Передплата 2024 ВЗ

У Львові відзначають Свято Героїв

У Львові молитвою та урочистою ходою відзначили День Героїв

У Львові у неділю, 28 травня, відзначають Свято Героїв, під час якого вшановують українців, які брали участь у національно-визвольних змагань початку ХХ століття, патріотів, які зазнали репресій і ув’язнень у радянські часи, та подвиги сучасних українців під час Революції Гідності та проведення антитерористичної операції на Сході України.

Святкування почалося з покладання квітів до пам’ятника Романові Шухевичу у с. Білогорща. Опісля студенти Львівського державного університету фізичної культури пробігли 12-кілометрову естафету «Вогонь пам’яті героїв» до поля почесних поховань на Личаківському кладовищі, де поховані учасники АТО.

Загиблих прийшли вшанувати рідні, патріоти, представники влади міста та області. Героям принесли квіти та запалили лампадки, відбулася панахида за їхніми душами.

«Коли Україна здобула незалежність, ми щороку приходили на наш цвинтар, покладали квіти, говорили про ті важкі часи, як це було. Все змінилось три роки тому. Змінила все війна. Саме страшне, коли ти бачиш, як вмирають хлопці, які молодші за тебе, твої однолітки. Це важко психологічно перенести. Дуже легко говорити про минуле. Легко говорити про майбутнє. Важко говорити про сьогоднішній день. Кожна нова могила, кожен новий хрест на цьому полі — це ще один шрам на серці Львова», — зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ми завжди повинні пам’ятати про кожну родину, про кожну сім’ю, яка втратила свого Героя. Війна закінчується тоді, коли з почестями поховаємо останнього солдата, який брав в ній участь», — додав він.

Головною ж подією святкування стала урочиста маршова хода від пам’ятника Тарасові Шевченку на проспекті Свободи до пам’ятника Степанові Бандері. Участь у ній взяли кілька тисяч людей, серед яких представники ветеранських, патріотичних громадських організацій, учасники АТО, добровольці, які воювали на Сході, учасники Революції Гідності та родичі героїв Небесної Сотні, волонтери, представники державних органів, навчальних закладів, політичних партій та містяни.

Фото Павла Паламарчука / ZAXID.NET та Анастасії Сороки

Ходу очолила кінна колона реконструкторів, одягнених у строї середньовічних лицарів, Українських січових стрільців та козаків та оркестр Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Першими в колонні йшли львівські ветерани УПА та члени Товариства політв’язнів та репресованих.

Як зазначив громадський діяч Юрій Антоняк, Свято Героїв відзначається у травні, оскільки саме в цю пору життя за майбутнє України віддали провідники українського національно-визвольного руху Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець.

Учасники ходи, рухаючись вул. Коперніка, зупинялися для вшанування діячів української історії біля таблиці Романові Дашкевичу, таблиці Олександру Гасину, таблиці патріарху Йосипу Сліпому та біля пам’ятника отцю Маркіяну Шашкевичу. Далі вшановували пам’ять жертв спецслужб тоталітарних режимів біля пам’ятної таблиці на вул. С. Бандери; жертв комуністичних злочинів біля пам’ятника на площі Маркіяну Шашкевича. Учасники ходи також зупинялися біля пам’ятника Миколі Вербицькому, біля таблиці Романові Шухевичу та таблиці Євгенові Коновальцю.

На площі біля пам’ятника Степанові Бандері хори з двадцяти районів області виконали гімн України під музичний супровід оркестру Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного. Також виступила дівчинка, чий батько загинув у зоні АТО. Опісля розпочалася мистецька частина заходу.

Самі ж учасники ходи зазначають, що хочуть, щоб Свято Героїв, яке проводять у Львові з часу проголошення незалженості України, стало загальнонаціональним.

«Свято Героїв, на жаль, не відзначається на державному рівні. За великим рахунком, ми створюємо прецедент для відзначення цього свята на державному рівні. На рівні області воно відзначалося від часу проголошення незалежності України, і з кожним роком воно набувало більшої масовості і розголосу. Цього року, на мою думку, це епопея - найбільше людей бере участь у цьому заході. Беруть участь з власного бажання, бо їм це болить, для них це рідне. Сьогодні свій вихідний ми проводимо саме так - у колі друзів, які своїми вчинками подають приклад новим поколінням. Цей захід — гарний прецедент для патріотичного виховання молоді», — зазначив ZAXID.NET демобілізований військовослужбовець, представник Державної служби України у справах учасників війни і учасників антитерористичної операції Володимир Шамрай.

Схожі новини