Передплата 2024 «Добрий господар»

Президент освоював офшори, дружина — іспанський курорт, а син з невісткою готівку колекціонували

Що Петро Порошенко показав у новій е-декларації.

Як і в першу хвилю електронного декларування, президент Петро Порошенко відзвітував про доходи і статки за минулий рік не серед перших, а у хвості списку. Цьогоріч — навіть з випередженням графіка: подав декларацію не за годину, а за дві до закінчення встановленого терміну. Ось тільки охочим зазирнути у сімейну казну Порошенків довелося зачекати: через постійні перебої у роботі електронного реєстру декларацій доступитися до інформації вдалося не одразу.

Порівняно з позаминулим роком, президентська зарплата поважчала утричі. Якщо у 2015-му Порошенко отримав за рік 121 тисячу бюджетних гривень (у середньому — 10 тисяч на місяць), то 2016-го сума зросла до 366 тисяч (30,5 тисячі щомісяця). А з нею потроїлася і президентська благочинність, на яку Порошенко переказує свою зарплату.

Та що там 366 казенних тисяч, коли тільки з банківських рахунків президентові торік майже 12 мільйонів гривень набігло! Гроші на чорний день подружжя Порошенків трохи під матрац відкладає, трохи — у сімейний Міжнародний інвестиційний банк. Трохи — це майже 200 тисяч гривень, 26 мільйонів доларів і 14 тисяч євро банківської заначки та 180 тисяч гривень і 60 тисяч доларів кешу. Плюс -1 млн. 64 тис. доларів на рахунку Rothschild Trust Schweiz AG у Швейцарії.

Люксових меблів, шикарної ювелірки і дорогих годинників у цьогорічній декларації президента не додалося. Як і гардеробних обновок (а-ля норкові шуби і сумочки від Dior та Chanel) у Марини Порошенко. А ось перед спокусою витратитися на кіпрський офшор президент не встояв: до колекції прикупив 20 тисяч акцій компанії з «брендовим» словом Limited у назві.

Від списку компаній, власником яких є Петро Порошенко, очі розбігаються. Близько сотні найменувань, з географією від України до Росії та Китаю. Серед задекларованих президентом витрат — 11,7 тисячі євро за користування житловим приміщенням. Ні, не у Києві чи Вінниці, а на іспанському курорті Малага, який, судячи з декларації, облюбувала перша леді.

У шести рядках «витратного» розділу декларації згадується про коштовний граніт науки. На навчання зі сімейного бюджету за рік витратили майже 3,5 мільйона гривень. Схоже, це — ціна британської освіти для доньок і молодшого президентського сина. Поки сестри і брат колекціонують «імпортні» знання, старший нащадок Порошенків перекладає з матраца під матрац імпортні купюри. Порівну з дружиною. За минулий рік нардеп Олексій Порошенко задекларував готівкою понад 95 тисяч доларів і 82 тисячі євро. Стільки ж — у дружини. Гривневого кешу теж порівну - по 317 тисяч.

Кошти у сімейному банку Олексій Порошенко задекларував (12 тисяч євро і 4833 гривні). А ось отримані з них проценти вказати забув. Мовляв, на одну лише депутатську зарплату і перебивається.

Схожі новини