Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лише за півдня у Львові сталося 32 аварії!

Останнім часом кількість ДТП катастрофічно зросла. Як на дріжджах росте і статистика смертей на дорогах.

У четвер, близько восьмої ранку, через опади дощу дороги Львівщини перетворилися на суцільну ковзанку. Патрульна поліція не встигала повідомляти про кількість аварій на автошляхах. На вул. Брюховицькій у ДТП потрапило одразу п’ять транспортних засобів. На кільці Чорновола-Липинського зіткнулися три маршрутки. Лише до обіду у місті сталося 32 аварії! Найбільше — у Галицькому та Шевченківському районах. Статистика дорожніх смертей росте як на дріжджах.

Як повідомив голова ЛОДА Олег Синютка, за два місяці в області в автомобільних катастрофах загинуло понад 60 людей. Це сумний рекорд.

Чому влада міста та області завчасно не поінформувала про складні погодні умови? Чому дороги не були посипані достатньою кількістю піску? Повідомлення про ожеледицю та небезпеку, яка чекає на водіїв, ЛМР розмістила лише зранку 08.12. 2016 р., тобто у “свинячий голос”. А статистика аварій жахає: лише за один день у с. Кізлів мікроавтобус занесло в кювет, у смт Куликів легкова машина з’їхала з дороги. У Малехові машина перекинулась. На дорозі до Винник 36-ту маршрутку розвернуло поперек дороги. У м. Судова Вишня внаслідок ожеледиці о 7.45 перекинувся мікроавтобус «Мерседес»...

Зранку доїхати до Львова з Жовківського району було неможливо. На трасі, біля села Гряда, стояла вервечка автобусів. Мешканці зідзвонилися з водієм, він сказав, що дорога не посипана, тож ніхто не ризикує ні спускатися вниз по дорозі, ні підніматися вгору. “Тільки о 10.30 мені вдалося сісти на автобус, - розповідає пані Олена. - Лише тоді дорогу нарешті розчистили і посипали”. А пані Галина, яка зранку їхала з Сихова на машині, розповідає, на вул.Стуса, на початку просп.Червоної Калини, крутий спуск. Дорога дзеркальна - “ні краплі” піску... “Їхали потихеньку, тримали дистанцію, - каже. - Аж раптом один зухвалець вирішив піти на обгін. На наших очах вилетів на трамвайну колію, добре, що трамвая в той момент не було”.

Зрозуміло, що влада “не співпрацює” з небесною канцелярією, але ж є професійні синоптики, які мають бити у всі дзвони, коли погодні умови різко змінюються. З початку цього року на Львівщині сталося 2206 дорожньо-транспортних пригод. Загинуло 260 осіб (!). Про це журналісту “ВЗ” розповіла речник ГУ НП у Львівській області Світлана Добровольська. За її словами, учора через ранкову ожеледицю на трасах області сталося 43 зіткнення.

На жаль, у поліції не ведуть статистики, яка причина жахливих аварій на дорогах (дякувати Богу, така сильна ожеледиця буває не щодня). Хоча у патрульній поліції Львова кажуть, якщо аварія сталася без потерпілих, перша причина — недотримання дистанції. Водії лихачать, не розраховують сил під час маневру, що призводить до важких наслідків. Якщо у ДТП є потерпілі, кажуть патрульні, перша причина аварій — швидкість, далі — ризикований обгін та алкоголь. Лише за останні два місяці патрульні зафіксували 79 ДТП за участі водіїв-пияків. А нещодавно один такий водій намагався втекти від поліцейських і врізався у паркан. Його відвезли до райвідділу, там накинувся з кулаками на патрульного, вдарив його у підборіддя. При собі 25-річний мешканець Новояворівська не мав документів, лаявся... Впродовж року його затримують напідпитку вже вдруге.

Можна припустити, що водійські права чимало їздоків банально купують. А керувати автомобілем не вміють. Якби хоч одна комісія відслідкувала, як у нас здають “на права”, думаю, усі б жахнулися. Через брак коштів, або через безвідповідальність, не всі “перевзули” свої автівки у зимові шини. Окрема тема — низька культура на дорозі самих водіїв. У хамстві маршрутчики “переплюнули” навіть таксистів. На дорозі вважають себе “богами”, не поважають і не зважають на інших учасників руху. А перекошені автобуси, які їздять по льоду, рано чи пізно можуть перевернутися. На кріслах часто-густо немає навіть поручнів. Люди тримаються хіба що за брудні обшивки. До біди недалеко...

Дорога як дзеркало. На вул. Винниці, 60, зіткнулися два автомобілі...
Дорога як дзеркало. На вул. Винниці, 60, зіткнулися два автомобілі...

У четвер зранку, рапортує ЛМР, до прибирання міста було залучено 45 одиниць техніки (грейдер, підмітальні машини, піскорозкидувачі, навантажувачі, трактори). Використано 77 м куб. піскосуміші. Де та техніка працює, що її ніхто не бачить?

Я зателефонувала у приймальню до начальника ДП Львівський “Облавтодор” запитати, чому на Львівщині не посипають дороги? Відповіли, що начальника на місці немає. Але пообіцяли зателефонувати пізніше. Дзвінка так і не дочекалася. А ось відділ прес-служби департаменту внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА повідомив: «Рух вантажного транспорту на трасах Львівщини відновили о 12 годині (вантажний транспорт зранку скерували до відстоїв через сильну ожеледицю). Забезпечений рух автотранспорту. На автомобільних трасах продовжує працювати спеціальна техніка». (Невже не можна було почистити траси до того, як почнеться інтенсивний рух? - Авт.).

В обід надворі потепліло, ожеледь зійшла. Та у будь-який момент погода знову може “викинути коники” і вкотре погіршити сумну статистику.

А тим часом...

Не посипані піском у Львові і тротуари. Наприклад, на Левандівці доріжки були посипані де-не-де. А біля “Скрині” можна було забитися — така ожеледиця...

Схожі новини