Передплата 2024 «Добрий господар»

«Радий, що безвіз запрацював, але їдемо у Польщу за візами, бо якось не сподівалися...»

Журналіст «ВЗ» спостерігала, як українці святкували відкриття кордонів з ЄС.

Лише за перших 11 годин після старту безвізу кордон перетнули 20 660 громадян України, з них 5 290 — в’їхали за біометричним паспортом.

Прикордонники очікують, що потік людей на кордоні стрімко збільшуватиметься у найближчі тижні — не лише через безвіз, а й через початок сезону відпусток.

У ніч на 11 червня журналіст «ВЗ» зустрічала старт безвізового перетину кордону на українсько-польському кордоні, у пункті пропуску «Рава-Руська». Спостерігалося помітне пожвавлення. На момент старту безвізової угоди рух автівок призупинили для урочистостей. Святкову промову виголосив голова Львівської ОДА Олег Синютка, який вслід за президентом Петром Порошенком використав рядки російського поета Лермонтова про «немиту Росію». «Сьогодні залишаємо в минулому Радянський Союз, радянський менталітет і рухаємось вперед до європейських цінностей. Ми заплатили за це дуже велику плату — життя наших героїв», — наголосив Олег Синютка.

Рівно о першій годині ночі прозвучали гімни України та Євросоюзу. До пункту контролю під’їхав автомобіль з чотирма пасажирами — першими українцями, які мали перетнути кордон за новою системою. Водій авто простягнув біометричні паспорти прикордоннику і за декілька секунд отримав документи і дозвіл на перетин кордону.

«Системи оновлені, ми отримали новітню техніку і оформлення одного громадянина буде тривати не більше 7-8 секунд. Наші польські колеги теж працюватимуть у посиленому режимі», — розповів «ВЗ» перший заступник начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Руслан Краснопортко.

На «Раві-Руській» в середньому оформляють 5 тисяч осіб за добу. Прикордонники запевняють, що збільшать потік людей до 90-100 осіб за годину. На пропускних пунктах «Краковця» і «Рави» діє експеримент з поділом смуг реверсного руху. Однією смугою рухаються українці на українських автомобілях і громадяни країн ЄС на автомобілях з європейськими номерними знаками. По іншій смузі — учасники Малого прикордонного руху, тобто українці на автомобілях з іноземними номерами. Таке відокремлення суттєво пришвидшує рух транспорту через кордон.

«Радий, що безвіз запрацював, але їдемо у Польщу за візами, бо якось не сподівалися... Головне, щоб через ці біо­метричні паспорти черги не збільшились», — побоюється водій пан Роман.

Якщо черги зростатимуть, то прикордонники застосовуватимуть рухомі комплекси автоматизації. Такий мобільний комплекс має чотири робочі місця з перевірки біометричних даних. За допомогою супутникового зв’язку прикордонники оформлятимуть громадян та транспорт в онлайн-режимі. Комплекс працює вже два роки, і здійснювати контроль можна не лише на пунктах пропуску, а й у будь-якій точці України.

Фото автора

м. Рава-Руська, Жовківський район

А тим часом...

2,8% українців, які перетнули кордон України з ЄС у першу добу дії безвізового режиму, не мали візи у паспорті. Таку цифру опублікувала «Економічна правда» з посиланням на Департамент консульської служби МЗС.

«Олексійович, давайте швидше, бо тут журналюги…»

Переважна більшість радісного народу, що зустрічав президентів на кордоні, – це держслужбовці та бюджетники.
Переважна більшість радісного народу, що зустрічав президентів на кордоні, – це держслужбовці та бюджетники.

Свита президента України в Ужгороді зробила все, аби журналісти не зіпсували святкового настрою Петру Порошенку.

Павло БІЛЕЦЬКИЙ

Петра Порошенка під час візиту на Закарпаття, зокрема на вантажний термінал КПП «Ужгород», сумлінно вберігали від незручних запитань акредитованих на подію журналістів. Про це кореспонденту «ВЗ» розповів колега Віталій Тереля із закарпатського видання «Трибуна», якого, взявши за одяг, охоронці безцеремонно відтіснили від президента.

— Приїзд Порошенка в Ужгород був чудовою нагодою поставити йому кілька запитань, які турбують Україну, — розповідає Віталій Тереля. — Тому й вирішив піти на зустріч із гарантом. Прийшов до ОДА, де зібралося ще близько 20-ти журналістів. Побачив купу автобусів. У них мали «вантажити» держслужбовців із Закарпатської ОДА. Ще більше автобусів із районних центрів Закарпаття помітив уже на самому КПП «Ужгород». Туди звезли з районів працівників РДА, лікарів, освітян та ін…

Виступивши перед присутніми, президенти України та Словаччини пройшлись коридором в напрямку кортежу, робились багаточисельні селфі, відтак почали співати гімн України. Президент зупинився та заспівав разом з людьми.

«Але основного — діалогу президента з народом — не було. Коли я спробував поставити запитання, то не встиг відкрити рота, як мене свита гаранта взяла за одяг і відтіснили від нього. Не давали наблизитися до нього і на 5 метрів. Коли президент сідав у своє авто, почув, як один із охоронців сказав: «Олексійович, давайте швидше, бо тут журналюги…».

Натомість вдалося привітатися і коротенько поговорити зі словацьким керманичем Андреєм Кіскою, який не уникав ні українських, ні словацьких журналістів…

Цікавлюсь у колеги, що хотів запитати у президента. Каже, підготував кілька запитань. Наприклад, чому, попри підняття мінімальної зарплати до

3200 гривень, бюджетникам врізають ставки, залишаючи по 0,5-0,75 відсотка? Чому з ініціативи ставлеників президента у комітетах Верховної Ради притискаються права українців-автовласників з іноземною реєстрацією і не приймаються готові законопроекти, які б вирішили цю проблему? Чому жоден корупціонер часів Януковича з тих, що причетні до смертей сотень українців, не сидить у в’язниці, а частина тієї команди сидить у владі різних рівнів?

Пафос до приїзду Порошенка нагадував візит Януковича у недалекому 2012 році. Як тоді, так і нині місцеві чиновники зробили ілюзорну картинку щасливих людей, які раді бачити гаранта, і всілякими способами намагалися убезпечити його від негативних емоцій, щоб ніхто, боронь Боже, не зіпсував главі держави свята.

P.S. За старою-доброю традицією, на­передодні візиту президента (о пів на другу ночі) в Ужгороді нарешті за багато років нанесли дорожню розмітку. Щоправда, лише на відрізку від аеропорту до кордону…

Схожі новини