Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лихо через сміття

Львів просить керівництво держави оголосити надзвичайну екологічну ситуацію.

Львівська міська рада скерувала листи голові Львівської ОДА, прем’єр-міністрові України, голові РНБО, а також голові Верховної Ради і президентові України щодо ініціативи оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. Заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак заявив, що меморандум (підписаний із містами області щодо вивезення ТПВ зі Львова) не працює, і необхідні невідкладні дії, аби далі не погіршувалася екологічна ситуація у Львові.

«Ситуацію можна вирішити за день, якщо розблокувати для Львова полігони. В Україні 5,5 тисячі полігонів!» - заявив Андрій Садовий. Він прокоментував у ”Фейсбуці” рішення міської комісії щодо оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації: «Організатори «сміттєвої» блокади можуть починати святкувати. У нас не залишилось інших можливостей для уникнення екологічної біди. Тримались рік! Повірили у підписи держчиновників під меморандумом про зняття блокади. Дарма повірили».

За словами міського голови, мав би бути такий порядок дій: ініціатива щодо оголошення Львова зоною надзвичайного екологічного лиха має виходити від Кабміну або РНБО. Наступний крок — указ президента, після чого має бути рішення Верхов­ної Ради.

Реакція прем’єр-міністра Володимира Гройсмана не забарилася. На засіданні Кабміну 14 червня він розкритикував мера Львова Андрія Садового за неспроможність самотужки вирішити проблему накопичення сміття в місті. «Будь ласка, не шукай крайніх, а візьми і зроби, і продемонструй, як це треба робити для всієї країни. Бо робити винними тих, хто до цього не має жодного відношення, — це, як мінімум, несправедливо, нечесно і не по-лідерськи», — наголосив глава уряду, звертаючись до мера Львова, якого не було на засіданні Кабінету Міністрів.

У міській раді говорять про несамовитий тиск на компанії, які перевозять відходи. Три з них уже оголосили форс-мажор - не мають куди вивозити сміття. Ще трохи працюють “Грінера”, “Санком”, “Львівспецкомунтранс”. Найбільша компанія, АVЕ, паралізована, правоохоронці вилучили всі документи, мають претензії до керівництва компанії.

Андрій Садовий вважає це «чітко спланованою провокацією. Тим часом у Львівській ОДА не вбачають політики у сміттєвій кризі. «Не треба свою бездіяльність перекидувати на когось іншого, - зазначив у розмові з журналістом “ВЗ” директор департаменту розвитку та експлуатації ЖКГ Львівської ОДА Назарій Романчук. - Перш ніж оголошувати надзвичайний стан, мусять бути підстави. Керівництву міськради треба їхати до міських голів, на території яких розташовані сміттєзвалища, переконувати їх. Треба перестати бавитися у політику і почати працювати».

Очільник департаменту навів приклад: два тижні минуло, як був підписаний меморандум, а до міського голови міста Мостиськ від міської влади Львова ніхто не звернувся. Коли ж міста області проводили громадські слухання, як цього вимагав меморандум, люди питали: «А де представник Львова?». Ніхто не приїхав, окрім депутата ЛМР від блоку Петра Порошенка Івана Рудницького (6 червня призначений директором новоствореного департаменту з питань поводження з ТПВ).

У Львівській ОДА розпочинають громадські слухання щодо будівництва сміттєпереробного заводу на території Львівщини. Під завод пропонують 17 земельних ділянок в області, де й пройдуть обговорення з громадами. Для цього розробили графік - упродовж місяця, до 15 липня, інвестори презентуватимуть місцевим громадам проекти комплексів з утилізації ТПВ. Місця розташування таких ділянок - діючий полігон ТПВ у Стрию, територія Новороздільського заводу складних мінеральних добрив, ділянка, що межує з діючим сміттєзвалищем на території Броницької сільради у Дрогобицькому районі, діюче сміттєзвалище на території Бродівської міськради.

Нагадаємо, 31 травня, на підсумковому засіданні конкурсної комісії щодо визначення інвестора з будівництва сміттєпереробного комплексу на території Львівської області, визначили трьох переможців: ТзОВ «Вейст Менеджмент Системс», ТзОВ «Глассворк технолоджі» та інвестиційно-екологічна компанія «ІЕК».

Львів’яни на знак протесту через невивезення непотребу перекривають вулиці. Цього тижня перекрили вулицю Княгині Ольги, біля ринку «Провесінь». Перед тим — вулиці Володимира Великого і Рубчака. Більш свідомі містяни, навпаки, готові самі прибирати вулиці і закликають сусідів долучатися і виходити разом на толоку - щоб місто не потонуло у завалах.

А тим часом...

У середу, 14 червня, суд обрав запобіжний захід директору одного з найбільших перевізників сміття, компанії АVЕ, Юрію Грибану — два місяці під вартою або внесення застави 480 тис. грн., повідомляє ZAXID.NET. Грибана звинувачують у заволодінні коштами міського бюджету Львова в особливо великих розмірах. Це кошти, які місто платить приватним компаніям, з якими укладено угоди, за вивезення сміття. Прокуратура вимагала заставу у 10 млн. грн., але суддя визначила розмір застави у 480 тис. грн. Прокуратура стверджує, що Грибан фактично заволодів коштами з міського бюджету на суму 600 тис. грн. Крім цього, ця ж особа підозрюється у вчиненні закінченого замаху на заволодіння бюджетними коштами, призначеними на перевезення та захоронення ТПВ на суму понад 9 млн. грн.

Фото порталу ”Форпост”

Схожі новини