Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У День Соборності України у Львові вшанували борців за незалежність

  • 22.01.2017, 09:08
  • 3 182

Зокрема, на Личакові керівництво міста та області, громадськість поклали квіти та запалили лампадки до могил українських воїнів.

Опісля відбулась екуменічна панахида. Долучились до заходів міський голова Львова Андрій Садовий, Секретар ради Анатолій Забарило, заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Зокрема, представники громадських організацій та влади, студентська молодь поклали квіти і запалили лампадки до могил Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького, учасника АТО Віктора Гурняка, Держсекретаря військових справ ЗУНР Дмитра Вітовського, коменданта Січових Стрільців Михайла Галущинського, керівника і засновника «ПЛАСТу» Олександра Тисовського, воїна УГА Северина Левицького, Президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича. Також — до могил воїнів АТО та Меморіалу воїнам Української Галицької Армії.

Опісля на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища відбулась екуменічна панахида за всіма, хто віддав життя у боротьбі за незалежність України.

Порошенко привітав українців із Днем соборності

Сьогодні День Соборності України.

Президент України Петро Порошенко привітав українців з Днем соборності та вшанував хвилиною мовчання загиблих видатних діячів Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), борців за незалежність України у ХХ столітті, загиблих учасників революції Гідності та АТО.

Сьогодні День Соборності України

Цього дня 1919 року офіційно об'єдналися Українська та Західноукраїнська Народні Республіки.

Під актом підписалися керівників республіки Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Андрій Макаренко та Федір Швець.

"Однині во едино зливаються століттям одірвані одна від одноі частини единоі Украіни - Західно-Украінська народня республіка / Галичина, Буковина, і угорська Украіна / і Наддніпрянська Велика Україна", - ідеться в оригіналі документа.

Перше святкування Соборності відбулось 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - автономній республіці Чехо-Словаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності. День Соборності наразі відзначається на державному рівні вже щорічно.

Серед запланованих на сьогодні заходів: флешмоб "Живий ланцюг Соборності" на мосту Патона. О 10 ранку учасники акції об'єднають два береги Дніпра "живим" ланцюгом.

О дванадцятій має розпочатися Національний круглий стіл "Єдність заради перемоги". У заході візьмуть участь експерти, громадськість та політичні діячі.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини