Передплата 2024 ВЗ

Депутати стануть «доторканними»

Коли, вирішуватиме Конституційний Суд.

Парламентський четвер розпочався у Верховній Раді ледь не з аншлагом. Понад 300 депутатів — таке в українському парламенті не часто трапляється. Ще рідше, коли результат у більш як три сотні голосів висвітлюється на табло після голосування. На ранковому засіданні 19 жовтня це сталося двічі поспіль, коли дійшла черга до законопроектів про скасування депутатської недоторканності.

Без сутичок під парламентом напередодні «дати Х» не обійшлося. У середу ввечері біля наметового містечка на Грушевського зчепилися протестувальники і правоохоронці. У хід пішли балончики зі сльозогінним газом. Версії, хто спровокував протистояння, різняться. Учасники протестної акції кивають на людей у формі: ті, мовляв, вдерлися до наметового містечка і взялися лупцювати активістів. Правоохоронцям довелося діяти у відповідь на агресивну реакцію мітингувальників на вимогу повернути відібрані у нацгвардійців щити, твердять у Нацполіції. У результаті сутичок 11 учасників акції опинилися у поліцейському відділенні. Після складання адмінпротоколів усіх відпустили.

Ніч у наметовому містечку минула без неприємних інцидентів. Зранку на підходах до Верховної Ради створили живий коридор. Ще й червону доріжку постелили. «З’явилася інформація, що депутати можуть не прийти до Верховної Ради і, відповідно, не проголосувати за розгляд законопроектів про депутатську недоторканність та нову виборчу систему, бо бояться, що їх можуть «побити люди на входах до парламенту». Ну що ж, сьогодні зустрічаємо їх червоною доріжкою, щоб бідолашні не перехвилювалися, заходячи до ВР, - пояснили активісти у пості на Facebook-сторінці «Автомайдану». - Якщо ж і в такій атмосфері депутати відмовляться розглядати законопроекти, народ матиме право діяти старими перевіреними методами «спілкування» з народними обранцями, в якому червоні доріжки вже точно не передбачені».

До парадного «хідника» - саундтрек зі сесійної зали: за розпорядженням спікера, засідання ВР транслювали на вулицю. Розгляду законопроектів щодо скасування депутатської недоторканності (одна з трьох політичних вимог протестної акції) довелося зачекати. Першою на порядку денному була медична реформа. Після її ухвалення нардепи взялися за імунітет. На розгляд винесли два законопроекти — депутатський (про скасування недоторканності без відстрочки) і президентський (за яким «доторканність» стартує лише з 2020 року). Не встигли обранці до пультів для голосування прикластися, як зав’язалася словесна перестрілка.

Нардеп Юрій Левченко заявив, що депутатський законопроект потрібно розглянути першим, оскільки він був зареєстрований раніше за президентський.

«А потім із тим своїм шахрайським, шулерським законопроектом робіть що завгодно. Можете хоч підтертися ним!» - продовжив Левченко, викликавши на себе вогонь з парламентської президії.

- Підтиратися будете в туалеті, де ви шашки запалювали, - відреагувала перший віце-спікер Ірина Геращенко.

- Пані Ірино, читайте такі ж лекції представникам вашого президента, які «козлів хочуть виносити». Один вже козлів хотів винести - опинився у Ростові. Подивимося, де опиниться цей, - «відстрілявся» Левченко, згадавши словесний випад із козлом у виконанні представника президента у ВР Ірини Луценко.

Коли дійшла черга до Луценко, яка представляла депутатам президентський законопроект щодо скасування недоторканності, та взялася за циферію. Пояснювала, чому для зняття депутатського імунітету на Банковій обрали саме 1 січня 2020 року. Помиляєтеся, якщо подумали, що пані Луценко озвучила те, що і так усім зрозуміло: якщо депутати голосуватимуть за скасування недоторканності не зі себе, а з наступників, шансів, що голосування буде результативним, більше. Представниця ж президента вирішила обійти цю «лобову» версію, відмазавшись розповіддю про затяжну процедуру внесення змін до Конституції. «Сьогодні голосуємо на першому рівні — за внесення законопроектів у порядок денний і відправлення до Конституційного Суду для висновку. Це забере певний час. Після висновку КС голосування у другому читанні має відбуватися на наступній сесії. У цей процес орієнтовно ввійдемо на осінь 2018 року. Вся процедура затягнеться до 2019-го», - озвучувала підрахунки Луценко.

Довго запрягали — проголосували за три хвилини. Ось тільки питання на засипку залишилося: чи такою ж масовкою, як благословили законопроекти про скасування недоторканності на ревізію у КС, голосуватимуть за остаточне ухвалення змін до Конституції щодо зняття імунітету?

Фото «Автомайдану»

Схожі новини