Передплата 2024 ВЗ

Пам’ятник загиблим полякам на Львівщині був пошкоджений вибухом

Поліція Львівської області заявляє, що пам’ятний знак у Гуті Пеняцькій на Львівщині був пошкоджений внаслідок вибуху.

«Попередньо встановлено, що пам’ятник пошкоджений внаслідок вибуху невстановленого безоболонкового вибухового пристрою — про це свідчать сліди кіптяви на стелах та уламках пам’ятника. З місця події експерти-вибухотехніки вилучили речові докази, котрі підтверджують цю версію», — цитує прес-служба поліції заступника начальника Головного управління Націполіції у Львівській області Миколу Самарчука.

10 січня у Бродівське відділення поліції надійшла інформація про те, що в селі Гута Пеняцька пошкоджений пам’ятний знак жертвам трагічних подій 1944 року.

Поліція відкрила справу за статтею «порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань». Санкція статті передбачає покарання — від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Слідчі дії тривають, проводяться експертизи.

Пам’ятник офіційно відкрили у 2009 році президенти України і Польщі. У лютому 1944 року у цьому тоді польському селі, де розташовувались радянські партизани і діяло польське підпілля, за різними даними, нацисти вбили від 500 до 800 поляків, мирного населення.

Кувалдою — по пам’яті

На Бродівщині розтрощено пам’ятник жертвам фашизму. Проглядається почерк провокаторів з-за кордону.

У дружні взаємини між Україною і Польщею противники цієї приязні вбили черговий клин. У Бродівському районі на Львівщині, на території Голубицької сільради, сплюндровано меморіальний комплекс майже тисячі жителям колишнього села Гута Пеняцька та навколишніх округ, які 28 лютого 1944 року загинули мученицькою смертю - від вогню і куль гітлерівців. Наруга над пам’ятником однаково боляче вразила поляків і українців.

Зразково доглянутий меморіал, що його 1 березня 2009 року відкривали український президент Віктор Ющенко і нині покійний керманич Польщі Лех Качинський, нині виглядає руїною. Знищено центральний його елемент - пам’ятний кам’яний хрест, на уламки брил перетворилися і горизонтальні сегменти пам’ятника. Вертикальні стели, де викарбувано прізвища замордованих, хтось цинічно розфарбував у синьо-жовті і червоно-чорні кольори, накреслив нацистську символіку. Видно, орудувала рука провокаторів, які хотіли, щоб про їхнє лиходійство світ дізнався якнайшвидше. На це вказує і той факт, що відеоновина про “НП” з антиукраїнськими коментарями з’явилася у російських ЗМІ... за добу до того, як про неї почули місцеві жителі.

Голубицький сільський голова Любов Крутяк у розмові з кореспондентом “Високого Замку” не приховує обурення.

- Про те, що сталося, мені подзвонили опівночі з понеділка на вівторок, - каже Любов Степанівна. - На місці працюють правоохоронні органи. Якихось слідів не видно. Не знаю, хто міг на таке зважитися. Треба бути неабияким “спеціалістом”, щоб таке лиходійство вчинити — ні дитина, ні підліток такого зробити не могли б...

Інша наша співрозмовниця, пані Надія, категорично заперечує, що до цих злочинних дій міг вдатися хтось з її краян.

- Щороку у кінці лютого до нас приїжджають поляки з товариства “Гута Пеняцька” на чолі зі своїм керівником Малгожатою Гошньовською — вшановують пам’ять загиблих. І щороку, пригадую, у цю пору замітає великими снігами, добратися годі. Поляки зупиняються у селі Жаркові, а звідти місцеві жителі підвозять гостей на санях. Влітку щороку на це місце приїжджають вклонитися польські байкери. Біля меморіалу завжди чисто, прибрано. Схиляюся до того, що нинішній глум над пам’ятником - справа ворогів України.

Такої ж думки директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович:

- Знищення пам’ятника у Гуті Пеняцькій - провокація, спрямована на загострення польсько-українських стосунків, вигідна третій стороні, - заявив історик. - Пам’ятник став не лише виявом вшанування загиблих у 1944-му мешканців села, а й символом участі третіх сил у розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька - польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизанів. До участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців. Дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських цвинтарях у Польщі. Вони аналогічні і мають ту саму мету - розпалювання війни пам’ятників. Плюндрування могил і пам’ятників по обидва боки кордону повинні зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах, як з боку влади, так і громадянського суспільства.

Посольство Польщі в Україні уже підготувало ноту вітчизняному МЗС. Не чекаючи реакції польського уряду, український посол у Варшаві Андрій Дещиця заявив: “Засуджую акт вандалізму у Гуті Пеняцькій. Це явна провокація. Ініційовано розслідування. Злочинці повинні бути покарані. Не дозвольмо себе провокувати”.

Зранку 10 січня голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка зустрівся з генконсулом Республіки Польща у Львові Вєславом Мазуром і попросив пробачення за наругу над пам’ятником полякам, назвавши це провокацією, “яку вчинили особи, що підіграють російській агресії”. Голова ЛОДА запевнив, що правоохоронні органи зроблять усе, щоб виявити зловмисників. Як повідомила “Високому Замку” прес-секретар управління СБУ у Львівській області Мирослава Клячківська, за фактом вандалізму у Бродівському районі Національна поліція відкрила провадження за частиною 3 ст. 161 Кримінального кодексу України.

Праворадикальні сили, зокрема “Правий сектор”, відхрестилися від знищення пам’ятника у Гуті Пеняцькій. Аналітики не виключають, що може йтися про серію провокацій, які спланували за межами України. У їх переліку може бути знищена кілька днів тому повстанська криївка-музей у селі Басівці Пустомитівського району.

Генконсул Польщі: "Руйнування пам’ятника на Львівщині має бути розслідуване"

«Підрив пам’ятника убитим полякам у Гуті Пеняцькій на Львівщині є провокацією з метою погіршити українсько-польські відносини».

Про це заявив у коментарі Радіо Свобода генконсул Польщі у Львові Веслав Мазур.

Дипломат висловив сподівання, що українські правоохоронці розслідують цей випадок. 10 січня генконсул зустрівся з головою Львівської облдержадміністрації Олегом Синюткою, який запевнив його, що справу розкриють. На місце виїхала слідчо-оперативна група у складі Нацполіції і СБУ.

За словами керівника Львівщини Олега Синютки, руйнування пам’ятника є провокацією. «На тлі російської агресії дехто хоче зруйнувати українсько-польські відносини», — сказав Синютка.

Український інститут національної пам’яті також назвав знищення пам’ятника загиблим полякам у Львівській області провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських відносин і вигідною третій стороні.

За повідомленнями ЗМІ, зруйнований пам’ятник виявили 8 січня.

Пам’ятник у Гуті Пеняцькій офіційно відкрили у 2009 році президенти України і Польщі. У лютому 1944 року у цьому тоді польському селі, де розташовувались радянські партизани і діяло польське підпілля, за різними даними, нацисти вбили від 500 до 800 поляків, мирного населення.

В Польщі відреагували на осквернений на Львівщині пам’ятник загиблим полякам

Польща збирається надіслати ноту протесту Міністерству закордонних справ України.

Про це сказав посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

"Ми знаємо про це. Вранці консул піде туди і буде відправлено ноту міністру закордонних справ України", — сказав Пєкло.

Джерело: Gazeta Wyborcza

На Львівщині невідомі спаплюжили пам'ятник полякам, загиблим під час Другої світової війни

Голова УІНП вважає акт вандалізму провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських відносин.

На Львівщині невідомі вандали в ніч на 10 січня пошкодили пам’ятник вбитим полякам, які загинули від рук гітлерівських військ у 1944 році у с. Гута-Пеняцька Бродівського району на Львівщині. Про це повідомляє ZAXID.NET.

Як розповів перший заступник голови Бродівської райдержадміністрації Володимир Адамець, на місце виїхала слідчо-оперативна група, представники СБУ та районної влади.

Правоохоронці оцінюють пошкодження монументу і встановлюють причетних до акту вандалізму.

Український історик, голова «Українського інституту національної пам'яті» Володимир В'ятрович вважає знищення пам'ятника у Гуті Пеняцькій провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських відносин, вигідною третій стороні.

«Пам'ятник, відкритий у 2009 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944 мешканців села, але й символом участі третіх сил в розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька ― польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан, ― написав Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Facebook. ― Дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських цвинтарях в Польщі. Вони аналогічні і мають ту саму мету - розпалювання війни пам'ятників».

Нагадаємо, у лютому 1944 року у Гуті Пеняцькій гітлерівські війська знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними підрахунками, від 500 до 800 осіб, разом з жінками та дітьми). Врятуватися вдалося одному поляку, який зумів втекти. У польській літературі пропагувалася теза про винищення польського населеного пункту Гута Пеняцька частиною української дивізії «Галичина». Однак, за твердженням дослідника Андрія Боляновського, в той час там не діяв жоден із куренів галицької дивізії.

Зазначимо, відео пам'ятника, який постраждав від рук варварів, спочатку розповсюдили у російських медіа.

Схожі новини