Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада підтримала спільну з Польщею і Литвою декларацію пам'яті і солідарності

  • 20.10.2016, 14:36
  • 2 104

Аналогічну декларацію сьогодні ухвалить Сейм Польщі. При цьому Литва не долучиться до заяви.

Верховна Рада України ухвалила декларацію пам'яті і солідарності щодо подій Другої світової агресії і нинішньої агресії Росії проти України. Відповідну постанову 20 жовтня підтримали 243 народних депутатів.

За словами Голови Верховної Ради Андрія Парубія, аналогічну декларацію сьогодні ухвалить сейм Польщі.

При цьому Литва 20 жовтня не долучиться до заяви парламентів України і Польщі щодо спільної історії, оскільки там нещодавно відбулися парламентські вибори і депутати ще не приступили до активної роботи. Проте литовський парламент має намір ухвалити її пізніше.

Як зазначається у пояснювальній записці, необхідність затвердження декларації обумовлена триваючою агресією Росії проти України, яка продовжує загарбницьку практику СРСР, що була спрямована на поневолення литовського, польського та українського народів.

Зазначається, що пакт Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року, укладений між Радянським Союзом і Німеччиною, привів до початку війни, наслідком якої була окупація Польщі Німеччиною й Радянським Союзом.

Також зазначається, що здійснення Росією агресивної зовнішньої політики, окупація Криму, підтримка й здійснення збройної інтервенції на Донбасі є загрозою для миру й безпеки всієї Європи.

20 жовтня парламенти України, Литви і Польщі мали ухвалити заяву з приводу подій, які відбулися в землях трьох країн з початку Другої світової війни. З повним текстом заяви можна ознайомитись за посиланням.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини