Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

300 тисяч доларів на ремонт школи у Старичах – від уряду США

Військові ЗС США не лише тренують українських вояків, а й ремонтують навчальні заклади.

У Старичах, що на Львівщині, відбулося урочисте відкриття школи, яку відремонтували за фінансової підтримки уряду Сполучених штатів Америки. Вартість проекту — 300 тисяч доларів. Нині у Старичах американські військові тренують українських солдатів. Підвищують рівень української армії, щоб вона відповідала стандартам НАТО. Завдяки співпраці посольств двох держав у 2013 р. у селі відновили дитячий садочок, а цього року школу. На урочисте відкриття оновленого навчального закладу приїхала Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Марі Йованович.

Марі Йованович сказала, що відкриття відновленої школи — яскравий приклад співпраці наших країн, яка всебічно розвивається не лише у військовому, а й у цивільно-гуманітарному напрямі. Вона також побажала дітям успіхів у навчанні, а їхнім наставникам — натхнення та витримки у підготовці молодого покоління патріотів.

Директор Старицької школи Наталія Косик зазначила, за виділені кошти утеплили фасад школи, замінили сантехніку у туалетах та роздягальнях біля спортзалу. “У роздягальнях ніколи не функціонували душові, - каже пані Наталя. - Зараз там є гаряча вода. Замінили 114 вікон. Цієї осені уже відчули тепло у школі. Дотепер не віримо своєму щастю...”. На запитання, чи контролювали американці увесь процес ремонтних робіт, директор відповіла: “Все було на контролі. Всі кошти були передані компанії, яка виграла тендер, — це фірма “Авіа-буд” з Білої Церкви. Стежила за виконанням робіт американська військово-цивільна адміністрація”.

Полковник армії США Нік Дусіч розповів, що у планах Міжнародного центру миротворчості та безпеки — створення додаткових житлових приміщень у селі Старичах для очікуваного припливу солдатів української армії та їхніх сімей.

У школі нині навчаються понад триста вихованців, значна частина з яких — діти військовослужбовців Старицького гарнізону, батьки яких проходять службу у 184-му Навчальному центрі і Міжнародному центрі миротворчості та безпеки.

Мріють у школі про відновлення спортзалу та новий басейн... А ось відремонтувати дах у навчальному закладі вдалось завдяки перемозі в обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області на 2016-2020 р. р. Тож за фінансової підтримки Яворівської районної ради та Львівської обласної ради розпочалася перша черга капітального ремонту даху. Роботи виконує ТОВ “Містобуджитло” (м. Новояворівськ).

Наприкінці свого візиту надзвичайний і повноважний посол США в Україні Марі Йованович відвідала Міжнародний центр миротворчості та безпеки (МЦМБ). Також поспілкувалася із військовослужбовцями ЗС США, які тренують українські підрозділи.

Фото автора

Схожі новини