьох Президентів бачив уже незалежної, як ми її називали, України. Але саме сидячи у тюрмі і маючи змогу бачити лише російські канали, з їх інформації і бачив, як міцніє моя країна. Я бачив, що во істину стає незалежною Україна. Я бачив, як у цієї країни створюється найміцніша армія. Я бачив, що Президента моєї країни боїться та держава, яку бояться багато держав. Я це бачив, я це відчував і це мене наповнювало гордістю», - заявив Ахтем Чийгоз.

Він також зазначив, що паспорт громадянина України — це не лише зобов’язання держави перед своїми громадянами, але й громадянина перед своєю країною. «Громадянин, маючи цей документ несе дуже великий обов’язок перед своєю країною. І я з гордістю кажу — я громадянин України», - заявив він, висловивши тверде переконання, що кожен, хто має паспорт з синьо-жовтим прапором має бути вірним цим кольорам, своїй землі і не зраджувати їм.

«Треба говорити: мій Президент, моя країна, мій народ. Тоді всі вороги відчуватимуть, що у цієї нації не буде окремих груп, угрупувань, на які можливо потім спиратися і спробувати вплинути всередині країни», - наголосив Ахтем Чийгоз.

Заступник голови Меджлісу також висловив вдячність Петру Порошенку за його зусилля щодо звільнення, за ставлення і дзвінок у перші години, коли він та Ільмі Умеров опинилися на свободі. «Це було повагою Президента країни до свого громадянина», - сказав він, додавши, що Росія навпаки демонструє хамство, зневагу і неповагу до людської гідності. «Я не хочу бути громадянином тієї країни. Я й на суді це сказав. Я не буду громадянином тієї Росії. Не хочу», - заявив він.

Ахтем Чийгоз також підкреслив, що зусилля Президента України спільно з Президентом Туреччини, голови Кримськотатарського меджлісу Рефата Чубарова та лідера кримських татар Мустафи Джемілєва зі звільнення його та Ільмі Умерова з російського ув’язнення були дуже знаковими і вагомим. «Це були ті кроки, які моєму народу дух підняли. Дзвінки, які звідти (з Криму — ред.) йдуть — це загальна радість, якої не було стільки років. Це символічне звільнення», - резюмував заступник голови Меджлісу висловивши переконання, що звільненні Криму від окупації відбудеться набагато швидше, ніж дехто цього бажає.

В свою чергу, Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, також подякував Президенту за допомогу і зусилля у їх звільненні. «Але доля двох конкретних людей — це дуже маленький епізод у великій боротьбі. Боротьба триває не лише за звільнення нас та інших заручників і політичних в’язнів, але за звільнення української території, за відновлення територіальної цілісності України, за деокупацію Криму і звільнення частини Донецької та Луганської областей», - зауважив Ільмі Умеров.

Він також подякував лідерам країн та світовому співтовариству, ООН, Європейському Союзу, ПАРЄ і багатьом громадянським організаціям за допомогу.

«Хочу подякувати своєму кримськотатарському народові, який знаходячись в достатньо важкому стані залишився незламим. Переважна його більшість не прийняли окупацію, не визнали анексію. І продовжують доступними способами боротися за її закінчення. Думаю, що чекати доведеться не так довго, як комусь хочеться», - зазначив він, додавши, що для цього кожен в силу своїх можливостей має докласти зусиль. Ільмі Умеров також відзначив необхідність роботи над відновленням і забезпеченням прав кримськотатарського народу.

Порошенко нагородив Чийгоза та Умерова орденами "За заслуги"

Президент назвав представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова справжніми героями та патріотами свого народу.

Президент України Петро Порошенко нагородив представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова орденами "За заслуги". Про це 27 жовтня повідомили на сторінці глави держави у Facebook.

"За громадянську мужність і незламність духу нагородив Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза орденами «За заслуги»", - йдеться у повідомленні.

Також президент додав, що Умеров та Чийгоз — "справжні герої та патріоти свого народу".

Нагадаємо, засуджених в окупованому Криму представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова видали турецькій стороні 25 жовтня.

"Жодних офіційних заборон відвідувати Крим у Чийгоза та Умерова немає" — адвокат

Перевірити відсутність заборон можна буде лише емпіричним шляхом, приїхавши туди і спробувавши перейти кордон — Микола Полозов

Засуджені в окупованому Криму та передані Туреччині російською владою кримськотатарські лідери Ахтем Чийгоз й Ільмі Умеров заявили про намір повернутися на територію півострова. Про це обидва заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу заявили 27 жовтня в аеропорту «Бориспіль».

«Через деякий час я просто поїду додому. І ніхто переді мною ніяких умов не ставив, ніхто зі мною не зустрічався, не розмовляв. За два тижні до тих подій, тобто, про те, що нас літаком перевезли спочатку в Анапу, а потім в Анкару, у мене було два представники з Москви з високих кабінетів ФСБ. Вони просили, щоб я написав прохання про помилування на ім’я президента Путіна. Я категорично відмовився. Після цього інших контактів не було і ніхто мені не ставив умову, що я буду допущений в Крим чи не буду допущений. Пустять мене чи ні, я додому поїду обов’язково», — сказав Умеров.

У свою чергу Ахтем Чийгоз також заявив, що планує повернутися до Криму, де живе його родина. Він зазначив, що не збирається переховуватись.

«Коли мене забирали, у мене не було можливості попрощатися з батьком і дітьми. Тому я маю намір повернутися додому», — сказав Чийгоз.

Водночас адвокат Микола Полозов заявив, що офіційних заборон на в’їзд до Криму Чийгозу та Умерову немає, але вони можуть з’явитися в разі їхньої спроби потрапити на півострів.

«Наразі офіційних заборон жодних немає. Але це не дає гарантії, що цих заборон не буде, коли вони спробують наблизитися до адміністративної межі. Перевірити це можна буде лише емпіричним шляхом, приїхавши туди і спробувавши перейти», — сказав адвокат.

Джемілєв назвав звільнення керівників Меджлісу першим кроком до повернення Криму

Про це він заявив під час прес-конференції в аеропорту "Бориспіль".

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розраховує, що звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза стане першим кроком на шляху до звільнення Криму від російської окупаційної влади та відновлення територіальної цілісності України.

"Попереду в нас ще дуже велике завдання, зрозуміло, що на цьому ми не зупинятимемося. Я думаю, що це буде і початком звільнення Криму, відновлення територіальної цілісності нашої країни", - зазначив Джемілєв.

Він запевнив, що звільнення Умерова і Чийгоза є першим кроком, і надалі докладатиметься зусиль щодо звільнення з російських тюрем інших українських політв’язнів. Зокрема, Джемілєв нагадав, що заступники голови Меджлісу під час зустрічі у четвер із Президентом Туреччини Реджепом Ердоганом попросили його допомогти у звільненні українських заручників у РФ.

Літак з Чийгозом таУмеровим приземлився в аеропорту Києва

У п'ятницю, 27 жовтня, колишні політв'язні Умеров і Ахтем Чийгоз прибули до Києва. Трансляцію веде "Крим Реалії".

Ближче до другої години за Києвом години літак із ними приземлився у столичному аеропорту "Бориспіль".

Приліт Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза очікується сьогодні близько 14:00

Звільнені з російського ув'язнення заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз прибули до аеропорту Анкари і очікують на рейс в Україну. Вони відзначили важливість зв'язку між лідерами України Петра Порошенка та Туреччини Раджипом Ердоганом.

«Якщо в України будуть такі союзники, то в Україні будуть хороші перспективи... Я вже знаю, що наше звільнення дало особливий дух тим, хто зараз репресований», - зазначив Чийгоз.

Колишні політв'язні повідомили про плани в Україні.

«У першу чергу ми чекаємо не дочекаємося, коли ми опинимося на своїй землі. Зберемося громадою. Будемо вести боротьбу, яку ми затіяли, деокупацію... За цими формулюванням повинна бути чітка щоденна робота», - розповів він.

Чийгоз додав, що в першу чергу вони планують зустрітися лідерами кримських татар: «звірити годинники з ними і продовжувати боротьбу за Україну.

Названо день і час прибуття у Київ літака з Умеровим та Чийгозом

Прес-конференцію заплановано провести завтра в аеропорту ваідразу після прибуття лідерів Меджліса.

Звільнені заступники голови Меджлісу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз завтра, 27 жосвтня, літаком прибудуть в аеропорт «Бориспіль» о 13.50. Про це у Facebook повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

За словами Джеппар, прес-конференція звільнених заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза відбудеться завтра о 14.00 в аеропорту Бориспіль в прес-холі терміналу D.

«Час прибуття літака: 13.50. Місце зустрічі: четвертий поверх терміналу D біля центральної авіадовідки», - написала вона.

Зазначимо, що 25 жовтня стало відомо, що заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, росіяни видали Туреччині.

Чийгоз проситиме Ердогана допомоги у звільненні Сенцова та інших українських політв'язнів

Зустріч лідерів Меджлісу кримськотатарського народу з Ердоганом відклали на тиждень

У Меджлісі проситимуть президента Туреччини Реджепа Ердогана допомогти у звільненні режисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів.

Про це заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, повідомляє «Укрінформ».

«Ми будемо просити президента Ердогана стосовно Сенцова і щодо інших українських політв’язнів», - наголосив Чийгоз.

При цьому стало відомо, що зустріч лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова з президентом Турецької Республіки Реджепом Тайїпом Ердоганом вирішено відкласти на тиждень. Про це розповів Чийгоз виданню Крим.Реалії.

«Ми домовилися відкласти зустріч на тиждень і разом із Мустафою-ага, Рефатом, будемо ініціювати зустріч із президентом Туреччини... Для мене зараз важливо опинитися в аеропорту в Борисполі і ступити на землю, яку я хочу», ‒ зазначив один з лідерів кримськотатарського національного руху.

Тим часом заступник очільника Меджлісу Ільмі Умеров зауважив, що їхнє з Чийгозом звільнення стало можливим завдяки діям Ердогана, президента Петра Порошенка, а також очільників Меджлісу Рефата Чубарова та Мустафи Джемілєва.

Як стало відомо, запланований на сьогодні виліт звільнених з російської в'язниці заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза зі столиці Туреччини Анкари до Києва затримується.

Умеров спробує повернутися до окупованого Криму

«Я не давав жодних обіцянок, жодних гарантій, що я не буду робити цю спробу» — Ільмі Умеров.

Звільнений напередодні представник кримськотатарського народу Ільмі Умеров заявляє, що має намір спробувати повернутися до окупованого Криму за деякий час. Про це він сказав на спільному брифінгу в Анкарі з Ахтемом Чийгозом, трансляцію вів телеканал «112 Україна».

«Я не давав жодних обіцянок, жодних гарантій, що я не буду робити цю спробу (перетинання адміністративного кордону з Кримом, - ред.). Через деякий час я обов'язково спробую повернутися до Криму», - сказав він.

У свою чергу Ахтем Чийгоз розповів про перебування в кримському слідчому ізоляторі.

«СІЗО — це таке місце, де цілковита ізоляція, це не колонія, цілковита ізоляція. Я весь час відчував, посередники між мною і волею були мій адвокат Микола Полозов, моя дружина, я відчував цю величезну підтримку, в першу чергу, звичайно, України. Звичайно, дуже символічною була підтримка і Європи, особливо Туреччини, але я хотів би сказати, що мова не в особистостях, Чийгоз, Умеров, мова в тому, що народ, громадяни України, які живуть у Криму, відчули ту силу, силу, яка стоїть за ними. І це дуже важливо в боротьбі», - сказав він.

Умеров і Чийгоз прилетять до Києва сьогодні ввечері

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз прилетять в Україну з Туреччини в четвер о 19.50.

В аеропорту Бориспіль відбудеться їхня прес-конференція перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джепарова в своєму Facebook.

"Прес-конференція відбудеться 26 жовтня о 20.00 в аеропорту Бориспіль в прес-холі терміналу D. 4 поверх. Нережимна зона. Час прибуття літака: 19.50", — повідомила вона.

Президент телефоном привітав зі звільненням Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова

Остаточно перемога буде, коли ми повернемо Крим — Президент телефоном привітав зі звільненням Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова.

Президент Петро Порошенко телефоном поговорив зі звільненими українськими і кримськотатарськими громадськими діячами — політв'язнем Ахтемом Чийгозом та заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим, які нині перебувають у Туреччині. «Сьогодні мільйони українців, які боролися, молилися за Ваше звільнення, для них це надзвичайно щасливий день»,- сказав Президент.

«Це не лише для Ваших родин, для близьких людей, не лише для Президента, не лише для кримських татар, а й вся Україна сьогодні святкує (цей день — ред.) як велике свято», - зазначив Петро Порошенко.

«Я вважаю, що сьогодні Ви подарували надію не лише тим, хто боровся за ваше звільнення, а всім кримським татарам — що правда все одно переможе, і що ми все одно повернемо Крим. І що Україна відновиться, і що ми точно будемо разом», - підкреслив Президент.

Глава держави додав: «Я вас не вітаю зі свободою, бо свобода буде тоді, коли ми з Вами будемо разом з нашими кримськими татарами в Криму. Ось це буде справжня свобода. А зараз це надзвичайно важливий, але проміжний етап нашої боротьби».

Порошенко розкрив деякі деталі домовленостей щодо Умерова та Чийгоза

Президент Петро Порошенко каже, що домовлявся про звільнення кримськотатарських лідерів Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у США та Україні.

Про це він повідомив у Twitter.

"Дякую Президентові Турецької Республіки за його зусилля у звільненні наших героїв, як ми домовилися у Нью-Йорку та Києві", - пише український лідер.

Також він висловив радість з того приводу, що Чийгоз та Умеров "нарешті на волі".

"Це питання і надалі залишатиметься серед пріоритетних під час моїх переговорів зі світовими лідерами. Адже спільна боротьба за звільнення усіх українських громадян та їх повернення до свого рідного дому триває!" — додав він у Facebook.

Умерова і Чийгоза видали Туреччині

Представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, видали турецькій стороні.

Про це "Українській правді" повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

За його словами, Чийгоза і Умерова спершу привезли в Сімферополь, потім літак забрав їх в Анапу, а близько години тому літак з представниками Меджлісу кримськотатарського народу відправився в Анкару.

Джемілєв додав, що ця видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана в Україну.

Схожі новини