Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Апендикс виріжуть безкоштовно!

А от за візит до кардіолога без скерування сімейного лікаря доведеться заплатити. Які зміни передбачає медична реформа?

Услід за пенсійною реформою уряд береться реформувати медичну галузь. Якщо відповідний законопроект ухвалять, на українців чекають системні зміни у сфері охорони здоров’я. Перший етап реформи стартує з наступного року з первинної ланки — сімейних лікарів, педіатрів і терапевтів. На інших рівнях реформу планують впровадити до 2020 року.

Гроші йтимуть за пацієнтом

Як пояснюють у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, бюджетні кошти будуть спрямовуватися не на фінансування медичних закладів згідно з кошторисом, як це є зараз, а на оплату медичної послуги, яка буде надаватися конкретному пацієнту. «Гроші йтимуть за пацієнтом» — у поліклініку, лікарню, до сімейного лікаря, неважливо, у місто чи село, приватну клініку чи державну. Пацієнт обиратиме лікаря і медзаклад, держава буде оплачувати його лікування.

Буде створено Національну службу здоров’я (орган виконавчої влади зі спеціальним статусом), яка виконуватиме функції страховика і єдиного замовника з централізованої закупівлі медичних послуг, а також контролюватиме, чи виконуються умови договорів про медичне обслуговування населення. Медзаклади і Національна служба здоров’я укладатимуть рамкові договори. Обсяг послуг, які надаватимуться пацієнтам, буде переглядатися щороку.

На першому етапі реформи договори будуть укладати з усіма лікарнями, щоб ніхто не залишився без медичної допомоги. Нацслужба не володітиме коштами. Гроші будуть акумулюватися у держбюджеті на казначейських рахунках, новостворений орган виконуватиме лише функцію оператора — перераховуватиме бюджетні кошти медичним закладам відповідно до укладених угод.

Буде порахована кожна копійка

У 2017 році розмір медичної субвенції з держбюджету становить 55,5 млрд. гривень, або 2,1% ВВП. Замість того, аби оплачувати медичні послуги для людей, держава «спалює» ці гроші, утримуючи велетенські площі, сплановані за нормативами 1970-х років. Тож держава припинить виділяти гроші лікарням тільки за те, що вони існують. Кошти платників податків будуть йти на лікування людей, які до цих лікарень звертаються. У проекті бюджету-2018 уряд заклав рекордну суму на фінансування сфери охорони здоров’я — 113,9 млрд. гривень. Проведення реформи дозволить використати бюджетні кошти максимально ефективно.

За окремі медичні послуги доведеться платити

Буде створено чіткий перелік медпослуг, які у 100% обсязі оплатить держава (тобто громадяни їх отримуватимуть безкоштовно). Щороку цей список переглядатиме Кабмін. Обсяг коштів на програму медичних гарантій буде закладатись у розмірі не менше 5% ВВП. До гарантованого пакета послуг не буде входити естетична медицина і ліки недоведеної ефективності. Також доведеться повністю оплачувати вартість звернень до лікарень без скерування лікаря, крім екстреної допомоги.

Лікарі зароблятимуть до 18 тисяч гривень

Медсестри — до 12 тисяч. За кожного пацієнта у 2018 році лікар отримуватиме 370, а не 210 гривень, як планувалося раніше. Оптимальна кількість хворих, яких має за планом “набрати” лікар, — 2000.

Оплата роботи фахівця буде залежати від кількості пацієнтів та якості послуг, які він їм надає. За такої системи лікар буде зацікавлений якісно лікувати, оскільки до поганого спеціаліста ніхто не прийде. Хороший лікар матиме більше пацієнтів і, відповідно, більшу зарплату. Лікарі та лікарні конкуруватимуть за пацієнтів і будуть зацікавлені підвищувати якість своїх послуг.

Реформа стартує з первинної ланки медичної допомоги

Українцям потрібно буде обрати сімейного лікаря (терапевта, педіатра) і підписати з ним угоду на медичне обслуговування. Лікаря можна обрати незалежно від місця проживання і незалежно від того, де приймає фахівець — у поліклініці, приватній клініці чи має власну практику.

Допомога, яку надає сімейний лікар, терапевт чи педіатр, буде повністю оплачуватись державою. А це — консультації лікаря необмежену кількість разів, профілактичні огляди, базові аналізи, рецепти на доступні ліки, які можна отримати в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою, скерування до лікарів-спеціалістів, а також видача довідок і листів непрацездатності.

Схожі новини