Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Андрій Садовий: «Мене хочуть «примусити до миру»

Міський голова Львова визнає: якщо «Самопоміч» повернеться в коаліцію, то всі проблеми, тиски і наїзди на нього зникнуть.

Останній “шухер” у Львівській міській раді (стеження і резонансне затримання начальника управління ЖКГ Юрія Гольця, обшуки в кабінетах інших чиновників, а ще раніше — підпал на Грибовицькому сміттєзвалищі) деякі експерти пов’язують із бажанням центральної влади “присадити” нинішнього міського голову Львова Андрія Садового. Зокрема, і його рейтинг. А також це політична помста за позицію фракції “Самопоміч”, яка 18 лютого цього року вийшла із парламентської більшості. Журналіст “ВЗ” розпитала міського голову Львова про те, звідки “ростуть ноги” тих неприємностей, які останнім часом не полишають мерію.

- Андрію Івановичу, чи остаточна ціль усіх цих наїздів і затримань — це ви?

- Однозначно. Якщо питання керівника управління ЖКГ мерії Львова коментує генеральний прокурор... Він може коментувати діяльність, міністра, депутата ВР, але не керівника управління міської ради. Думаю, вони (владна верхівка. — Авт.) мають подальші плани.

- Тобто ви готові, що можуть прийти за вами?

- Так.

- Може, варто в коаліцію повернутися?

- Ця коаліція не народилася. Немає навіть реальних підписів 226 голосів за цю коаліцію.

- Коаліції немає, зокрема, і завдяки позиції “Самопомочі”, яка з неї вийшла.

- І Юлія Тимошенко, і Олег Ляшко (лідери “Батьківщини” і “Радикальної партії”, які також вийшли із парламентської коаліції. — Авт.) у політиці давно. Вони працюють за чіткими правилами українського політикуму. А політичний складник “Самопомочі” — це “збій матриці”. Тому “Самопоміч” і пройшла в парламент. Те, що роблять депутати від “Самопомочі”, не вписується у сценарій, прийнятий в українському політикумі, який завжди домовляється між собою у будь-яких питаннях, коли йдеться про грабунок країни. Тоді завжди знаходяться якісь спільні інтереси. Результат такої “політики” бачимо: низький рівень довіри народу до влади, низький рівень ставлення європейських політиків до українських політиків. Результати електронного декларування — це вирок, який собі винесли українські політики. Це не вкладається в голові будь-якого європейського політика — як можна мати вдома готівкою декілька мільйонів доларів чи мати їх на рахунку? Тому ці політики вже сходять з політичної арени України. І у них агонія, вони хапають все, що можна, і намагаються усіх затягнути в болото, щоб всі були однакові.

- Але якщо питання стоїть так, що завтра можуть заарештувати і вас, то, може, варто піти домовлятися?

- Домовлятися про що? Не можемо бути в коаліції з людьми, які грабують нашу державу. Це принципово. Коли ми підписували коаліційну угоду, були інші домовленості — працювати для країни, а не грабувати її. Те, що мене «примушують до миру», — це однозначно. Якщо “Самопоміч” повертається в коаліцію — всі проблеми, тиски і наїзди зникнуть. За одним порухом “чарівної палички”. А що далі? Що з совістю робити?

- Чи готові ви їхати до Києва, говорити на цю тему з президентом Порошенком?

- Я з ним спілкуюся. Петра Порошенка знаю давно. Бачив його в різних ситуаціях. Прогнозувати його дії також можу. Генерального прокурора Юрія Луценка знаю більше десяти років. Три роки мусувалася кримінальна справа, яку відкривали й закривали — стосовно буцімто фінансових зловживань під час святкування 750-річчя Львова. А потім мені на вушко шепнули: “Андрію, вибач, ми помилилися”. Сьогодні озвучують цифру: за часи правління Януковича в Україні було вкрадено 40 мільярдів доларів. А скільки повернуто до бюджету? Нічого. Шоу зробили, картинку показали, а результату немає. За той час, що маю стосунок до політики, маючи можливість спілкуватися з різними президентами, прем’єрами, такої складної ситуації не пригадую (крім подій Євромайдану). Люди, які займають високі посади в державі, мають бути камертонами, які дають чисті моральні сигнали. Коли бачимо подвійні, потрійні стандарти, то люди на місцях, на жаль, вважають, що це норма, що так можна і треба робити...

Схожі новини