Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це спланована провокація, щоб погіршити українсько-польські відносини...»

У Львові виник «сепаратистський скандал» довкола директора школи з польською мовою викладання №10.

“Маємо честь представити вам: пан Ришард Вінценц - директор середньої загальноосвітньої школи №10 у Львові. І його дописи на сторінках “ВКонтакте” та “Однокласниках”. Зверніть особливу увагу на те, коли розмістив на своїх сторінках у соцмережах світлини: «Слава Червоної армії» і «Георгіївська стрічка». Це відбулося у травні і вересні 2014 року. У той час російська армія вже окупувала Східну Україну і вбивала українських патріотів !”. Таке повідомлення з’явилося на інтернет-сторінці у “Фейсбуці” спільноти Dobrodziej. Коли побачила цю інформацію, подумала, що це, мабуть, фейк... Хіба може директор школи у Львові прославляти Червону армію і виставляти на своїй сторінці у соцмережах георгіївські стрічки, які є символом сепаратизму в Україні?

Після того, як фотографії директора згаданої школи почали поширювати у соцмережах, під ними з’явилися десятки коментарів. “Хто сепаратист, Вінценц? Та він патріот, яких ще пошукати треба і антісовєтчік зі стажем!” - йдеться в одному з дописів. Деякі дописувачі звинуватили Dobrodziej у наклепі та спланованій провокації.

“Перед тим, як постити інформацію, потрібно впевнитись, що вона правдива. А за наклеп існує кримінальна відповідальність. Будьте більш обачливі й з більшою повагою ставтеся до інформації, яку публікуєте”, - пише одна дописувачка. Dobrodziej дав свою відповідь: “Ви підозрюєте, що сторінки пана Wincenca хакери зламали?

Дійсно у це вірите? Тобто хакери розмістили дві скандальні світлини у 2014 році, а пан Ришард два роки цього не помічав? Уявіть собі, що хакери зламали вашу сторінку, щоб вас скомпрометувати, ви цього не помітили, а через два роки хтось інший підняв скандаль... Що ви робите? Видаляєте ці дві скандальні світлини, а потім ще свої сторінки з Інтернету? Чи, може, пояснюєте, що світлини не ваші, що хтось їх розмістив від вашого імені? А що робить пан Wincenc? (Його сторінка у “ВКонтакті” після скандалу виявилась заблокованою. — Авт.). Окрім того, для нас набагато скандальнішою справою (від цих двох дурних світлин) є справа діяльності незаконного парамілітарного формування у Львові (утворення, що має військовий характер або наближений до нього, але при цьому формально не входить до складу Збройних сил. — Авт.). Тут пан директор школи є дуже активний і його роль в цій діяльності насторожує...”.

Аби розібратися, що у цій мутній історії правда, а що фейк, я пішла у школу. Стикнулася з директором у коридорі. Представилася. Він до свого кабінету не запросив. Прямував на вулицю. У руках тримав сигарету... “Усі коментарі нехай дає міська рада, — відрізав Ришард Вінценц. — Адже я державний службовець...”. Але я наполягала на розмові, просила прокоментувати скандал. “Я вам відразу скажу: це спланована акція. Мета якої — погіршення українсько-польських відносин. Це скріншоти... Фотографія з автоматом моя, не буду заперечувати. Якщо йдеться про георгіївську стрічку — це скріншот. Якщо йдеться про відкритку (на якій зображена радянська зірка з серпом, молотом і георгіїв­ською стрічкою. — Авт.), вона була, не буду приховувати, на сторінці в “Однокласниках”, як подарунок. Це хтось зробив, хто зацікавлений, а ми знаємо, хто зацікавлений, щоб поляків з українцями посварити. Щоби польська і українська громади жили недружно... Це мене обурює”.

“Тоді чому вчинили це проти вас?” — питаю. “Не тільки проти мене... У цей день пішла атака на різні польські організації. Була організація, яка називається “Стрілець”, зацькували їх. Пізніше школу, пізніше польське радіо. В один день...”. Директор зауважив, що фото з георгіївською стрічкою побачив у п’ятницю, 3 березня. У цей день написав заяву до СБУ. “Бачила фото, де ви у польській формі, з автоматом”... “Це не польська форма, а стрілецька... Я був на Яворові, на полігоні. Ми збирали кошти для 93-ї бригади, на лікування бійців АТО. Це був день війська польського. Ми зібрали 38 тисяч грн. для допомоги”.

Пан Ришард працює директором школи №10 вісім місяців. До того викладав у цій школі історію (має 27 років викладацького стажу). Похвалився, що є одним з кращих фахівців у Львові з історії Польщі. “Що ви думаєте про війну на сході?” — запитую. Пауза... “Все, я вам дякую. Я вам і так забагато сказав”. У цей момент чую у себе за спиною голос вчительки: “Прошу залишити директора. У нього є обов’язки ...”. Уже на вулиці директор, який нервово курив, додав: “Війна — це є біда. І для нас...”.

Ця розмова “на ходу” залишила двояке враження. З одного боку, не можна виключати, що це була інформаційна диверсія, щоб скомпрометувати Львів. Справді, посварити українців і поляків. З іншого боку, поведінка пана директора була дивною, надто нервовою, відповіді хаотичні. Адже він мав усі шанси нормально усе пояснити, як кажуть, розжувати, щоб у мене, як журналіста, не залишилося відчуття недоговореності. А він явно не був зацікавлений у нашій розмові... Тим часом Львівська міська рада протягом майже цілого дня готувала коментар. У результаті розмістила на своєму сайті таке повідомлення: “За результатами поширеної в медіа інформації, з директором школи №10 Ришардом Вінценцом у департаменті гуманітарної політики ЛМР відбулася зустріч, під час якої сам директор заявив, що таку інформацію на сторінках соціальних мереж не поширював (Прикро, що на цю зустріч не запросили журналістів. — Авт.).

В управлінні СБУ у Львівській області пояснили, що кримінального провадження за цим фактом не зареєстровано. Давати офіційні коментарі відмовились, посилаючись на захист персональних даних. Порадили звертатися у Нацполіцію, яка, мовляв, займається антиукраїнською символікою... “Юридична оцінка була здійснена. Ніяких зауважень у нас немає”, — додали у відомстві.

Коментар для “ВЗ”

Зоряна ДОВГАНИК, в.о. начальника міського управління освіти

Директор заперечує, що він розміщував фотографії з георгіївською стрічкою. Фотографія, де він зі зброєю, це на навчаннях, на Яворівському полігоні. Він інформував Службу безпеки України про ту інформацію, яка розміщена на його сторінці у “ВКонтакті”. І служба безпеки над тим зараз працює. До речі, на зустрічі з директором були присутні представники і батьківської громади, які задоволені роботою даного керівника. Жодних скарг щодо його роботи не надходило. Директор пояснював, що це фейк. Що це диверсія, що це навмисно зроблено. Він пояснив, що ці фото були йому у подарунок надіслані. Він сказав, що він за цією сторінкою не відслідковував довший час. Оскільки він користується сторінкою у “Фейсбук”. На мою думку, виглядає, що це фейкова інформація, але будь-які висновки зможуть зробити відповідні органи. Ми самостійно цього зробити не можемо.

Фото зі сторінки Ришарда Вінценца у соцмережах

Схожі новини