Передплата 2024 «Добрий господар»

Офіційна Білорусь скасувала заборону на в'їзд до країни Сергія Жадана

  • 11.02.2017, 15:07
  • 3 789

Жадан висловив подяку за підтримку українським дипломатам

Офіційна Білорусь скасувала заборону на в’їзд до країни Сергія Жадана. Про це повідомив сам український письменник.

Жадан висловив подяку за підтримку українським дипломатам, як в білоруській амбасаді, так і в МЗС, зокрема очільнику дип-установи Павлу Клімкіну, а також заступнику голові Верховної Ради — Ірині Геращенко. Нагадаю, у ніч проти суботи Сергія Жадана затримали у столиці Білорусі. Причина — поет значиться у списку нев'їзних осіб до Росії ще від 2015 року. А оскільки Білорусь та Казахстан входять до єдиної візової зони з федерацією, заборона поширюється і на ці країни. Ніч письменник провів у камері. На ранок його відпустили. І оголосили заборону відвідувати країну на невизначений термін — яку вже надвечір суботи скасували.

Білоруські письменники зробили заяву через затримання у Мінську Сергія Жадана

Білоруські письменники та журналісти зробили заяву у зв'язку із затриманням у Мінську українського письменника Сергія Жадана. Нагадаємо, Жадан був затриманий в ніч з 10 на 11 лютого 2017 року правоохоронними органами Білорусі в номері мінського готелю «Ювілейний». Ніч він провів у камері, згодом його вдпустили та поставили штамп про заборону перебування на території Білорусі.

Причиною депортації стала «причетність до терористичної діяльності», у якій письменника звинувачують у Росії. Між Білоруссю та Російською Федерацією існує угода, згідно з якою особи, «небажані» для в'їзду в РФ, автоматично є персонами нон-грата і в Білорусі. Жадан приїхав взяти участь в VI Міжнародному поетичному фестивалі «Вірші на асфальті».

Письменники обурені цією ситуацією. «Висловлюємо обурення через ганебне затримання шановного гостя і давнього друга Білорусі Сергія Жадана. Переконані, що подібні дії влади свідчать про несамостійність в ухваленні важливих рішень, які не тільки не відповідають інтересам незалежної Білорусі, але і завдають непоправної шкоди іміджу нашої суверенної держави, а також ставлять під сумнів роль Білорусі як нейтральної майданчики для переговорів у російсько-українському конфлікті», - йдеться у відкритому листі, розміщеному на сайті білоруського ПЕН-Центру.

«Звертаємося до компетентних органів державної влади з вимогою скасувати рішення про депортацію і заборону на в'їзд Сергія. Бажано висловити йому офіційні вибачення і вжити відповідних заходів для запобігання подібних інцидентів у майбутньому», - наголосили білоруські літератори.

Під відкритим листом підписались Союз білоруських письменників, Білоруський ПЕН-центр, Білоруська асоціація журналістів, білоруський Колегіум «Летючий Університет», Видавництво та книжковий магазин «Логвінов».

Сергій Жадан розповів подробиці свого затримання: "Це совковий рецидив"

Сергій Жадан розповів про своє затримання вночі на 11 лютого в готелі Мінська і заборону на в'їзд.

Також письменник поділився думками про те, як реагувати на цю ситуацію.

Про це повідомила білоруська служба "Радіо Свобода".

Міліціонери увійшли в його номер зі своїм ключем близько другої години ночі. Поводилися коректно. Тим не менш, не представилися, не назвали мету візиту і причин затримання.

"Все це було на рівні дворових ігор. А взагалі така ловля терористів ночами в готельних номерах - совковий рецидив, - сказав Сергій Жадан. - При цьому самі білоруські правоохоронці ніяк не могли зрозуміти, в чому справа, чому в російському чорному списку я фігурую як підозрюваний у тероризмі. Хотів якось допомогти міліціонерам, підказати їм, але не знав як. Я не роблю з ситуації трагедії. Ставлюся до неї скоріше з іронією. Але все ж цей інцидент ставить питання про білоруську незалежність як держави.

Штамп про заборону на в'їзд поетові поставили без дати закінчення дії. Білоруські міліціонери не знали, на який термін Росія наклала заборону.

"Я не вважаю себе жертвою кривавого режиму. Цю ситуацію потрібно розглядати в контексті взаємин між нашими країнами. Які вони зараз і якими повинні бути у майбутньому. Тут є проблема суб'єктності Білорусі як держави. Вашу країну намагаються використовувати як розмінну монету в російсько-українській війні. А цього дуже б не хотілося, - сказав Жадан. - Маємо триматися разом, а не закривати один перед одним ворота."

Поет додав, що приїхав на літературний фестиваль.

"Література, поезія, взагалі культура - це те, що має нас об'єднувати. На відміну від політики, яка нас розділяє. Не хотілося б, щоб ми ставали жертвами чужих чорних списків і теорій змови, - сказав Сергій Жадан.

МЗС направить Білорусі ноту через затримання письменника Жадана

Зараз консул України в Білорусі з'ясовує обставини і причини затримання.

Міністерство закордонних справ України направить Білорусі ноту у зв'язку із затриманням в Мінську українського письменника Сергія Жадана. Про це повідомила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

"Тільки що говорила з представником нашого посольства в Білорусі Валерієм Жигуновим. Він підтвердив, що Сергія Жадана затримали в Мінську, що він провів ніч у Ленінському райвідділі міліції в Мінську. Посольство тільки що про це дізналося, оскільки, на жаль, сім'я не зверталася до них раніше, а білоруси не дали цієї інформації про затримання громадянина України, що, безумовно, є порушенням. МЗС вже дав доручення, щоб працівники посольства супроводжували Сергія в аеропорт і до перетину кордону, про це щойно мені сказала заступник міністра Лана Зеркаль", - повідомила Геращенко.

"Посольство і МЗС України вже готують ноту з цього приводу. Це дійсно ганьба і пора жорстко ставити питання перед Мінськом про неприпустимість дій ФСБ, яке таким ганебним способом, шляхом формування спільних чорних списків намагається погіршити і наші з білорусами двосторонні відносини... це також одна з цілей, погіршення відносин Мінська і Києва. Думаю, українській стороні варто підняти питання про неприпустимість подібних списків, коли РФ і ФСБ вирішує, хто з українців має право відвідувати Білорусь", - підкреслила Геращенко.

"Консул України в Білорусі зараз з'ясовує питання. Перевіряє інформацію та з'ясовує обставини і причини затримання", - повідомив він.

Як повідомлялося, в ніч на 11 лютого у Мінську міліція затримала українського письменника Сергія Жадана, оскільки йому з 2015 року заборонений в'їзд у РФ за "причетність до тероризму". Жадана відпустили. поставивши штамп про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін.

Джерело: Тиждень.ua

У Білорусі затримали українського письменника Жадана

Українського письменника та музиканта Сергія Жадана затримали на території Білорусі та заборонили в'їзд до країни.

Про це він повідомив у Фейсбук.

За словами Жадана, до його номеру в готелі увірвалися правоохоронці та забрали його до відділення. Після ряду перевірок виявилося, що йому заборонений в'їзд до Росії, а оскільки у Білорусі та Казахстану з РФ спільна візова зона — заборона діє і на території цих країн.

«Виявляється, мені ще 2015-го заборонено в'їзд на територію РФ (яка прикрість) із формулюванням "за причастность к террористической деятельности". А оскільки Білорусь та Казахстан знаходяться із РФ в одній візовій зоні (не пощастило), то заборона автоматично переходить і до Білорусі з Казахстаном», — написав він.

Жадан повідомив, що ночувати йому довелось у камері. «На ранок довго писали пояснювальні, розпитували про тероризм. Зрештою, поставили штамп про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін,» — розповів він.

Письменник закликав МЗС України відреагувати на такі дії білоруської сторони.

Джерело: Громадське

Схожі новини