Передплата 2024 «Добра кухня»

«Паперовий» меморандум?

У ЛОДА підписали угоду, згідно з якою львівське сміття будуть утилізовувати на полігонах області. Експерти передрікають, що документ не працюватиме…

Як повідомили “ВЗ” в управлінні житлового господарства ЛМР, станом на ранок понеділка, 24 квітня, сміття не вивезено з 249 контейнерних майданчиків житлового фонду. Це 20% від загальної кількості. Щодня місто продукує 500-600 тонн твердих побутових відходів. Щодо сміттєвих майданчиків бюджетних установ, то наразі ТПВ не вивезено із 29 контейнерних майданчиків закладів освіти та двох контейнерних майданчиків закладів охорони здоров’я.

У львівській владній верхівці від конфронтації нібито перейшли до домовленостей щодо вивезення ТПВ. У п’ятницю, 21 квітня, за участі голови ЛОДА Олега Синютки і віце-прем’єра Володимира Кістіона підписали меморандум між Львівською ОДА, Львівською облрадою та дев’ятнадцятьма органами місцевого самоврядування області (в особі мерів міст) щодо поводження з твердими побутовими відходами, які утворюються у Львові. Документ діятиме два роки. Він передбачає, що полігони області прийматимуть львівські відходи, Львівська міська рада оплачуватиме це з коштів міського бюджету.

Після підписання меморандуму має розпочатися процес підписання прямих угод із власниками полігонів області. Міста, які прийматимуть сміття, отримають кошти на реалізацію соціально-економічних проектів: будівництво доріг, освітлення, водопостачання, реконструкцію об’єктів соціальної сфери. Також створять громадську наглядову раду, яка контролюватиме процес вивезення сміття з міста. Згідно із меморандумом, найбільше львівських ТПВ прийматиме Новояворівськ — 80 тонн на добу. Самбір — 70 тонн, Миколаїв — 60, Дрогобич — 50, Стрий і Червоноград — по 40 тонн, Буськ, Борислав, Сокаль і Золочів — по 30, Жидачів, Радехів, Броди — по 20, Белз, Великі Мости, Мостиська, Перемишляни, Рава-Руська, Старий Самбір — по 10 тонн.

Такий меморандум посадовці мали би підписати ще одинадцять місяців тому, одразу після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Суд тоді заборонив вивозити туди сміття, і було зрозуміло, що проблема назріватиме. Однак цього не зробили, натомість усе переросло у “сміттєву блокаду” Львова. Очевидно, столична влада нарешті зрозуміла, що їм треба закінчувати кампанію з дискредитації Львова. Але своїми діями вони “випустили джина з пляшки”. Практично по всій Львівщині жевріють протести активістів, місцеві громади налаштовані не приймати львівське сміття. Активісти не упускають можливості зайвий раз попіаритися на проблемі — готуються до майбутніх виборів. Не треба бути особливим аналітиком, щоб спрогнозувати, що “сміттєвий меморандум” може залишитися на папері. Міський голова Бродів Анатолій Белей вже заявив, що відмовляється підписувати меморандум без погодження із місцевою громадою. А позиція активістів і депутатів Бродівської міськради, каже, відома — не приймати львівського сміття.

Конфлікт назріває і в Миколаєві. Попри те, що мер Андрій Щебель підписав меморандум, очевидно, виконувати його йому не дадуть. “Згідно із меморандумом, Миколаїв має приймати 60 тонн львівського сміття на день, а крім того, за іншими угодами — ще 120 тонн, - розповів “ВЗ” громадський активіст, екс-мер Миколаєва Ігор Хімчак. - На нашому сміттєзвалищі, виявляється, вже другий тиждень працює приватна фірма, захоронює сміття, ніхто про це не знає. Це заборонено, бо на нашому полігоні немає екрана (глиняного “піддону”, який не допускає інфільтрати зі сміття у ґрунт). Міський голова Миколаєва підписав меморандум, не порадившись із громадою. А за два тижні до того віддав приватній фірмі усе сміттєзвалище — без жодних рішень сесії. Каже, зробив це за рішенням виконкому. Але це є земля, тож питання має виноситися на сесію. Мер почув, що громада невдоволена, і збирає виконком знову — буде доводити, що за те, що нам поставлять вагу і відеокамеру (за кошти міського бюджету Львова. - Авт.) нам будуть сюди возити сміття. Жодна плата, яку виділить Львів, не компенсує нам екологічної катастрофи, яку збираються тут влаштувати. Робити тут нові Грибовичі? У нас піщані ґрунти. Якби нам виділили гроші, зробили сортувальну лінію, реконструювали полігон за державними будівельними нормами, дотримуючись екологічного законодавства, — можна було би приймати сміття. А так — ні. Нікого сюди не пустимо. Наше сміттєзвалище робили для Миколаївського району. У нас сміття “чисте”, а львівське - “брудне”. У нас усі харчові відходи утилізуються на приватних господарствах. А у Львові їх викидають у сміттєві баки. Наразі наша ініціативна група ще утримується від того, проводимо перемовини. Голова РДА і голова райради на нашому боці. Якщо нас не послухають - дійдемо до радикальних заходів, будемо перекривати дорогу...”.

Схожі новини