Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нарешті з фасаду ліцею Богуна зняли табличку на честь Ватутіна!

Залишилось прибрати пам’ятник Суворову. А співак Святослав Вакарчук пообіцяв долучитися до фінансування виготовлення пам’ятника Богуну.

Кілька днів тому з фасаду головного корпусу військового ліцею ім. Івана Богуна, що у Києві, зняли табличку з таким текстом: “Здесь, в Киевской высшей объединенной военной школе, в 1924 году учился герой Советского Союза генерал армии Ватутин Николай Федорович», яка висіла тут не одне десятиліття. Цього домігся новий начальник ліцею, бойовий генерал-майор, герой АТО (обороняв Савур-Могилу) Ігор Гордійчук. Саме він і розповів цю новину кореспонденту “ВЗ”, яка зателефонувала, аби привітати його з днем народження.

Нещодавно Ігор Гордійчук дав велике інтерв’юнашій газеті. Саме тоді ми його запитали, чому досі не вдалося прибрати цю табличку, адже вона потрапляє під закон про декомунізацію. На що пан Гордійчук, тяжко зітхнувши, відповів: “Та тут і пам’ятник Суворову досі стоїть (колись це було суворовське військове училище. — Авт.)”. Нове керівництво ліцею писало листи про демонтаж, але отримувало відписки. І нарешті крига скресла. Залишилось прибрати пам’ятник Суворову, а на його місці встановити пам’ятник знаменитому козацькому полководцю Івану Богуну, ім’я якого ліцей носить з 1998 року.

За словами Ігоря Гордійчука, Міністерство оборони грошей на виготовлення нового пам’ятника не має. Та й просити на це гроші у той час, коли кожна копійка йде на посилення українського війська, начальник ліцею не наважиться. Натомість він звернувся до свого друга, співака Святослава Вакарчука, який пообіцяв долучитися до фінансування пам’ятника.

Ігор Гордійчук у попередньому інтерв’ю розповів, що у ліцеї від попередніх керівників зберігається атмосфера “русского міра”. “Тут ще розгрібати і розгрібати. Найбільша проблема — корупціонери та любителі “русского міра”, явні антидержавники, яких сюди “вмонтували” у старі недобрі часи. Намагаюся їх демонтувати, але вони усі “задаховані”. Тут міцно засіла стара гвардія, ретрогради...”, - казав новий начальник, який працює лише півроку. Але, як бачимо, йому «розгрібати».

Наприкінці нашої розмови пан Ігор розповів, що звернувся до начальника Академії сухопутних військ генерала Павла Ткачука з проханням допомогти ліцею як науковою літературою українською мовою, так і художніми книжками. Я подумала, що і ми та наші читачі могли б до цього долучитися. Тож якщо хтось буде мати бажання передати до ліцею Богуна хорошу книжку українською мовою, приносьте до нас у редакцію, а ми згодом завеземо книжки до Києва.

Фото автора