Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Прорив» Саакашвілі на кордоні покажуть у прямому ефірі?

Позбавленого українського паспорта екс-президента Грузії можуть зустрічати у «Краковці» Юлія Тимошенко, Володимир Парасюк, Мустафа Найєм, Анатолій Гриценко...

Чим ближче 10 вересня, тим більше напруженості у прикордонників на пункті пропуску “Краковець” (Львівська область) і у чиновників на Банковій у Києві. Цього дня польсько-український кордон збирається перетнути Михайло Саакашвілі — колишній голова Одеської облдержадміністрації, лідер партії “Рух нових сил”, якого недавно президент Порошенко позбавив громадянства України. За офіційною версією — під час заповнення анкети Саакашвілі приховав дані про порушені проти нього кримінальні справи, а на думку соратників М.С. — у немилість він потрапив через критику глави держави. Незважаючи на те, що паспорт з тризубом у Саакашвілі уже не чинний, політик сповнений бажання всіма правдами-неправдами проникнути в Україну. Ексцес на кордоні неминучий?

Схоже, своє повернення опальний діяч хоче перетворити на скандал всеукраїнського, а то й міжнародного рівня. Через соціальні мережі Саакашвілі скликає на “Краковець” своїх прихильників — як політиків, так і рядових симпатиків. Очікується, останніх збереться не один десяток, ночуватимуть у наметах. Знаючі люди кажуть, що “групу підтримки” можуть скласти виборці нардепа Володимира Парасюка, який начебто має пієтет до екс-президента Грузії (Яворівщина входить в округ Парасюка), а також найняті відомим бізнесменом Петром Димінським футбольні уболівальники. Для олігарха це нібито буде можливість помститися владі за те, що “пресингує” його через історію зі смертельною ДТП...

Якщо вірити розмовам у кулуарах “Руху нових сил”, виявити підтримку Саакашвілі прибудуть лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, засновник “Громадянської позиції” Анатолій Гриценко, народні депутати Юрій Дерев’янко, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Віктор Чумак, Єгор Соболєв, Семен Семенченко, згадуваний Парасюк. А також позбавлений депутатства Єгор Фірсов, колишній заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе. А ще — позафракційний Євгеній Мураєв, якому приписують контроль над телеканалом NewsOne. Є дані, що Саакашвілі домовився з Мураєвим про пряму трансляцію подій у “Краковці” 10 вересня. Не виключено, що туди приїде і міський голова Львова, лідер партії “Самопоміч” Андрій Садовий, який не раз пив у Ратуші каву з Міхо, і який, як і Саакашвілі, побив горщики із Петром Порошенком. Не виключено, що в оточенні цього поважного “ескорту”, під фотоспалахи камер і скандування “масовки” екс-голова Одеської ОДА нелегально намагатиметься з Польщі увійти в Україну. Питання питань: як на це зреагують люди у погонах?

Коментар для «ВЗ»

«На Банковій не відігруватимуть назад ситуацію з паспортом Міхо...»

Віталій КУЛИК, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства

- Думаю, Саакашвілі таки спробує перетнути кордон. Швидше за все, це йому не вдасться, є відповідне роз’яснення з цього приводу Державної прикордонної служби — про те, що він не має права перебувати на території України. Паспорт анулюють як такий, що втратив чинність. Якщо Саакашвілі “прориватиметься”, то буде затриманий і депортований. Напевно, не обійдеться без “хватання за грудки”, використання високопарних слів на камери, брифінгів політиків. Іміджевої користі українській владі ця “НП” точно не додасть...

Не виключаю іншого варіанта — проникнення Саакашвілі в Україну, скажемо так, не зовсім легальним способом. Або легальним — але не у тому місці, де було анонсовано.

- Чи не може цей конфлікт на кордоні, ймовірне збурення там спричинити скасування безвізового режиму України з ЄС?

- Ні, йдеться про питання нашої внутрішньої політики. Хоча я не згоден з тим, як вчинили щодо Саакашвілі, позбавивши його громадянства. Це було не правове рішення.

- Для чого їдуть на кордон політики?

- Для політичного демаршу. Ця ситуація дозволить піаритися всім без винятку — і тим, хто виступає за Саакашвілі, і тим, хто проти нього. Цей піар гратиме на шкоду Україні. Ситуацію буде використано для створення негативної інформаційної картинки у світі, зокрема у Росії.

- Хто і як має зробити так, щоб “і коза була цілою, і вовк ситим”?

- Це вже неможливо. Ніхто на Банковій не відігруватиме назад ситуацію з поновленням громадянства Міхо. Там загнали себе у глухий кут — і зараз “вигрібатимуть по повній” від Саакашвілі, який використовуватиме будь-який майданчик для критики владної команди і Порошенка зокрема.

- Події 10 вересня у “Краковці” якось “аукнуться” у парламенті?

- Не виключаю блокування трибуни. А на кордоні побачимо спроби набити морду начальникові застави, інспекторові, який безпосередньо не допускатиме Саакашвілі. Звучатимуть заклики “не виконувати злочинних наказів”. Ми побачимо намагання зігнати злість на людях, які виконують наказ і підпорядковуються тим, хто приймає політичні рішення.

Фото rns.org.ua

Схожі новини