Передплата 2024 «Добрий господар»

Франковому вишу – громадський простір і підземний паркінг

Студенти виступили з ініціативою реконструювати площу перед ЛНУ ім. І. Франка.

Питання будівництва у Львові підземних і багатоповерхових паркінгів мусується вже не перший рік. Ясна річ, що такі споруди потрібні як повітря, адже місто задихається від великої кількості автомобілів. Постійні затори на львівських вулицях — результат, зокрема, і несанкціонованого паркування там десятків приватних авто. Але, попри нагальну потребу, будівництво сучасних європейських паркінгів у місті пробуксовує. Хоча у Генеральному плані міста Львова передбачено будівництво чотирьох таких об’єктів. Вони мали б розташовуватися квадратом на межі центральної частини Львова. Припаркувавши там автомобіль, людина могла би пішки чи громадським транспортом дістатися середмістя.

Обіцянку будівництва сучасних паркінгів було закладено ще у передвиборчій програмі міського голови Андрія Садового. Років із п’ять тому Львівська міська рада прий­няла ухвалу, яка регламентувала місця розташування цих паркінгів. Наразі усі вони “обтяжені”: там або розташовані різні випадкові об’єкти, або щодо цієї території тягнуться судові справи. Так, планувалося спорудити багаторівневі надземні паркінги на місці нинішнього мистецького ринку “Вернісаж” на площі Вічевій і за готелем “Жорж”, а підземні паркінги — на місці нинішнього ринку “Добробут”, що за Оперним театром, і на площі перед Національним університетом ім. І. Франка. Йшлося також про спорудження паркінгу на нинішній площі Олекси Гасина (на розі вулиць Коперника і Стефаника) — він мав би врізатися у гору, на якій розташована Цитадель.

Наразі найбільше шансів бути реалізованим має проект будівництва паркінгу перед Франковим вузом. Ухвалу з цього приводу депутати міськради прийняли ще 23 квітня 2015 року, затвердивши об’єкт інвестування — підземний багаторівневий майданчик для паркування на площі перед ЛНУ ім. І. Франка. За інформацією “ВЗ”, паркінг орієнтовно матиме 400-500 місць, на його спорудження можна було би провести інвестиційний конкурс, оскільки є охочі будувати. А нещодавно студенти Франкового вузу виступили із пропозицією облаштувати сучасний європейський громадський простір перед рідним вишем. З цього приводу в університеті відбулися громадські слухання.

Ініціатор ідеї облаш­тування громадського простору — студент юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Ігор Мурин. Він розповів журналісту “ВЗ”, що ідея виникла, коли останні кілька років вони з однокурсниками мали можливість багато подорожувати світом. Брали участь у міжнародних конкурсах, студентських обмінах. Студенти побували у Відні, Нюрнберзі, інших містах. “Ми побачили, наскільки якісно і трошки по-іншому, ніж у нас, там функціонують площі перед університетами, — каже Ігор. — Це повноцінні студентські простори. Надихнувшись цією ідеєю, ми виступили з ініціативою зробити подібне у Львові. Оскільки площа перед нашим університетом є публічним простором, який належить не університету, а місту, ми звернулися до міського голови з конкретними пропозиціями — якою саме бачимо цю площу. Там має бути вільний безкоштовний Wi-Fi, оформлені зелені зони, лавочки, оновлене покриття, доступ для людей із обмеженими можливостями. Площу треба перетворити у простір, привабливий і для студента, і для усіх жителів та гостей міста. Студент, вийшовши з університету, не повинен думати, де йому шукати якесь кафе чи інший заклад, щоб перекусити. На цій площі він має якісно провести свій час.

Маємо різні варіанти облаштування площі, — найкращий — створення суцільного простору, який починається одразу від дверей університету і йде до парку Франка. Тобто треба ліквідувати проїжд­жу частину, яка там зараз є”.

“Керівництво університету підтримало нашу ініціативу, — розповіла журналісту “ВЗ” голова студентського уряду ЛНУ ім І. Франка Яна Пекун. — Ректор університету Володимир Мельник сказав, що він із мером Андрієм Садовим проговорював цю ідею вже давно. Але ми зрозуміли, що треба брати ініціативу у свої руки. Бо якщо є можливість профінансувати цей проект, і це буде на роки, для наших дітей, то чому це не почати робити вже зараз?”.

Малюнок автора

Схожі новини