Передплата 2024 «Добра кухня»

Як міфічні поляки Львівщини «виступали» за автономні зв’язки з Польщею...

Провокатори знову сфальшували заяви із сепаратистським душком.

У Львові відбулася чергова конференція, присвячена проблемам транскордонної співпраці на українсько-польському прикордонні. Таких заходів проводять безліч, зазвичай про них не пишуть газети і їх не висвітлює телебачення. На конференції експерти говорили про економічну співпрацю та проблеми національної пам’яті. І раптом деякі російськоорієнтовані українські сайти подали сенсацію: поляки Львівщини виступили за автономію свого регіону, а Львів нібито збирається інтегруватися у Польщу, налагодити тісні економічні зв’язки.

Начебто на цій конференції, пишуть горе-сайти, експерти заявили, що у Львова, мовляв, перспектива ще є, а ось у інших регіонів України її немає. І саме Польща дасть львів’янам можливість реалізуватися. У цих заявах відверто попахує сепаратизмом...

Журналіст Олександр Сирцов, який організував цю конференцію, заперечив, що експерти оголошували заяву про автономію. “З подивом прочитав на деяких сайтах виклад про зовсім іншу подію, і за назвою, і за змістом, однак з фотографіями саме нашої конференції, - каже Олександр у своїй заяві. - Намагався знайти першоджерело цієї “новини”. Однак щоразу посилання йшло на фейкові сайти — без вихідних даних, без контактів редакції чи бодай керівника сайту. Жодних закликів вибудовувати автономні стосунки з іноземними державами ми не робили. Жодних заяв про невідворотність інтеграції Львівщини чи Західної України не звучало. Жодних офіційних чи неофіційних звернень до урядів України чи будь-якої іноземної держави, чи міжнародної організації не ухвалювалось”.

У коментарі для “ВЗ” Олександр Сирцов запевнив, ніхто з експертів навіть близько не оприлюднював таких заяв, у цьому можна пересвідчитися у відео. “Мова про свідому провокацію”, - наголосив він.

В унісон з цими провокаційними повідомленнями на сайті Львівської облради з’явилася електрон­на петиція жителів Львівської області на підтримку створення економічної автономії регіону і налагодження самостійних зв’язків з Польщею. Написана з помилками та русизмами. Петиція вже набрала більш ніж дві тисячі голосів (удвічі більше необхідного). «Центральна влада практично ніяк не відреагувала і не допомогла нам у вирішенні сміттєвої кризи. Тому пропонуємо автономно налагоджувати економічні зв’язки з Польщею. Вважаємо, автономна економічна політика з Польщею та іншими країнами ЄС дозволить сформувати необхідний пакет інвестицій для вирішення не тільки сміттєвої проблеми, а й соціальних та економічних проблем нашого регіону в цілому», - наголошується в “петиції”. Автор петиції — Олег Гушин. За інформацією “ВЗ”, він викладач одного з донецьких університетів.

Подібні провокаційні ініціативи, які були задушені на зародковому стані, вже мали місце у Львові, Дрогобичі, Буську, Червонограді, Пустомитах. Згодом СБУ Львівщини затримала підприємця, який пропонував посадовцю Львівської обласної ради хабар (50 тисяч гривень) за голосування питання щодо надання Львівській області спеціального економічного статусу. А потім у стінах Верховної Ради на “круглому столі” на тему “Інвестиційний клімат Львівської області: проблеми і перспективи” сумнівні експерти обговорювали проект особливого статусу Галичини. Від Львова на “круглий стіл” запросили лише народного депутата України Оксану Юринець. Вона лише на самому заході зорієнтувалася, куди хилять “експерти”. “Я одразу сказала, що заклики до створення вільної економічної зони “Галичина” — це сепаратизм, — пояснила “ВЗ” Оксана Юринець. - Сказала, що ми — депутати усієї України і думаємо про те, що вільна економічна зона — це вся Україна, а не окремо Галичина”.

У Львівській ОДА кажуть: прояви сепаратизму на Львівщині - спланована провокація російської агентури. Мета - продемонструвати, що сепаратизм притаманний усій території Украї­ни, а не лише Донбасу. “Проблема буде вирішена лише тоді, коли наша країна стане монолітною і коли визволимо свої окуповані території від російського агресора, - сказав “ВЗ” голова Львівської ОДА Олег Синютка. - Вороги і провокатори роблять усе можливе, щоб дестабілізувати ситуацію”.

Схожі новини